En chokladkaka svår att sluta äta
Igår kväll tittade grannen förbi med en chokladkaka som fick mig att äta bit efter bit. Den var så god att jag till slut fick be henne att ta kakan med sig hem, annars hade jag garanterat ätit hela själv. Idag kunde jag dock inte låta bli att be om receptet, nästa gång som det stora chokladkakebegäret slår till så vet jag precis vad jag ska baka.
Grannens chokladkaka
1 dl kakao
2,25 dl mjölk
1,25 dl socker
140 g smör
1,5 dl socker
2 ägg
1,5 msk vaniljsocker
3,5 dl mjöl
1,5 tsk bakpulver
Koka upp mjölk, kakao och socker i en liten kastrull, låt svalna. Rör smör och socker poröst, tillsätt ägg och vaniljsocker. Vänd ner mjöl och bakpulver, rör ner mjölkblandningen mellan varven. Häll smeten i en smord och bröad form (avlång, drygt 1 liter). Grädda kakan i 175 grader (varmluft 160 g) i nedre delen av ugnen i ungefär 1 timme.
Publicerad i bakat, choklad, grannen, kaka | Kommentarer (31) Skriv ut inlägg31 kommentarer till “En chokladkaka svår att sluta äta”
Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!
Undrar om det kan funka med er rund form? Hittade en på loppis som är såå söt. Helt oanvänd! bara 30 kr, rena fyndet :) så nu vet jag vad jag kan baka, tack för tipset!!
Loula: Härligt, loppisfynd är min melodi! Det funkar säkert finfint med en rund form. Kolla med en brödsticka så att du tar ut den i rättan tid!
:-P
Det låter ju verkligen inte helt fel.. Får ta och prova detta nästa gång det blir chokladdessert på menyn!
Undrar om kakan ska vara helt torr i mitten eller….
Alltid svårt att låta bli chokladkakor – på gott och ont ;)
Emma: Det tycker jag! :-)
Eva: Hallå där! Det här är ingen torrkaka förstår du väl! Ingen kladdkaka, men rejält saftig och god däremot.
Karin: Så sant som det var sagt!
Den här kakan skall jag baka så fort jag får tid! Den verkar helt galet god! :)
oj den verkar ju helt tokigt god på din beskrivning. Måste prova!
Kalasgod: Galet god eller kalasgod, välj själv! :-)
Sara: Ja, det måste du tror jag.
Farligt… Jag har en hel lunta med recept på kladdkakor som ska provas, jag sticker in det här nånstans mitt i så märks det inte;)
Katrin: Haha, du kan knepen det hör jag det!
Det låter ju himla bra på din beskrivning. Man gör ju så sällan riktig chokladkaka nu för tiden…. bara kladdisar och brownies och muffins.
Av nyfikenhet tog jag fram gamla Sju sorters kakor och jämförde recepten. Det enda som skiljde dem åt var att det där var 1 dl socker (första mängden), 2 dl mjölk och 125 g smör. :)
Ellen: En klassisker med andra ord, det är såhär det ska smaka helt enkelt! :-)
Grannens chokladkaka – vilket skönt namn! En riktig chokladkaka känns som meningen med livet på nåt sätt. Jag menar det.
Jag hade ett väldigt sug på choklad när jag såg denna kaka och var bara tvungen att testa :) Den blev väldigt god! Jag hade dock i lite (typ 1 dl)choklad i mjölkblandningen när den kokat upp samt lite salt (älskar salt i choklad). Den blev toppengod! Detta recept kommer garanterat hamna i min receptbok :)
Josefina: Oj, det var stora ord. Kom hit så lovar jag att bjuda dig på meningen med livet! ;-)
Linda: Vad roligt att du gillade kakan du med! Och välkommen hit vetja!
Ja, stora ord är ju liksom mitt mellannamn. Lagom vet jag inte vad det är … ;)
Josefina: :-P
(Det är ingen dålig egenskap, att inte vara lagom alltså)
[...] Den var jättegod! Vi serverade den med lite grädde på toppen. Receptet hittade jag hos pickipicki. Nybakat fikabröd efter [...]
Är det bara jag som tycker receptet är lite otydligt att följa? Vad händer med mjölk-kakao-socker blandningen t ex? Nämns aldrig igen efter att man kokat upp den och låtit det svalna.
Ska bli spännande att smaka dock. Tack för receptet
Olof: Mjölk-kakao-socker-blandningen är ”mjölkblandningen” som rörs ner i smör-socker-ägg-vaniljsocker-mjöl-bakpulver-blandningen. Hoppas kakan blir god trots oklarheter!
Det är ju min gamla favvis, Farmors chokladkaka från 7 sorters kakor! Har jag bakat många gånger, brukar gå åt innan den svalnat. Bara lite mer smör i den här varianten.
Jag har köpt sånt där ekologiskt vaniljpulver nu, och funderar hur mycket det ska vara av det i denna kakan. Är ju mycket vaniljsocker i den här.
Matilda: En klassiker med andra ord! Jag gillar den skarpt. Du får prova dig fram med vaniljpulvret, jag hade nog tagit mindre än 1,5 msk iaf. :-)
Gjorde denna idag och har bara hunnit smaka en liten bit ännu medan den fortfarande var rätt varm. Måste säga att den är god men inte den godaste jag ätit :) Lite för mycket kakao tycker jag.
Emma: Åh, en av mina favoriter.
Man ska väll ha smält smör?
Ska pröva det nu :D jag älskar chokladkaka ska pröva med smält choklad block på :D hoppas det verkligen blir god :)
Hannin: Jag brukar använda rumsvarmt smör. Hoppas du gillar kakan!
:-)
Eftersom man i alla fall äter största delen själv, har jag med tanke på miljön och på min kropp gjort följande:
Jag gör en halv sats. När smeten är klar äter jag upp den med sked. Bara trams att sätta på ugnen!
Maria: Haha! :-D
Tog m mig denna kaka till kompisar idag när jag var bjuden dit på middag. O d sa precis samma sak: ta hem kakan igen för annars sku d äta upp allt direkt ;) oemotståndlig alltså :)
Isflingan: Haha!