Jag har höga förväntningar på den här pajen
Igår när det var storstädning i skafferiet passade jag på att laga pajen som stod som måndagsmiddag på veckomatsedeln. Receptet har Emilia tipsat om. Jag har dock ändrat om en hel del i receptet utifrån vad som fanns här hemma, men visst går det fortfarande att känna igen? Det sägs att receptet ursprungligen kommer från ett väldigt gammalt nummer av tidningen Vi, det är mycket möjligt. Det sägs också att pajen är väldigt god. Även här är jag beredd att instämma trots att jag inte smakat än, med så många goda ingredienser i fyllningen så borde det inte gå att misslyckas. Carl föll nog också för fyllningen, för han envisades att ta med paj i matlådan idag, trots att det blir samma paj till middag. Så efter lunch får du viska här bland kommentarerna om pajen lever upp till sitt höga rykte och våra förväntningar, jag tror nämligen det.
Paj med spenat, valnötter
och soltorkade tomater
Deg;
4 dl fullkornsvetemjöl
175 g smör
2-3 msk kallt vatten
Fyllning;
4 ägg
4 dl mjölk
2-3 dl riven västerbottenost
1 dl torkade trattkantareller
2 nävar färsk bladspenat
6 st soltorkade tomater
1 dl valnötskärnor
1 bit purjolök
3 krm salt
svartpeppar
Rör ihop pajdegen och låt den stå kallt, gärna upp till en timme. Lägg den torkade svampen i vatten. Tryck ut pajdegen i en stor pajform, nagga skalet och förgrädda i 200 grader i 10-15 minuter. Grovhacka spenat, soltorkade tomater och valnötter, finstrimla purjolöken. Stek svampen i lite smör. Fördela ingredienserna i pajskalet. Vispa ihop ägg, mjölk och riven ost, salta och peppra, häll smeten över pajen. Grädda pajen längst ner i ugnen i 200 grader i 30-40 minuter eller tills äggstanningen stannat. Om pajen får fin färg redan tidigare, täck med lite aluminiumfolie.
Ännu mer paj
Kantarellpajen
Filodegspaj med keso och fetaost
Rotfruktspaj
Viktorias pajskal av potatis
14 kommentarer till “Jag har höga förväntningar på den här pajen”
Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!
Ummm, en riktig sån där mojsig paj med massa gott i. Förstår att du har höga förväntningar! :P
Hej! Hur mycket spenat ska det vara i? Det står inte, och jag blev väldigt sugen på att pröva denna paj! Mvh Therese
Josefina: Funderar på att äta pajen till lunch, jag med. Hihi, men säg inget till någon (du får veta bara för att det är din födelsedag idag!) ;-) Grattis!
Therese: Hoppsan, det föll visst bort. Ursäkta! Tror det blev 2-3 nävar färsk bladspenat. I originalreceptet var det tinat fryst spenat.
Det ser ut som en paj i min smak! Jag ska även vidarebefordra recepet till min mamma som inte vet vad hon ska göra av sina torkade kantareller…
Låter som en paj i min smak också. Men nu är jag ju nyfiken, var den god? =)
Katrin: Trattkantarellsoppa!!!!!
http://www.pickipicki.se/2008/09/torkade-trattkantareller/
Ida: Ja, både Carl och jag fuskade och åt pajen till lunch. Supergod! Lite fler soltorkade tomater ska jag nog ha i nästa gång. :-)
Idag bakade jag paj enbart baserad på inspirationen jag söp in här hos dig tidigare idag. Helt annat recept, men tack för tipset ;)
Det skulle jag också ha om jag var du (höga förväntningar alltså). Grattis till bloggpriset förresten!
Therese: Vad roligt att höra! Undrar vad som kan ha hamnat i den? Jag ska snegla hos dig.
Hannah: Tack! Pajen levde upp till förväntningarna. :)
Åhåhå, både spenat och trattisar, det är ju två favoriter i en rätt. Den ska jag försöka veganisera! ;)
Loba: Veganpaj måste vara en utmaning? Du får titta in här och berätta sen! :-)
Den här pajen får man ha höga förväntningar på. För den lever upp till dem alla :) Oh vilken god fredagsmiddag jag fick :) måste göras om snart igen
Isflingan: Hurra!
[...] Pickipicki hittar jag receptet på den här goda vegetariska pajen. Vegetariskt har jag börjat äta mer och [...]