Skördemiddag hemma på min balkong i stan
Läser man sommarens inlägg här på picki kan man lätt tro att vi bara fikat och ätit bär de senaste månaderna, men ibland har vi faktiskt ätit mat också. Som igår när vi åt en alldeles förträffligt god skördemiddag, det var så gott att jag tror vi äter det ikväll igen.
Skördemiddag för fyra
Koka 4 portioner pasta. Skär en gul lök i båtar och tärna en zucchini och en paprika grovt. Fräs grönsakerna mjuka i lite rapsolja, salta och peppra. Hacka 4-5 tomater och rör ner i grönsakerna samt lite finhackad vitlök och låt fräsa några minuter, smaka av med salt och peppar. Vid servering rör ihop pasta, grönsaker och rikligt med färska örter, exempelvis basilika, persilja, oregano eller timjan. Toppa pastan med skivad mozzarella och smulad fetaost, servera genast.
En sommarfrukost att minnas i vinter
Imorse tittade jag igenom bilderna från Finland och hittade bland annat dessa fotografier från när vi satt på gräsmattan nere vid vattnet och åt frukost. Hallonkräm med mjölk och utsikt över en spegelblank sjö måste nog vara en optimal kombination av enkelhet och lyx. Blotta tanken på tidiga novembermorgnar med havregrynsgröt före solens uppgång fick mig att cykla raka vägen till Konsum endast iförd nattlinne för att handla frukost och sedan vidare hem till farmor och farfar där jag åt under äppelträdet samtidigt som jag läste morgontidningen. Jag kände mig faktiskt rätt nöjd när jag insåg att sommaren inte på långa vägar är slut än.
Hallonkräm
1 liter hallon
ungefär 6 dl vatten
2-3 msk socker
3 msk potatismjöl
Koka upp vatten och socker och häll sedan ner hallonen i kastrullen. Låt skjuda i ungefär 5 minuter och rör krämen slät. Smaka av och tillsätt eventuellt lite socker till. Rör ut potatismjölet i en skvätt kallt vatten och vispa ner i krämen. Låt koka upp och tag sedan av plattan från kastrullen direkt. Servera krämen kall tillsammans med mjölk.
Klara
Färdiga
Gå
Lycka är att finna en skatt bakom uthuset
Sista dagarna i Finland hittade jag ett par körsbärsträd som jag måste ha missat förut eller helt enkelt glömt bort att de fanns. Vilken skatt för någon som inte är bortskämd med körsbär (somliga plockar hinkvis, har jag hört…). Letade i datorn efter sparade recept och fann ett recept på en körsbärskaka mamman bjöd på för ett par år sedan. En riktigt god kaka, har inte ätit godare körsbärskaka varken innan eller efter.
Österikisk körsbärskaka
1 liter körsbär
2,5 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
150 g smör
rivet skal av en citron
2 stora ägg
2 dl vetemjöl, drygt
0,5 tsk bakpulver
Skölj och kärna ur körsbären. Rör smöret mjukt och poröst med hälften av florsockret, vaniljsockret och citronskalet. Skilj av äggulorna och vispa dom pösiga med resten av sockret. Rör ner ägg-socker-smeten i smörblandningen. Vispa äggvitorna till hårt skum. Blanda mjöl och bakpulver och sikta ner det försiktigt i äggvitorna. Bred ut smeten i en smord och bröad form (28-30 cm i diameter) och häll över körsbären. Grädda kakan i ca 40 minuter i 175 grader. Låt kakan svalna och sikta över florsocker.
Receptet är lite omständigt men väl värt besväret. Receptet kommer ursprungligen från favoritboken Stora Bärboken av Inger Ingmanson och Pelle Holmberg.
Publicerad i efterrätt, körsbär | Kommentarer (7) Skriv ut inlägg
Ett skepp kommer lastat med en back bär
Det har varit lite tyst här på sistone, mest beroende på att jag for till Finland på sommarkollo. Med mig hem hade jag en back med gelé och saft samt strax under tusen fotografier. Hur det blev så många är något oklart, men solklart är att det finns tillräckligt med mat- och bärbilder för att jag ska kunna kompensera för alla tysta dagar här och det ett bra tag framöver.
Gelén gjorde vi enligt samma recept som förra året, men förutom svartvinbärsgelé så provade vi att göra gelé på röda vinbär och blåbär. Rödvinbärsgelén provsmakades någon kväll senare och var lika god som den svarta. Blåbärsgelén får bli en överraskning i vinter.
Svartvinbärsgelé
Koka 2-3 liter knappt mogna svarta vinbär i en saftmaja. Mät upp saften. Koka upp saften i en kastrull, tillsätt 9 dl socker per liter saft och rör om ordentligt. Låt stormkoka i 10 minuter. Gör geléprov genom att hälla lite saft på en tallrik och dra fingret genom saften, om saften inte åker ihop igen har den kokat tillräckligt länge. (Koka annars 20 minuter till, är den inte klar då så tillsätt pektin). Häll upp gelén i väl rengjorda glasburkar (som diskats och därefter torkats i ugn i 100 grader).
För att försegla gelén särskilt väl; smält paraffin och häll försiktigt över den avsvalnade gelén. Lägg dit en tråd formad som en ögla som sticker upp, så kan paraffinet lättare dras bort när gelén ska ätas (vis av förra årets burkar har jag försökt göra tunnare paraffinlager).
Publicerad i blåbär, gelé, röda vinbär, svarta vinbär | Kommentarer (2) Skriv ut inlägg