Det kanske inte är så dumt med höst ändå

den 18 augusti 2008, kl 00:20

I lördags skördade vi och hade skördefest. Det fanns gott om finfina grönsaker både på Johannas kolonilott och i farmor och farfars trädgårdsland. När vi ändå hade farten uppe så tog vi ett varv i skogen och vi fyllde (nästan) en tiolitershink med kantareller och karljohansvamp. Skörden räckte till ett bord fyllt av smårätter, så mycket mat att endast en del fastnade på bild. (Att inte all mat fastnade på bild kan även ha sin förklaring i att min mästerfotograf hellre riktade kameran på sin söta systerson än på maten, inte helt oförståeligt).


Herr Kantarell och Karljohan

Den bästa kantarellpajen

Kantarellpajen är en favoritpaj och receptet är samma som
för ett år sen (och kommer ursprungligen från DN).

Kantarellpaj

Pajdeg:
2½ dl vetemjöl
100 g smör eller margarin
2-3 msk kallt vatten

Fyllning:
ca 500 g kantareller, rensade
10 cm purjolök, det vita
½ tsk paprikapulver
1 dl kesella
1 dl färskost (philadelphia eller liknande)
2 ägg
½ dl klippt gräslök
½ tsk salt
1 krm kajennpeppar

Gör pajdegen och låt den stå i kylen en stund. Tryck ut pajdegen i en form, ca 25 cm i diameter och förgrädda därefter pajskalet. Hacka purjolök och kantareller. Stek kantarellerna i lite smör ca 10 minuter, blanda i den hackade purjolöken mot slutet av tiden. Smaka av med salt och peppar. Häll svampen i pajskalet. Vispa ihop kesella, färskost och ägg till äggstanningen. Blanda i gräslök, salt, paprikapulver och kajennpeppar. Häll smeten över svampen. Grädda i 200 grader, 30-35 minuter (eller till dess äggstanningen är fast och färgen fin) på nedre falsen i ugnen. Stek några små fina kantareller för att pynta pajen med (om du kommer ihåg, det gjorde inte jag).


Morotssoppa, samma recept som häromdan

Bruschetta med stekt karljohansvamp

Sallad med kokta bondbönor, tomat, rödlök och dressing

Äppelknyten med plommon i och vaniljgglass till

Skriv ut inlägg

15 kommentarer till “Det kanske inte är så dumt med höst ändå”

  1. mollya kl 09:08, den 18 augusti 2008

    Va smarrigt det ser ut! Måste ta mig till skogen o se över svampbeståndet snaaart. Gör jag några fynd då ska jag definitivt testa ”din” kantarellpaj, verkar ju hur god som helst! Tack för tipset :)

  2. Lumumma kl 12:50, den 18 augusti 2008

    Det är definitivt inte dumt med höst – tvärtom. Allt ser väldigt gott ut – och den där bondbönsalladen verkar fantastisk!

  3. lina kl 16:41, den 18 augusti 2008

    Nä, verkligen inte dumt alls!!! Du gör mig galet sugen på allt med dina fina bilder!

  4. Malin kl 21:29, den 18 augusti 2008

    Så gott så gott! Pajen måste jag testa någon gång!

  5. Orchidea kl 16:38, den 19 augusti 2008

    Jag älskar svamp… och hösten.
    Goda recepter.
    Ciao.

  6. tina kl 21:57, den 21 augusti 2008

    Härligt med lite hösthyllningar! :D

  7. Viktoria kl 23:15, den 21 augusti 2008

    Där skulle man varit med. Allt ser fantastiskt gott ut, kantarellpaj, bondbönssallad osv. Och inbakade plommon – det blir jag sugen på.

    En kokbok, Tina. Du och din Carl måste göra en kokbok av er.

  8. tina kl 15:20, den 22 augusti 2008

    Haha! :P

    Det var roligt (och fint) sagt! Hör av dig när du är i Uppsala/Sthlm nästa gång så bjuder jag på middag!

  9. Viktoria kl 19:22, den 24 augusti 2008

    Det ska jag komma ihåg. Tack!

  10. Mikaela kl 23:54, den 30 augusti 2008

    Vilken underbar blogg

  11. Bakrecept kl 00:51, den 19 november 2009

    Kantarellpaj är min favorit! Det receptet får man nog pröva på här i hemmet.
    Tack för att du delade med dig av det, hör av mig hur det smakade sen..
    Här är ett annat Kantarellpaj recept jag brukar laga.

  12. tina kl 07:25, den 19 november 2009

    Det ska jag komma ihåg, tack för tipset!

  13. Jag har höga förväntningar på den här pajen at pickipicki kl 09:02, den 23 november 2009

    [...] mer paj Kantarellpajen Filodegspaj med keso och fetaost Rotfruktspaj Viktorias pajskal av potatis Filed under paj | [...]

  14. Camilla kl 21:49, den 15 augusti 2011

    Åh, den ska jag prova. Måste bara hitta kantareller först… Dåligt med svamp här vid kusten, jag tror att det regnat för lite.
    Underbar muminmugg!!! Vill ha ett gäng såna jag också.

  15. tina kl 09:03, den 17 augusti 2011

    Camilla. Det är baksidan med fint väder, och vice versa, vis sommarregn tröstar alltid tanken på att åtminstone kantarellerna har det fint! :-D

Trackback URI | RSS-kanal till kommentarsflödet

Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!

Namn (måste anges)

Epost (måste anges)

Webbplats

Skriv din kommentar

Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen