Kusin Vitamin bjuder på krusbärssylt

den 28 augusti 2009, kl 09:30

picki_img_6558

Att jag tycker mycket om bär är nog ingen hemlighet och ibland roar jag mig med att försöka rangordna hur olika mycket jag tycker om olika bär, men kommer alltid fram till att faktiskt inte går. Dock vet jag att krusbär tillhör de bär jag gillar allra mest. För det är något alldeles speciellt med ett bär som smakar sött och friskt på en och samma gång. På den-stora-bärplockarresan tog jag kommandot i köket en kväll, och fick systern att baka krusbärskaka och kusinen att koka sylt. Ett rätt bra drag om jag får säga det själv, för nu njuter jag av krusbärssylt i yoghurten varje morgon.

Kusinens krusbärssylt
Koka runt 1 kg rensade krusbär tillsammans med 1 dl vatten i en stor kastrull med lock, i ungefär 10-15 minuter. Lyft kastrullen från plattan och rör ner lite socker/syltsocker i taget. Smaka av efter behag så att sylten blir lagom frisk/söt, tror det gick åt knappt ett halvt kilo socker. Låt sylten koka upp på nytt och därefter sjuda på svag värme utan lock i ytterligare 10 minuter. Låt sylten svalna och häll sedan upp i varma och väl rengjorda burkar.

Fotnot) Det är för övrigt kusinen som fotograferat sina krusbärsburkar.

picki_img_6472

Skriv ut inlägg

Skål för egentillverkad fläderchampagne

den 26 augusti 2009, kl 12:48

picki_img_4675

I helgen när vi skålade i fläderbubbel för en riktig superbebis, så slog det mig att jag inte berättat om när vi gjorde fläderchampagne tidigare i somras. För hur märkligt det än var att förstå, så blev det faktiskt bubbel i flaskorna. Ett lyckat experiment och de flesta flaskor blev bra, någon flaska jäste dock. En del drack vi upp själva och resten gav vi bort i present. Det är tur att fläder växer på träd, för nästa sommar gör jag dubbel sats.

Fläderbubbel
15 blomklasar
2,5 dl socker
1 msk vitvinsvinäger alt äppelcidervinäger
2,25 l vatten
1 citron

Skölj inte blomklasarna, men plocka bort eventuella småkryp och liknande. Blanda vatten, socker och vinäger i en stor bunke eller kastrull. Skala citronen med en potatisskalare och tillsätt skalet, liksom saft från en halv citron. Rör om ordentligt och tillsätt därefter blomklasarna. Låt stå övertäckt (handduk el liknande) i sval rumstemperatur i ett dygn. Sila därefter genom en duk och häll upp i väl rengjorda flaskor med skruvkork. Fyll inte hela vägen upp. Låt stå i sval rumstemperatur några dagar och kontrollera därefter flaskorna för att se om det bubblar. När det bubblar ställs flaskorna in i kylen, annars får de stå framme ytterligare ett par dagar. Jag brukar förvara flaskorna med korken inte fullt åtskruvad, för att det inte ska bli övertryck och flaskor som smäller. Man kan också skruva av korken lite då och då, för att släppa ut kolsyra. Fläderbubblet serveras välkylt och håller upp till tre veckor.

picki_img_4677

Skriv ut inlägg

Sommarsoppa på finska

den 23 augusti 2009, kl 11:12

picki_img_4387

Nu får ni tillfälle att öva på finskan, för idag bjuds det på kesäkeitto i det röda köket hemma på min gata i stan. Här kommer receptet på mammans sommarsoppa. Det gäller att passa på när det frodas i trädgårdslandet och grönsakerna nästan är gratis i affären.

Kesäkeitto – sommarsoppa
Koka upp 2 dl vatten + 0,5 tsk salt + 1 tsk smör. Tillsätt en delad färsk morot, ett par små blomkålsbuketter och ett par små färskpotatisar. När grönsakerna är kokta men med lite tuggmotstånd, tillsätt några spenatblad och några sockerärtor. Rör ut 1 tsk vetemjöl i 1,5 dl mjölk och rör ner detta i soppan. Blanda i persilja, smaka av med salt och peppar och servera soppan med en gång.

Receptet är för en portion, men är bara att multiplicera med antal personer runt matbordet.

Skriv ut inlägg

Min alldeles egna utomhusspis med sjöutsikt

den 20 augusti 2009, kl 09:55

picki_img_5839picki_img_5852

När jag var på den stora bärplockarresan till Finland tidigare i veckan så slog det mig att jag har glömt att berätta en sak för er! I somras när vi kom dit och för ovanlighetens skull hade kalasfint väder varje dag, så kom jag på den briljanta idén att jag skulle låta bygga en utomhusspis med sjöutsikt. Hos mamman och pappan ansökte jag om bygglov och sedan lade jag ut själva byggandet på entreprenad till den halvan av mitt hushåll som är utbildad byggingenjör. Själv nöjde jag mig med att övervaka det hela och från min plats på gräsmattan så såg jag att det mättes med både vattenpass och vinkelhakar, det grävdes grop, mättes igen och jag såg sand, singel, tegelstenar och murbruk innan bygget stod klart, min finfina utomhusspis med mitt namn inristat i murbruket. En sak är säker, om all mat blir godare av att ätas utomhus, så kan jag lova att all mat är roligare att laga utomhus!

Stompa
4 dl rågsikt eller vetemjöl
0,5-1 tsk bikarbonat
0,5 tsk salt
ev 1 tsk brödkryddor
1,5 dl filmjölk
0,25 dl sirap

Blanda torra ingredienser först och därefter alla ingredienser. Kavla ut tunna och runda bröd och  pricka bröden med en gaffel. Stek bröden på bägge sidor i en torr stekpanna tills de får fin färg. Serveras med detsamma.

Förutom att baka bröd så har jag på stekhällen stekt pannkakor (med och utan fläsk), wokat alla sorters grönsaker, stekt både kött, potatis och kantareller, en kväll bakade vi till och med pizza på spisen! Dessutom bör det kanske tilläggas att bilderna är tagna innan spisen murats klart.

picki_img_6054

Skriv ut inlägg

Bärtips mottages tacksamt

den 16 augusti 2009, kl 16:18

picki_img_6379

Systern, jag och ytterligare några bärplockare har farit till Finland för att samla på oss bär så att det räcker över vintern. När vi körde av båten imorse välkomnades vi av en öppen himmel och hällregn, inte det bästa av bärplockarväder precis. Mellan skurarna har vi hittills plockat 40 liter svarta vinbär, men än är vi inte klara. Jag tror mig veta att det finns närmare 100 vinbärsbuskar kvar och en hel del krusbär och några kvarglömda hallon. Det är dock möjligt att vi nöjer oss innan allt är renplockat. Någon som har tips på vad vi ska göra av alla bär?

Några bärtips ur arkivet
Vinbärssaft
Svartvinbärsgelé 
Romtopf 
Krusbärskaka

Skriv ut inlägg

Stava till romtopf den som kan!

den 14 augusti 2009, kl 08:17

picki_img_6023

Innan sommaren hade jag varken tillagat, ätit eller överhuvudtaget ens hört talas om romtopf. I vilket fall ramlade jag över några sådana recept i jakten på tips om hur man kan ta tillvara på sommarens bär. Förutom att jag snubblar över bokstäverna och i vilken ordning de ska stå, så gillar jag skarpt idén att vartefter bären mognar under sommaren så läggs de i burken som sakta fylls. Och jag kan verkligen se framför mig hur jag öppnar glasburken i vinter och bjuder på ljuvliga sommarbär till efterrätt, eller skedar såsen över vaniljglass alternativt serverar den som likör i små små tjusiga glas. Jag tror på det här, det kommer bli bra vinten i år. Vad tror ni, någon som provat?

Romtopf
Rengör en stor glasburk väl och torka den i ugnen i ungefär 100 grader. Under sommarens gång, stoppa mogna bär i burken, varva med socker och täck bären med rom (det får inte se ut som till höger på bilden). I flera recept har jag sett att sockermängden bör vara halva bärmängden. Låt stå kallt i kylskåp, ett par veckor efter att burken är fylld kan man röra om bland bären försiktigt. Förvara burken kallt, gärna i kylskåp. Det sägs att innehållet blir godare ju längre det får stå och att det bäst avnjuts runt jul.

Skriv ut inlägg

När den stora paltkoman nästan slog till

den 12 augusti 2009, kl 08:41

picki_img_6411

Förra veckan blev jag bjuden på pitepalt, för första gången någonsin. Eftersom vi var tre vegetarianer och jag, så åt vi en vegetarisk variant med fetaost i fyllningen istället för fläsk. Den av oss med mest norrländskt ursprung åt pitepalten på ett särskilt vis, skar av toppen, plockade ur fyllningen, rörde om med smör och hade allt möjligt konstigt för sig där på tallriken. Något fint hette det visst också, smörgrotta kanske? I vilket fall var det väldigt gott, jag vill bli bjuden på pitepalt igen! Pitepalt, med lingonsylt, stekta kantareller, en klick smör och ett glas mjölk. Nu slog aldrig den stora paltkoman omkull mig, men nog kan jag föreställa mig vad den innebär.

Pitepalt
Johanna och Robin gjorde pitepalten efter recept på baksidan av kornmjölpaketet. Eller så kan man fråga google och hitta ett recept på Tasteline. För en vegetarisk variant rekommenderas fetaost i fyllningen, för sältans skull. Särskilt gott var det också med smörstekta kantareller till.

picki_img_6416

Skriv ut inlägg
Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen