Smulpaj med plommon
När farfar och jag satt på trappen igår morse och spanade ut över en trädgård i (nästanhöst)solsken, så konstaterade vi att det blir lite äpplen i år men desto mer plommon. Det är så mycket plommon att grenarna hänger tunga mot marken. Och goda är dom, jag vet, för jag fick med mig en hel kasse hem i helgen.
Smulpaj med plommon
Dela och kärna ur plommonen. Lägg i en het stek panna och strö lite socker och vaniljsocker över (smaka av så att det varken blir för surt eller sött). Låt plommonen fräsa en liten liten stund i pannan och häll sedan över dem i en ugnssäker form. Blanda till en smuldeg av havregryn, vetemjöl, smör, socker och kanel. Strö smulorna över plommonen och grädda pajen i 200 grader tills den fått fin färg (ungefär 15-20 minuter har jag för mig). Smulpaj är allra godast med vaniljsås.