En frasig rabarberpaj med vaniljkräm
På finska heter juni kesäkuu, som rakt översatt blir sommarmånad. Hittills kan jag inte påstå att jag sett så mycket sommar, däremot har jag hunnit med att se desto mer rabarber. Här är kommer en annorlunda rabarberpaj, spara receptet till en dag när solen skiner, för det här är en riktig solskenskaka att äta utomhus med gräs under fötterna.
Frasig rabarberpaj med vaniljkräm
1 förpackning fryst, tinad filodeg (270 g)
200 g rabarber
75 g smör
1/2 dl råsocker
1 msk nystötta kardemummakärnor
Vaniljkräm:
1 vaniljstång
2 1/2 dl mjölk
2 äggulor
2/3 dl strösocker
2 1/2 msk maizena majsstärkelse
50 g finriven mandelmassa
1 msk smör
Dela vaniljstången på längden och lägg den (och alla svarta frön du pillat ut med en sked) i en kastrull, häll över mjölken. Koka upp och dra från värmen, låt vila i ungefär 10 minuter. Vispa under tiden äggulor, socker och maizena ljust och luftigt i en bunke. Ta upp vaniljstången. Rör i lite av mjölken i äggsmeten. Vispa ner blandningen i kastrullen med mjölk. Värm på spisen under försiktig vispning tills såsen börjar tjockna (akta så att den inte börjar koka, då skär den sig). Ställ åt sidan så länge.
Vik försiktigt ut filodegen och varva 6 st filoark med smält smör som penslas över arken, ströcker och kardemumma, i en låg pajform med löstagbar kant. Pensla även kanterna med smält smör, så att de inte bränns i ugnen. Lägg riven mandelmassa i botten av pajen och bred därefter ut vaniljkrämen ovanpå, fördela tunt skivad rabarbern på vaniljkrämen. Strö över stött kardemumma. Skär bort det mesta av degen som hänger över kanterna, men spara lite. Pensla kanterna med det sista smöret, så att de inte bräns.
Grädda pajen mitt i ugnen i 20–25 minuter i 175 grader. Låt pajen svalna och lossa därefter försiktigt kanterna och lägg över pajen på ett fat. Låt den svalna helt. Pudra rikligt med florsocker och servera.
Fotnot
1) Det är systern som står för rosachocken på fotot, jag har inga rosa kläder i min garderob.
2) Receptet är från ett receptblad från butiken Vi, se så snygg deras paj är här.
12 kommentarer till “En frasig rabarberpaj med vaniljkräm”
Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!
Det där låter som en superkaka och vilken bra idé att äta den med gräs under fötterna. Hoppas det kan bli snart!
mums vad gott! rabarber och mandelmassa passar ju såå bra ihop!
Helena: Ja! Efter detta eviga regnande längtar jag mer efter sol och gräsmatta än efter rabarberpaj. ;)
Bakmammorna: ¨Så sant! :)
Oj, ännu ett rabarberrecept. Jag testade det förra och den var ju så himla god! Självklart ”råkade” jag köpa för mycket rabarber så nu finns det ju anledning att göra en annan sort :0)
Lotta: :D
Åh gud så gott!
Nu blev jag sådär abstinenssugen på att baka igen, jag som har bakat så himla mycket senaste mums! :)
Så vackert, underbart … :)
Sandra: Ja nu blev jag också sugen på att baka. Citronpaj, vad säger du om det?
Josefina: Sommarkläder, sommarblommor, sommarpaj. Det måste vara sommaren som gör det eller hur? :)
Denna var god och helt klart annorlunda än vanlig rabarberpaj! Såg den i Vi-tidningen och blev sugen på att baka den. Men vad bra att du listat ut när, var och hur mandelmassan kom in i bilden för det stod inte i originalreceptet vad jag kunde se./En av dina nya läsare
Viktoria: Om jag ska vara ärlig så har jag faktiskt ingen aning om var det är tänkt att mandelmassan ska in i bilden, jag kliade mig i huvudet länge innan jag bestämde mig. Vem vet, jag kanske provar på något annat vis nästa gång! ;) Välkommen hit föresten!
Tinade upp en sparad bit häromdagen och först då kom jag på vad den påminner om: baklava såklart!
ViktoriaV: Ja, prasslig av filodegen och söt av vaniljkrämen! :D