Pak choi som i salladskål
Här har ni lösningen på ekvationen: lax + rostade sesamfrön + risnudlar + pak choi + sockerärtor + gurka + sesamolja + lime + chili + soja + koriander = gott. Hur man lagar den här lax- och nudelsalladen hör den som startar P4 Morgon om en liten stund.
Nudelsallad med lax
200 g laxfilé
0,5 dl skalade sesamfrön
125 g risnudlar
250 g pak choi (kinesisk salladskål)
1 ask sockerärtor
1 dm gurka
0,5 röd chili
1 lime
1 tsk soja
1 tsk sesamolja
0,5 kruka koriander
olja, salt och peppar
Koka nudlarna enligt anvisning på förpackning. Skölj i kallt vatten och ställ åt sidan. Rosta sesamfrön i torr stekpanna. Rör hela tiden, fröna ska få färg utan att brännas. Häll över på en tallrik och låt svalna. Dela gurkan på längden, gröp ur kärnhuset med en liten sked och skär gurkan i halvmånar. Bryt loss bladen från pak choi-huvudet och skölj noga. Dela större blad och låt de mindre vara hela. Stek några minuter i olja på hög värme, tillsätt sockerärtor som delats på mitten och vänd sedan nudlarna och dra pannan åt sidan. Skär laxen i kuber (ca 3 ggr 3 cm), salta och vänd sedan samtliga sidor i sesamfröna. Stek i torr panna på medelhög till hög värme ca 2,5 min och vänd sedan till motsatt sida och stek ytterligare ca 2 min (fisken ska ha en rosa kärna kvar). Blanda ihop saft från 0,5 lime, soja och sesamolja. Ringla detta över nudelsalladen. Toppa med lax, gurka, finhackad chili samt koriander. Servera med limeklyftor. Recept för 2 personer.
Publicerad i lax, nudlar, P4 Morgon Uppland, pak choi, radiomat, salladsvariant | Kommentarer (2) Skriv ut inläggHär är länken!
Apropå vintermat i inlägget nedan, här hittar ni förresten inslaget i måndagens P4 Extra där jag tipsade om just mat som gillar utflykt. (Och nej, den som lyssnar noga hör förmodligen att jag inte alls säger att Erik Blix än idag är en liten gosse. Hej missförstånd!)
Sa du lomper?
På frågan vad-ska-jag-laga-i-radion-på-torsdag-tema-sportlov fick jag svaret: lumper. Jag tror att google lika lite som jag visste vad lumper egentligen var och föreslog därför lumpen + tjej som alternativ sökning. Men sedan visade det sig att lumper egentligen heter lomper och är ett norskt utflyktsbröd gjort på kokt potatis. Så här är dom till slut, sportlovslomperna. Den som vill lyssna får starta P4 Uppland 07.39.
Sportlovslomper
650 g mjölig potatis (500 g kokt och skalad)
1 tsk salt
ca 1,5-2 dl bovetemjöl
Koka potatisen med skal. Låt svalna, skala och finriv med rivjärn ner i en bunke. Tillsätt salt och mjöl. Knåda till en slät deg. Dela i 14-16 st. Kavla tunt på mjölat bakbord. Stek i torr stekpanna på medelhög-hög värme tills lomperna får färg på bägge sidor. Flytta över nystekta lomperna till fuktad handduk och vik över så att dom håller sig mjuka. Fyll med något gott och rulla ihop små utflyktspaket.
Förslag på fyllning:
1) Korv, surkål och senap
2) Kallrökt lax, creme fraiche med finriven färsk pepparrot, babyspenat, skuren avokado.
Mer utflyktsmat
Krabbelurer på scoutvis
Pannkaksmuffins
Matiga och färgglada utflyktssemlor
Varm choklad med rom
Jägarsnus