Sa du lomper?
På frågan vad-ska-jag-laga-i-radion-på-torsdag-tema-sportlov fick jag svaret: lumper. Jag tror att google lika lite som jag visste vad lumper egentligen var och föreslog därför lumpen + tjej som alternativ sökning. Men sedan visade det sig att lumper egentligen heter lomper och är ett norskt utflyktsbröd gjort på kokt potatis. Så här är dom till slut, sportlovslomperna. Den som vill lyssna får starta P4 Uppland 07.39.
Sportlovslomper
650 g mjölig potatis (500 g kokt och skalad)
1 tsk salt
ca 1,5-2 dl bovetemjöl
Koka potatisen med skal. Låt svalna, skala och finriv med rivjärn ner i en bunke. Tillsätt salt och mjöl. Knåda till en slät deg. Dela i 14-16 st. Kavla tunt på mjölat bakbord. Stek i torr stekpanna på medelhög-hög värme tills lomperna får färg på bägge sidor. Flytta över nystekta lomperna till fuktad handduk och vik över så att dom håller sig mjuka. Fyll med något gott och rulla ihop små utflyktspaket.
Förslag på fyllning:
1) Korv, surkål och senap
2) Kallrökt lax, creme fraiche med finriven färsk pepparrot, babyspenat, skuren avokado.
Mer utflyktsmat
Krabbelurer på scoutvis
Pannkaksmuffins
Matiga och färgglada utflyktssemlor
Varm choklad med rom
Jägarsnus