Egentligen var det premiär den 5/7, men..

den 17 juli 2009, kl 08:56

picki_img_5332

…även om man plockar rent så dyker det upp nya svampar igen och igen och bäst av allt, på samma ställen. Så när man har varit bortrest och kommer hem, måste man givetvis bevaka sina kantarellställen så att det gula inte ringlar sig ner till stora stigen och någon annan hittar dit. Jag bevakade mina kantarellintressen igår och oj vad med kantareller det finns! Om det beror på att det är kantarellår i år eller att det är så många ilskna mygg att ingen annan vågar sig ut i skogen ska jag låta vara osagt, bägge alternativ känns dock som en vinstlott. Dessutom finns det obegränsat med stora finfina blåbär, mamma startar du reservfrysen?

Ikväll blir det en favorit-i-repris;

Kantarellpaj
Pajdeg:
2½ dl vetemjöl
100 g smör eller margarin
2-3 msk kallt vatten

Fyllning:
ca 500 g kantareller, rensade
10 cm purjolök, det vita
½ tsk paprikapulver
1 dl kesella
1 dl färskost (philadelphia eller liknande)
2 ägg
½ dl klippt gräslök
½ tsk salt
1 krm kajennpeppar

Gör pajdegen och låt den stå i kylen en stund. Tryck ut pajdegen i en form, ca 25 cm i diameter och förgrädda därefter pajskalet. Hacka purjolök och kantareller. Stek kantarellerna i lite smör ca 10 minuter, blanda i den hackade purjolöken mot slutet av tiden. Smaka av med salt och peppar. Häll svampen i pajskalet. Vispa ihop kesella, färskost och ägg till äggstanningen. Blanda i gräslök, salt, paprikapulver och kajennpeppar. Häll smeten över svampen. Grädda i 200 grader, 30-35 minuter (eller till dess äggstanningen är fast och färgen fin) på nedre falsen i ugnen. Stek några små fina kantareller för att pynta pajen med

Receptet kommer ursprungligen från DN.

Skriv ut inlägg

7 kommentarer till “Egentligen var det premiär den 5/7, men..”

  1. mamman kl 10:04, den 17 juli 2009

    Hej Tina!
    Nu blir pappa avundsjuk, han har bara hittat två kantareller här, så här långt! Du får komma o hjälpa till med sökandet!
    Det är bara att sätta igång med reservfrysen, jag har oxå plockat blåbär, och jordgubbar!

  2. Lotta kl 18:40, den 17 juli 2009

    Visst finns det mycket kantareller! Kantarellpaj lät inte så dumt, helt fantastiskt till och med. Man kanske man vänta med att hamstra svamp i frysen, det kommer väl mer i sinom tid? Imorgon blir det en sväng med bärplockaren, då ska blåbären för göra smultronen sällskap i frysen!

  3. Sanna kl 19:16, den 17 juli 2009

    Smörstekta kantareller är helt underbart. Gott att steka med äpple också och lägga på mackan.

  4. Emilies Skafferi kl 00:01, den 18 juli 2009

    Oj vad mycket kantareller! Nu blir jag avundsjuk, måst också begemig ut i skogen.

  5. Imsa kl 23:37, den 18 juli 2009

    Hej Tina! Hittade den här affären som du säkert redan kände till http://www.saluplats30.se/ det är finsk mat i Hötorgshallen. Men nu när jag skriver det kom jag på att du flyttat…Kram!

  6. Sandra drömkaka kl 13:56, den 19 juli 2009

    Åh kantareller ser så gott ut & ändå har jag aldrig ätit nåt med dem! Illa , måste köpas hem snarast! :)

  7. tina kl 00:31, den 20 juli 2009

    Mamman: Två!!?

    Lotta: Så sant, de första kantarellerna kan omöjligen hamna i frysen. Snudd på raka vägen ner i magen däremot! ;-)

    Sanna: Kantarell och äpple, det ska jag lägga på minnet och prova, låter gott!

    Emilie: Japp, på med stövlar och myggmedel!

    Imsa: Tack för tipset! Tur att Stockholm är nära ändå, och snart far jag till Finland. Då ska jag äta svartbröd! :-D

    Sandra: Har du aldrig ätit kantareller? Då har du missat något, var så säker.

Trackback URI | RSS-kanal till kommentarsflödet

Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!

Namn (måste anges)

Epost (måste anges)

Webbplats

Skriv din kommentar

Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen