Jag slår ett slag för svensk falafel på gula ärtor
Vissa böcker önskar jag att jag skrivit själv. Ett exempel på en sådan kokbok är fina boken Majas klimatmat, där recepten är indelade efter säsong. Och sen är det ju faktiskt inte så dumt att tänka ett steg längre när man lagar mat. Som falafel t ex: varför göra falafel på kikärtor när dom blir minst lika bra med svenska gula ärtor? Istället för att ha skrivit boken själv så får jag nöja mig med att ha den i min bokhylla, men det är inte så dumt det heller, tvärtom! Just svenska falafel lagade jag för övrigt tillsammans med Camilla första gången. Hon är nutritionist och har skrivit ett kapitel om hälsa och miljö i boken. Och visst hade hon rätt när hon sa att falaflarna är ett säkert kort, jag gillar dom nämligen skarpt.
Svensk falafel
500 g torkade gula ärtor
2 knippen (eller några msk fryst) persilja
2-3 pressade vitlöksklyftor
1-2 tsk koriander
1-2 tsk spiskummin
2 tsk salt
0,5-1 dl vatten
<0,5 dl vetemjöl
rapsolja att fritera i
Låt ärtorna ligga i blöt över natten, gärna ett dygn. Mixa ärtorna i matberedare tillsammans med övriga ingredienser. Forma stora runda bollar och stek dom på medelvärme i rikligt med olja. Servera tillsammans med pitabröd, grovriven morot, strimlad vitkål, rödlöksbåtar och vitlökssås (yoghurt och pressad vitlök).
Ursprungsreceptet är för 8 personer, jag har minskat receptet så att det räcker till ungefär 6 personer. Mer om och av Maja och Camilla hittar ni på klimatmat.se.
Publicerad i billig mat, falafel, Maja Söderberg, och-jag-som-inte-gillar-ärtor, Tips | Kommentarer (46) Skriv ut inläggEn vecka med spridda skurar
Nästa veckas matsedel kommer här. Veckan innehåller spridda skurar, allt från tacopajen som var en favorit under tiden med veckomatsedel i Göteborg och därtill några oprovade kort som jag hyser stora förhoppningar om. Svensk falafel vet jag att det är gott, och ett besök på ristorante tackar man ju inte nej till. Med önskan om en fin vecka vetja!
Veckomatsedel
Mån Pasta med broccoli- och svampsås
Tis Svensk falafel (gula ärtor) i pitabröd
Ons Emilias kyckling i ugn
Tor Tomatsoppa med linser och sötpotatis
Fre Fiskgryta med röd curry och nudlar
Lör Teppanyaki på Ayakos
Sön Tacopaj som förr i tiden
Hur man firar födelsedag i sista minuten
Dom två senaste veckorna har gått på högsta växel, fram tills i fredags kl 16. Så när det dök upp en 25-årsdag igår så var jag inte riktigt förberedd och det var nog i sanningens namn inte födelsedagsbarnet heller. Men, då är det tur att jag är mästare på fuskknep-i-sista-minuten. Med ett tomt kylskåp trollade jag ihop sconeshjärtan till frukost. Och på eftermiddagen slog vi till med den snabbaste (fusk-)chokladtårtan av dom alla, en kladdkaka som döljs väl under rejält med pynt.
Sconeshjärtan för två
2-2,5 dl vetemjöl
1 dl yoghurt el liknanade
1 tsk bakpulver
1 nypa salt
Blanda sconesdegen väl. Platta ut den och tryck ut två hjärtan med en pepparkaksform. Grädda i 225 grader tills de fått fin färg och ser klara ut (ungefär 10-12 minuter).
Chokladtårta i sista minuten
100 g smält smör
2 ägg
3 dl socker
1,5 dl mjöl
1 dl kakao
0,5 tsk salt
Blanda de torra ingredienserna och rör där efter i det smälta smöret och äggen. Häll smeten i en smord och bröad form, grädda i 175 grader i ungefär 20 min (16 min hade nog varit lagom i vår ugn, kakan ska vara kladdig). Låt kakan svalna (den ska serveras kall, är det vinterväder som nu så ställ ut den på balkongen vetja). Bred över en burk Kesella vanilj och pynta med bär ur frysen och eller passionsfrukt.
Publicerad i choklad, födelsedag, husmorstrick, inspiration, nästan-fusk, scones, snabbt | Kommentarer (7) Skriv ut inläggPitabröd fyllda med lamm och tsatziki?
Igår bjöd jag systern och kusinen på lammpita med tsatziki. Systern tycks dock inte ha förstått det här med att fylla pitabröden, men alla gör ju på sitt eget vis. Det är bäst så.
Lammpita med tsatziki (för fyra)
Finhacka rödlök och stek löken mjuk i lite olja. Tillsätt 400-500 g lammfärs, smaksätt med salt, svartpeppar och en dryg tesked spiskummin. Servera med pitabröd, tsatziki, finskuren sallad, finhackade tomater, majs och tunt skivad rödlök.
Tsatziki
Riv 1/3 gurka grovt, pressa ur vattnet. Blanda gurkan med 2 dl tjock yoghurt, en halv pressad vitlöksklyfta, lite salt och svartpeppar.
Pitabröd, 10 st
25 g jäst
4 dl vatten
1 tsk salt
1 msk rapsolja
4 dl fullkornsvetemjöl
ungefär 5 dl vetemjöl
Rör ut jäst i fingervarmt vatten. Rör ner salt och olja. Tillsätt lite mjöl i taget och arbeta degen rejält. Låt jäsa till dubbel storlek under bakduk (ungefär en halvtimme). Dela i tio lika stora bitar, rulla bollar och platta ut så tunt som möjligt. Låt jäsa ytterligare en halvtimme på bakplåtspapper. Grädda i 250 grader i ungefär 7-8 minuter. Låt svalna under bakduk. Frys bröden som blir över.
Liknande inlägg
Pitabröd med jullovsfyllning
En granpyntarmiddag med tacos och frozen cheesecake
Jag känner någon som inte äter lamm
Utöver världens finaste diplom så innebar vinsten i Matbloggspriset en hel del trevliga priser. Inte minst leveranser av mat hela vägen in till det röda köket (eller åtminstone fram till ytterdörren). Just detta pris gjorde nog andra halvan av hushållet mest glad, det vill säga den halvan som är storhandlingsansvarig under mina jobbhelger. För att vara extra generös beställde jag därför matleveranserna till de veckor Carl skulle ha behövt handlat. Och nog har han varit mallig, fram tills han såg nästa veckas meny som ramlade in i mailen. Kyckling och lamm på en och samma vecka! Stor lycka för mig, men kanske inte för en vegetarian. Skrattar mest som skrattar bäst? Återkommer om recepten är värda att pickas.
Veckomatsedel
Mån Pasta marinara
Tis Lammpita med tsatziki
Ons Kycklinggryta
Tor Vegetarisk djungelcurry
Fre Fredagspizza
Lör Födelsedagssmiddag?
Sön Fiskgratäng
Pax för lax, eller diskdags?
Jag är svag för fisk och i synnerhet lax. Om det inte vore någon här hemma som lade in sitt veto så skulle jag antagligen äta lax ett par gånger i veckan, minst. Men trots att det egentligen är jag som är kung över veckomatsedelarna så får han behålla sin vetorätt (det vill säga så länge han diskar, städar och tvättar all vår tvätt, för det är han ju så bra på till skillnad från mig). Hursomhelst, det jag egentligen skulle säga var att i fredags åt vi faktiskt lax. Den här gången tillsammans med en quinosallad som blev över förväntan god, det här äter vi igen (snart).
Lax med quinoasallad
laxfilé, ca 125 g per person
4 dl quinoa
1 zucchini
1 morot
en bit purjolök
0,5 gul paprika
bladspenat, mangoldskott,
el liknande
pumpakärnor
gröna oliver
sås;
yoghurt
lime
Koka quinoa enligt anvisning på paketet. När quinoan är färdigkokt, häll av vattnet och låt stå under lock. Dela laxen i portionsstora bitar och lägg i en ugnsform. Salta, peppra och pressa lite citron- eller limesaft över. Tillaga i 150 grader i ungefär 15 minuter. Skär moroten så tunt som möjligt, finstrimla purjolöken och skär paprikan i små bitar. Rosta pumpakärnorna i en torr stekpanna. Skiva zucchinin och stek i lite olja. Blanda quinoa, zucchini, purjolök, paprika, morot och mangoldskott. Pynta salladen med pumpakärnor och oliver. Servera laxen med quinoasallad och en yoghurtsås (yogurt, rivet skal och saft från lime, lite svartpeppar).
Det röda köket har fyllt 1 år!
Igår var det 1 år sedan vi flyttade in i lägenheten med det röda köket. Jag föreslog att vi skulle fira med att dagen till ära äta röd mat. Om rödbetorna verkligen är det rödaste man kan äta ska jag låta vara osagt, men det kändes som en fin gest till vårt finfina kök.
Rödbetssallad med gröna linser
Koka 1-2 dl gröna linser enligt anvisning på paketet. Skala och dela några rödbetor i mindre bitar och koka i lättsaltat vatten. Servera sallad, linser och rödbetor på ett reält fat. Toppa med knaperstekt bacon, rostade solroskärnor och smulad mögelost. Den sernare smälter fint i den varma salladen.
Receptet är för 2 och inspirationen är hämtad från Saltå kvarns vackra kokbok.
Publicerad i billig mat, det röda köket, gröna linser, rödbetor, salladsvariant | Kommentarer (7) Skriv ut inläggNi har väl inte glömt smacki-smacki?
Till mina stora lycka säljer affärerna exotiska frukter till löjligt låga priser just nu. Mango för 2 kronor styck är nästan gratis och vi passar därför på att frossa i mango, sharon och passionsfrukt. Igår kväll blev det röda köket nästan gult när vi hackade upp en rejäl hög mango att frysa in för framtida behov. Jag förbereder mig för en hel del smacki-smacki i februari-mars, en riktig vitaminkick i när stora vår- och sommarlängtan slår till. Jag ska nog styckfrysa lite banan också, så är vi nästan hemma sen.
Smacki-smacki
Mixa fryst mango och banan tillsammans med naturell (eller vanilj-)yoghurt till glasskonsistens. Serveras omedelbart.
Originalreceptet (köpepåsar med styckfryst mango, ananas och banan) är Lisas och återfinns här. Är man som grannens tre-och-ett-halv-åring, mer lagt åt det rosa hållet, så föreslår jag en rosa smacki-smacki.