Min räddare i nöden heter Johanna

den 22 augusti 2011, kl 10:18

Efter en fantastiskt fin Göteborgshelg (återkommer till den) så blev det måndag igen. På det där j-ä-t-t-e-m-y-c-k-e-t-m-å-n-d-a-g-viset som det kan bli ibland. Därför känns det som att jag dragit vinstlotten, när jag öppnar min mail och möts av det här från världens finaste Johanna: ”Jag såg att ni börjat med veckomatsedlar igen på pickipicki. Det har vi också börjat med och vi utgår från innehållet i Ekolådans Sverigelåda. Här kommer en veckomatsedel som du kan använda någon gång när du inte hinner/orkar göra en själv”. Det finns helt enkelt vänner, och så finns det vänner. Tack!

Veckomatsedel
Mån Helenas inlagda sill och kokt potatis
Tis Pasta med ratatouille
Ons Kyckling Korma
Tor Rotfruktssoppa med bröd
Fre Pasta med rödbetspesto
Lör Vildgryta med kokt potatis, inlagd gruka och rårörda lingon
Sön Gula-ärtror-falafel och tabouleh med yogurtsås

Recepten;
Helenas inlagda sill
0,5 finskivad purjolök
1 lime (rivet skal plus saften)
0,5-1 msk senap
2 dl creme fraiche
1 burk matjesill eller 5-minuterssill i bitar

Rör ihop allt och låt stå över natten.

Vildgryta
2,5 dl torkat sojakött
0,5 dl koncentrerad svartvinbärssaft
1 dl vatten
2 dl havregrädde (eller creme fraiche)
1 tärning grönsaksbuljong
5 krossade enbär
1 tsk timjan
1 msk sojasås
lite färsk timjan till servering

Förväll sojaköttet enligt anvisningarna på paketet. Blanda alla ingredienser i en gryta, gärna järngryta. Låt detta puttra i ca 10 minuter. Recept ur Terneborgs lyckliga kokbok.

Skriv ut inlägg

15 kommentarer till “Min räddare i nöden heter Johanna”

  1. Sannas Goda kl 11:37, den 22 augusti 2011

    Vilken lyx1 Perfekt att få veckomatsedeln mailad sådär. Vi andra kan ju iofs bara gå in hit och hämta en. Det är lyx de med =)

  2. I huvudet på Elvaelva kl 12:11, den 22 augusti 2011

    Vilken härlig färg på peston!! Den räddade min måndag :-)

  3. Ann-Louise kl 15:41, den 22 augusti 2011

    Jag blir alltid lika sugen på dina falafelbollar varje gång jag ser dem… den där peston måste jag provlaga oxå. Hmmm… undra hur de skulle smaka tillsammans?

  4. Hanna kl 15:55, den 22 augusti 2011

    Helt perfekt ju!!

  5. Mårtenssons kök kl 18:06, den 22 augusti 2011

    Mycket trevlig vän, speciellt som det ingick ett recept på inlagd sill! We like inlagd sill:)

  6. sofie mumsfillibaba kl 19:48, den 22 augusti 2011

    Perfekt!! Som på beställning när vardagen sätter igång! Rödbetspeston ser ju galet god ut!

    Sååå roligt att träffa er i lördags! Ska bli kul att höra vad ni pysslade resten av helgen!

  7. Helena / Bara en kaka till kl 20:34, den 22 augusti 2011

    Veckomatsedlar är så tacksamt! Jag är ett stort fan av matplanering! :-)

  8. Kim kl 20:44, den 22 augusti 2011

    Hoppsan, vilken trevlig kamrat du har! Och bra för oss andra som bara kan hänga på.

    Tack själva för i lördags! Så himla skojigt att ses IRL. Ser fram emot att höra vad ni hittade på (och åt) resten av helgen.

  9. Linda - Cupcakefluffan kl 21:24, den 22 augusti 2011

    Kanonhärlig veckomatsedel, så mycket gott att laga på den

  10. Johanna kl 21:57, den 22 augusti 2011

    Vill ni veta hur sillreceptet kom till? Fortsätt att läsa i så fall. Min kompis Helena tipsade mig muntligt om en god sillinläggning som hennes mamma brukade köra med. Jag lade receptet på minnet och provade det efter någon vecka och gillade det skarpt! Vi skrev upp receptet i favvo-recept-boken och har fortsatt äta det titt som tätt. Sen igår berättade jag att jag verkligen tyckte om sillreceptet med lime, purjo och senap. Helene sa då förbryllat att det har hon aldrig lagat eller ätit. Men väl en sillröra med gräslök, citron och dijonsenap. Så insåg vi att det blivit som i viskleken! Receptet förvrängdes på vägen, och kom ut som någonting nytt. Hjärnan förenklar, tolkar och lägger till där minnet sviker. Min hjärna måste ha tänkt: lök, citrus, senap och justerat detaljerna. :)

    Viltgrytan kan förresten minst lika gärna tillagas med renskav/älgskav/viltskav från frysdisken om man inte hittar eller om man tycker det låter allt för spännande med sojakött.

  11. tina kl 09:28, den 23 augusti 2011

    Sanna: En mailad veckomatsedel ÄR lyx, och i det här fallet även väldigt bra tajming! :-)

    Elvaelva: Den är dessutom riktigt god, lite åt det söta hållet, så man får inte snåla med parmesan (tack-o-lov!) :-D

    Ann-Louise: Testa vetja, och berätta!

    Hanna: Ja! :-)

    Mårtenssons kök: Jag med, mer sill åt folket!

    Sofie: Detsamma, hoppas att det blir fler tillfällen! Rödbetspeston är toppen, som jag skrev här ovan är den lite åt det söta hållet, så det är tillåtet att vara generös med parmesanen! :-D

    Helena: Det är en räddare i nöden med veckomatsedlar överlag! :-)

    Kim: Det kändes som vi åt hela helgen. Bildbevisen på det dyker nog upp här vartefter. :-)

    Linda: Japp!

    Johanna: Hihi, men vilken tur ändå! Ska bli spännande att prova, har aldrig ätit varken citron- eller limesill! Vi vände på matsedeln och började med pasta och ratatouille. :-)

  12. Josefina kl 21:44, den 24 augusti 2011

    Mmm, vildgrytan verkar jättegod. Nu blev jag sugen på att laga nåt med sojakött eller quorn. :)

  13. tina kl 10:57, den 25 augusti 2011

    Josefina: Slå till vetja! :-) …och om du vill äta vego så är den rosa peston jättesmarrig!

  14. dieta kl 18:49, den 11 september 2011

    Gor mjolkfri anvand tofu i stallet for chevre och valj mjolkfritt alternativ till creme fraiche t ex Sour supreme..

  15. tina kl 18:13, den 12 september 2011

    Dieta: Tack för dina tips!

Trackback URI | RSS-kanal till kommentarsflödet

Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!

Namn (måste anges)

Epost (måste anges)

Webbplats

Skriv din kommentar

Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen