Det kanske inte är så dumt med höst ändå
I lördags skördade vi och hade skördefest. Det fanns gott om finfina grönsaker både på Johannas kolonilott och i farmor och farfars trädgårdsland. När vi ändå hade farten uppe så tog vi ett varv i skogen och vi fyllde (nästan) en tiolitershink med kantareller och karljohansvamp. Skörden räckte till ett bord fyllt av smårätter, så mycket mat att endast en del fastnade på bild. (Att inte all mat fastnade på bild kan även ha sin förklaring i att min mästerfotograf hellre riktade kameran på sin söta systerson än på maten, inte helt oförståeligt).
Herr Kantarell och Karljohan
Den bästa kantarellpajen
Kantarellpajen är en favoritpaj och receptet är samma som för ett år sen (och kommer ursprungligen från DN).
Kantarellpaj
Pajdeg:
2½ dl vetemjöl
100 g smör eller margarin
2-3 msk kallt vatten
Fyllning:
ca 500 g kantareller, rensade
10 cm purjolök, det vita
½ tsk paprikapulver
1 dl kesella
1 dl färskost (philadelphia eller liknande)
2 ägg
½ dl klippt gräslök
½ tsk salt
1 krm kajennpeppar
Gör pajdegen och låt den stå i kylen en stund. Tryck ut pajdegen i en form, ca 25 cm i diameter och förgrädda därefter pajskalet. Hacka purjolök och kantareller. Stek kantarellerna i lite smör ca 10 minuter, blanda i den hackade purjolöken mot slutet av tiden. Smaka av med salt och peppar. Häll svampen i pajskalet. Vispa ihop kesella, färskost och ägg till äggstanningen. Blanda i gräslök, salt, paprikapulver och kajennpeppar. Häll smeten över svampen. Grädda i 200 grader, 30-35 minuter (eller till dess äggstanningen är fast och färgen fin) på nedre falsen i ugnen. Stek några små fina kantareller för att pynta pajen med (om du kommer ihåg, det gjorde inte jag).
Morotssoppa, samma recept som häromdan
Bruschetta med stekt karljohansvamp
Sallad med kokta bondbönor, tomat, rödlök och dressing
Äppelknyten med plommon i och vaniljgglass till
15 kommentarer till “Det kanske inte är så dumt med höst ändå”
Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!
Va smarrigt det ser ut! Måste ta mig till skogen o se över svampbeståndet snaaart. Gör jag några fynd då ska jag definitivt testa ”din” kantarellpaj, verkar ju hur god som helst! Tack för tipset :)
Det är definitivt inte dumt med höst – tvärtom. Allt ser väldigt gott ut – och den där bondbönsalladen verkar fantastisk!
Nä, verkligen inte dumt alls!!! Du gör mig galet sugen på allt med dina fina bilder!
Så gott så gott! Pajen måste jag testa någon gång!
Jag älskar svamp… och hösten.
Goda recepter.
Ciao.
Härligt med lite hösthyllningar! :D
Där skulle man varit med. Allt ser fantastiskt gott ut, kantarellpaj, bondbönssallad osv. Och inbakade plommon – det blir jag sugen på.
En kokbok, Tina. Du och din Carl måste göra en kokbok av er.
Haha! :P
Det var roligt (och fint) sagt! Hör av dig när du är i Uppsala/Sthlm nästa gång så bjuder jag på middag!
Det ska jag komma ihåg. Tack!
Vilken underbar blogg
Kantarellpaj är min favorit! Det receptet får man nog pröva på här i hemmet.
Tack för att du delade med dig av det, hör av mig hur det smakade sen..
Här är ett annat Kantarellpaj recept jag brukar laga.
Det ska jag komma ihåg, tack för tipset!
[...] mer paj Kantarellpajen Filodegspaj med keso och fetaost Rotfruktspaj Viktorias pajskal av potatis Filed under paj | [...]
Åh, den ska jag prova. Måste bara hitta kantareller först… Dåligt med svamp här vid kusten, jag tror att det regnat för lite.
Underbar muminmugg!!! Vill ha ett gäng såna jag också.
Camilla. Det är baksidan med fint väder, och vice versa, vis sommarregn tröstar alltid tanken på att åtminstone kantarellerna har det fint! :-D