Fantastiskt är bara förnamnet

den 14 augusti 2007, kl 21:39

Om jag var din hemmafru kallade dessa bröd för Två fantastiska potatislimpor. Bakade bröden ikväll och fast jag saknar ord för hur gott brödet är, så kan jag säga så mycket som att fantastiskt bara är förnamnet. Som om inte detta vore bra nog så säger hon dessutom att brödet kommer att smaka ännu godare imorgon. Herremingud, jag tror knappt jag kan hålla mig tills det blir imorgon.

Jag kopierar receptet snudd på rakt av, för bättre än såhär blir det inte.

Två fantastiska potatislimpor
6 – 10 kokta, kalla potatisar
2 dl naturell yoghurt
5 dl vatten
paket jäst
1 msk salt
2 msk socker
3 dl Saltå fullkornsdinkel
resten Saltå dinkelsikt
olivolja

Smula ner jästen i en degbunke, tillsätt salt och socker. Skala och riv potatisarna grovt och blanda med yoghurt. Koka upp vattnet och blanda med potatisrivet och tillsätt därefter jästblandningen. I med fullkornsdinkeln och tillräckligt mycket siktad dinkel för att du skall få en blandning mellan deg och smet. Bearbeta degen länge, länge, helst med maskin. Tillsätt därefter bara precis så mycket mjöl att du kan hälla upp degen på två ark bakplåtspapper som smorts med olivolja och häv ner i form. Dutta på lite extra olivolja ovanpå limporna också och låt jäsa en knapp halvtimme (bröd på lösa degar kan lätt bli överjäst). Ställ in limporna i nedre delen av ugnen på 250°C men sänk värmen till 200°C efter 5 minuter. Grädda i ytterligare 40 minuter och låt svalna under bakduk på galler.

Skriv ut inlägg

4 kommentarer till “Fantastiskt är bara förnamnet”

  1. Mat för Fyraihuset kl 07:01, den 25 januari 2010

    Gud så gott, detta måste testas. Jag har letat efter ett recept på potatislimpa.

    /NIna

  2. Min farfar gillar potatis, jag med och tur är det at pickipicki kl 21:22, den 4 april 2010

    [...] anstränga oss. Planen är därför att gömma kokt potatis både i öländska kroppkakor och i dom fantastiska potatislimporna, som det förresten var alldeles för länge sen jag bakade senast. Fler potatislimpor och mer [...]

  3. Sju gånger potatis at pickipicki kl 22:06, den 7 november 2010

    [...] röra Tis Rårakor med goda tillbehör Ons Jamies fiskpaj Tor Potatissoppa med citron och timjan, Hemmafruns ljuvliga potatislimpa Fre Potatisgnocchi, Kronans kaka till efterrätt Lör Middag på annan ort (potatisfritt?) Sön [...]

  4. Kastar du mat? at pickipicki kl 22:40, den 22 november 2010

    [...] kokar extra gröt med flit. – Riven kokt potatis gör sig finfint i bröddegen (jag säger bara Hemmafruns ljuvliga potatislimpor!). Kokt potatis visade sig dessutom passa alldeles utomordentligt bra i den glutenfria och goda [...]

Trackback URI | RSS-kanal till kommentarsflödet

Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!

Namn (måste anges)

Epost (måste anges)

Webbplats

Skriv din kommentar

Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen