Finlandsemester: Kauppahalli
För mig är en svensk saluhall inte lika mycket saluhall som en finsk saluhall. En finsk Kauppahalli är något alldeles speciellt. Under årets Finlandsemester lyckades vi med något som vi inte lyckats med de senaste fyra åren, vi tajmade in fina soliga sommardagar. Väldigt trevligt iofs, men, det resulterade i att det endast blev ett staden(saluhalls-)besök. (Tänk om ni bara visste hur många gånger man hinner besöka en saluhall en regnig julivecka eller två). Hursomhelst, eftersom jag fick nöja mig med endast ett besök så fick det bli desto mer effektivt. Vi strosade, åt lunch, strosade, fikade och strosade lite till. Förresten, jag åt mustamakkara också. Alla som ätit mustamakkara räck upp en hand!
Tampereen kauppahalli
Mustamakkara
En mustikkapiirakka och en pirog med allt möjligt gott i
Finlandsemester: piroger och havet
En av de soliga sommardagarna for vi till havet för att bada och sola. Eftersom utflykt är det bästa jag vet och pickinick det näst bästa jag vet så bestämde jag mig för att det var ett bra tillfälle att prova något nytt i picknickkorgen. Piroger. För att aldrig ha gjort piroger förut och för att vara gjorda på frihand så är jag ganska nöjd. Däremot var de inte helt otippat godare varma än kalla. Finska kusinen bjöds på en som blev över efter utflykten och frågade hur jag gjort pirogdegen. När jag kom till kall havregrynsgröt och kokt potatis är jag ganska så säker på att han trodde att det brast någonstans i den (finsk/svensk-)språkliga kommunikationen oss emellan, för han tystnade och började sen prata om något annat.
Pirogdeg
Min standardvariant av bröddeg, den här gången med vetemjöl/grahamsmjöl och med några stycken kokta, kalla och rivna potatisar istället för rivna morötter.
Pirogfyllning 1 – köttfärsvariant
Köttfärs som stekts tillsammans med gul lök, champinjonkvartar, rivna morötter, tomatpuré, sambal oelek, salt, svartpeppar.
Pirogfyllning 2 – vegetarisk variant
Gul lök som stekts tillsammans med mangold (eller lika gärna spenat), kryddats med salt, peppar och sambal oelek och sen blandats med fetaost.
När pirogdegen jäst, kavla den tunn och stansa ut en cirklar i önskad priogstorlek (jag använde ett lock till en degbunke). Det blir lite som att baka pepparkakor, kavla ut, gör pepparkakor och kavla ut samma deg igen. Lägg fyllningen på ena halvan av cirkeln, vik över och tryck ihop kanterna med en gaffel. (Här kanske priogerna skulle ha jäst en stund? Det glömdes i vilket fall bort i stundens iver). Pensla med ett uppvispat ägg och grädda i ungefär 200 grader tills de får en fin gyllenbrun färg.
Hur ska jag torka mangolden? sa Carl, som jag utsett till kockassistent.
Det spelar ingen roll, häng dom på torklinan med klädnypor om du så vill!
Kan det hända att det var någon som svarade just där och då, det har jag i så fall förträngt.
Det är något speciellt med att få laga maten utomhus
Nyfiken hund
Väl på plats fotograferade vi annat än piroger
Yytteri