En favorit i repris, nästa veckas matsedel
Förra veckans matsedel föll väl ut. Ärtsoppan blev riktigt god och trots att jag oinplanerat blev bortbjuden på middag två kvällar så åt vi lite otippat efter matsedeln i alla fall. Om det berodde på en ren tillfällighet eller om det finns fler som lagar mat efter matsedeln är ännu inte utrett. Helt klart är dock att planering och rutiner är min melodi, det kommer bli fler veckomatsedlar i det här hushållet. Här kommer nästa veckas matsedel, varsågoda.
Veckomatsedel
Sön Kikärtscurry med mangold
Mån Skördemiddagen (bild ovan)
Tis Pasta och kusinens tonfisksås
Ons En höstsås (köttfärs, morot, kålrot) med zucchinipasta
Tor Fiskgryta med kokosmjölk och röd curry
Fre Filodegspaj med keso och fetaost
Lör Kåldolmar
Till alla er som bakar kanelbullar imorgon
Jag har förstått att det är kanelbullens dag imorgon och nog för att jag gillar traditioner, men att kanelbullen förtjänar en alldeles egen dag är jag inte helt övertygad om. Däremot så fick det mig att tänka på att jag inte har visat några bilder från årets upplaga av kanelbulletävlingen, som gick av stapeln för någon vecka sedan. För att sammanfatta årets tävling så kan man kortfattat säga att Robin vann med en snygg äppel- och nutellabulle, brandlarmet gick tre gånger och jag fick bullkoma (tror även jag lovade att inte äta bullar igen förrens nästa års bulltävling, men det ska jag nog låta vara osagt).
Hursomhelst, till alla er som ska baka bullar imorgon så är mitt bästa tips att skiva tunna skivor äpple och rulla in i bullarna tillsammans med fyllningen, för kanelbullar med äpplen i blir alldeles särskilt saftiga och goda, jag lovar. Mer inspiration hittar ni från förra årets bulltävling, där det bland annat kom bullar i snigelformat ur ugnen. Recept på bulldegen hittar ni här.Och är det så att nu vill ni baka en lite nyttigare bullvariant så tycker jag att ni ska slå till på Godmorgonsnurrorna med katrinplommon.
Min tilldelade bulldeg i tävlingen
Carls bullar med honung respektive Nutella
Bullbakskaos
Baka, baka, baka
Robin går också lös med Nutellaburk
Mandelmassa, äpple, vaniljsocker och kanel
Baka, baka, baka, baka
Tävlingsbullarna
Min allra godaste höstmiddag
Konstigt att den inte fastnat på bild tidigare, raden med de fina finska skålarna på fönsterbrädan. Dock ett väl valt tillfälle att göra entré, tillsammans med den allra godaste höstmenyn. En ljummen höstsallad med smak av vitkål, svenska äpplen och lingon, till det köttfärsbiffar med fetaost och timjan. Biffarna blir ännu godare ju mer man slösar med timjan, så gör det, slösa för allt vad timjanen räcker! Och bara så att ni vet, mer höst än såhär blir det inte, den här maten ÄR höst. Välkommen oktober!
Ljummen höstsallad
¼ vitkålshuvud
1 burk kikärtor
1 msk rapsolja
1-2 äpplen
en bit gott bröd
lingon
gul curry
(chilikrydda)
salt och peppar
Skölj kikärtorna ordentligt och stek i olja, krydda med lite salt, svartpeppar, rikligt med curry och eventuellt lite chilikrydda. Skär brödet i mindre bitar och rosta i en torr stekpanna.Vänd ner finskuren vitkål och äpple hackat i mindre bitar till kikärtorna och låt fräsa en stund. Smaka av med salt och peppar om det behövs. Servera höstsalladen till grönsaks- eller köttfärsbiffar tillsammans med en klick matlagningsyoghurt. Pynta med brödkrutongerna och lingon vid servering.
Köttfärsbiffar med
fetaost och timjan
400 g nötfärs
0,5 dl havregryn
0,75 dl vatten
1 ägg
1 tsk salt
1 nypa svartpeppar
0,5 paket fetaost
rejält med färsk timjan
ev färsk oregano
Låt havregrynen svälla i vatten. Rör ner färs, ägg, salt, peppar och repad färsk timjan (ju mer desto bättre). Smula ner fetaost och forma biffar. Stek biffarna på medelvärme tills de fått fin färg på bägge sidor och är genomstekta.
Recepten är beräknade för 4 personer.
Publicerad i äpple, äpplen, curry, fetaost, höst, kikärtor, köttfärs, salladsvariant, vitkål | Kommentarer (13) Skriv ut inlägg