Fröken kombucha är i stan

den 8 januari 2015, kl 07:10

En dag i december bytte jag till mig en kombuchasvamp (tack snälla Karin). Svampen kombucha ser ut som en manet och är egentligen inte är en svamp, utan en koloni av jästsvampar och bakterier. Men hjälp av svampen som egentligen inte är en svamp, te och socker kan man på ett par veckor trolla fram en fermenterad dryck med samma namn. Drycken kombucha är vinägerfrisk, har druckits i tusentals år och sägs vara ungefär hur nyttig som helst. Vem vet? Det bästa med svampen som egentligen inte är en svamp är att den 1) är något att titta till, sköta om (och smaka av) emellanåt, men inte på det betungande viset, 2) för varje bryggning så blir den större och större och kan delas i fler och fler kombuchabebisar som kan flytta till nya hem och 3) vid efterfermenteringen kan man tillsätta frukt och bär efter egen fantasi och ett par dygn senare så kan kombuchan smaka precis hur mycket favoritbär man bara vill. Fläderkombucha? Hallonkombucha? Havtornskombucha! Jag ni hör ju. Orkar ni höra lite till så starta P4 Uppland om en kvart, då dricker vi kombucha till frukost.

Kombucha
1 kombuchasvamp + 3 dl kombucha
3 liter vatten
2 msk earl grey lösviktste
2,5 dl socker

Koka upp hälften av vattnet tillsammans med te, rör ner sockret. Tag kastrullen från plattan och låt dra ca 30 min, sila därefter bort tebladen genom en finmaskig sil. Häll vätskan i en väl rengjord glasburk eller skål som rymmer minst 3,5 l, tillsätt resten av vattnet, lägg över en kökshandduk och låt svalna helt. Tillsätt därefter kombucha och lägg svampen ovanpå vätskan. Spänn med hjälp av gummisnodd fast kökshandduken över burken och låt stå i rumstemperatur i ca 2 veckor. Smaka av ibland, kombuchan ska smaka friskt med en vinägerton som blir skarpare ju längre den får stå.

Häll upp kombuchan i väl rengjorda flaskor (spara svamp och en del av kombuchan för ny omgång, är kombuchan stor kan den delas till flera nya omgångar eller ges bort till ett nytt hem). Låt flaskorna stå i rumstemperatur tills det bildas kolsyra, flytta då in i kyl. Vi efterfermenteringen kan man för smaksättning efter egen fantasi tillsätta frukt eller bär 2 dygn.

Skriv ut inlägg
Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen