Grönsaker på finska
Mellan vinärsbuskar och kastruller har vi språkskola. Min finske kusin övar svenska med oss. Mellan varven tränar jag på min finska. Här har ni några finska grönsaker så att ni också kan vara med och lära er; kesäkurpitsa, porkkana, punajuuri, sipuli, valkosipuli, timjami. När ni har lärt er dom så bjuder jag på kasvispihvit.
Grönsaksbiffar
½ zucchini
3-4 morötter
2 rödbetor
2 gula lökar
1 vitlöksklyfta
rejäl knippe timjan
2 ägg
mjöl
salt och peppar
Riv alla grönsaker grovt och pressa ur vätskan. Blanda grönsakerna tillsammans med finhackad vitlök och timjan (bladen ej stjälkar). Smaka av med sambal oelek, salt och peppar. Rör ner ägg och mjöl till lagom konsistens. Klicka ut biffar i en stekpanna med lite olivolja och stek några minuter på varje sida. Flytta över biffarna till en form i ugnen vartefter medan resterande biffar steks klart.
Till biffarna åt vi gott bröd, sallad, gurka, tomar, rädisor och tsatsiki.