Libanesiskt i mitt kök
I lördags åt vi libanesiskt runt köksbordet, trevligt och gott som bara den. Ett stycke libabröd, libanesisk bulgursallad tabooleh, några nystekta falaflar och en fräsch yoghurtsås med persilja och citron. Rulla ihop till ett rejält paket och ät.
Tabooleh, (libanesisk bulgursallad)
för 4 personer
2 dl bulgur
3 tomater
0,5 gul paprika
rejält med bladpersilja
pressad citronsaft (0,5 citron)
lite olivolja
salt och svartpeppar
Koka 2 dl bulgur enligt anvisning på paketet och låt det därefter svalna. Finhacka tomater, paprika och bladpersilja så fint du bara kan. Rör samman alla ingredienser och smaka av med salt och peppar. Låt stå och dra i kylskåp till servering, rör om ibland.
Falafel (kikärtsbollar)
Vi brukar utgå från det här receptet. Lördagens falafel var utan spiskummin och sesamfrön, men med desto mer persilja och sambal oelek. Gott!
Libabröd
Finns att köpa på Willys och Vaksala torg (Uppsala), kostar 5-6 kronor för ett paket. Gott att fylla med det ena och det andra. Eller varför inte göra en pizza på libabrödet?
Såsen
Nu råkade såsen faktiskt vara yoghurtvarianten med citron och persilja som blev över från fiskgrillen, den passade dock väldigt bra och kommer nog serveras till falafel fler gånger.
15 kommentarer till “Libanesiskt i mitt kök”
Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!
Vi åt också falafel och bulgur i går! Tzaziki och baba ganoush till. Mums!
Åh vad gott med tabooleh(hur stavas det egentligen?)
och allt det där. Libabröd finns inte i närheten här men jag får passa på när jag kommer till någon stad.
Falafel har jag inte gjort än men jag har det på min ”lagalista”!
Ha det fint / kram Karin
Frida! :D Åh vad gott med tzatziki! Mums!
Karin: Man får stava det precis som man vill. Tabulle går särskilt fint! ;)
oj vad gott! jag har gjort sådan med mynta förut vilket blev lite mycket tandkrämsvarning- persilja tror jag mycket mer på!
Åh, vad gott! Det där falafelreceptet ska jag prova.
Bakmammorna: Jag är inte heller särskilt förtjust i mynta. Men persilja är finfint!
Helena: Ja gör det vetja!
Mynta är det bästa jag vet! Fast kanske inte i falafel.
Carl: Du är det bästa jag vet! (fast kanske inte i falafel)
Guud så gott! Måste köpa libabröd, har aldrig testat det! Får ta mig till willys dårå…
[...] libanesiskt i mitt kök, så är ju hommus en trevlig röra. Hummus, hommus, eller hoummus. Nog så svårt att stava som [...]
Oh, vad avundsjuk jag blir! Jag älskar verkligen libanesiskmat.
Malin: Ja libabröd är trevligt och användbart till lite allt möjligt.
Fia: Jag med! :D
[...] hos mamman och pappan Mån Varm pastasallad med röd pesto Tis Kyckling- och sötpotatisgryta Ons Falafel och tabooleh Tor Morotssoppa med fetaost och timjan Fre Lax i het tomatsås med zucchinipasta Lör Göra egen [...]
Hej,
vet inte var du har smakat en sådan ”tabouleh” eller varifrån du har fått det receptet, men måste tyvärr säga att ditt recept på Libanesisk tabouleh inte alls stämmer överens med verkligheten.
Jag har varit i Libanon ett flertal gånger (och ätit tabouleh där) samt att min mamma är kockerska och ”Meza expert”.
Detta recept du anger är mer en burgulsallad än en ”tabouleh sallad”.
Hoppas du inte tar illa vid, ville bara säga att detta inte är ett tabouleh recept.
Vänligen
Marie
Marie: Jag gillar min tabouleh oavsett den är ”riktig” eller ej. Hur gör du din?