Fänkålssoppa och gotländsk saffranspannkaka
Idag tjatade systern till sig en soppa- och pannkakamiddag i det röda köket. Fast i sanningens namn var jag nog inte särskilt svårövertalad, torsdagssoppa och pannkaka är min melodi och mitt-i-veckan-middag är alltid avslappnat och trevligt. Kusinen lagade fänkålssoppa och Carl stod för saffranspannkakan. Själv cyklade jag runt närområdet i jakt på saffran och när jag kom hem hade jag svårt att hämta mig från att en påse saffran på ett halvt gram kan kosta 37 kronor, sen när gör den det egentligen? Det var för övrigt preimär för gotländsk saffranspannkaka för vår del och trots att det var gott så tror jag nog att vi gör en halv sats nästa gång, för oj vad med pannkaka det blev.
Fänkålssoppa med fetaost
och rostade pumpakärnor
2 st fänkål
0,5 purjolök
lite olja/smör
knappt en liter vatten
2 tärningar grönsaksbuljong
2 dl creme fraiche
salt och svartpeppar
ett paket fetaost
pumpakärnor
Skiva fänkål och purjolök tunt och fräs ett par minuter i en gryta i lite olja och smör. Smula ner buljong och häll över 8-9 dl vatten. Småkoka tills fänkålen är mjuk och mixa soppan slät med en mixerstav. Rör ner creme fraiche och smaka av med salt och peppar. Rosta pumpakärnorna i en het och torr stekpanna tills de börjar få färg eller börja poppa. Pynta soppan med pumpakärnor och smulad fetaost.
Receptet är för 4 personer och härstammar från ett reklamblad från Coop, det har dock ändrat skepnad en del.
Gotländsk saffranspannkaka
Risgrynsgröten;
8 dl vatten
4 dl grötris
1 tsk salt
1,2 liter mjölk
1 kanelstång
2-3 msk smör eller margarin
Pannkakssmeten;
8 ägg
2 dl socker
100 g hackad sötmandel
1 g saffran
2-4 dl mjök
Koka upp vatten, grötris, salt och smör i en stor kastrull. Låt småkoka under lock i 10 minuter. Tillstätt därefter mjölk och kanelstång och låt koka upp igen. Koka på svag värme i ungefär 40 minuter, tills vätskan är borta. Rör om ibland. Låt gröten svalna ordentligt. Blanda därefter den kalla gröten med ägg, socker, finhackad mandel och saffran. Om det behövs, späd med ett par deciliter mjölk. Bred ut smeten i en smord långpanna och grädda pannkakan i 175 grader i ungefär 30 minuter eller tills pannkakan börjar få gyllengul färg. Servera pannkakan ljummen tillsammans med salmbärssylt och lättvispad grädde.
Receptet är från pannkakor.se.
Publicerad i fänkål, pannkaka, saffran, soppa | Kommentarer (12) Skriv ut inlägg12 kommentarer till “Fänkålssoppa och gotländsk saffranspannkaka”
Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!
Åh, Gotlandspannkaka är mumsigt! Fast ja, mycket mättande. Vår sats brukar räcka hela julen till hela familjen, och lite blir över…
Hej!
Jag vispar nog grädden lite hårdare när jag serverar saffranspannkaka men det är kanske en smaksak? Äter man den lite ljummen så ”smälter” grädden ändå.
Tack för en superbra sida.
Kram från en gotlänning. :D
Undrar om inte saffranspannkaka borde vara så gott att till och med en som hatar risgrynsgröt borde tycka om det? Vad tror du? Tror du det går att vänja någon vid risgrynsgröt genom att träna med saffranspannkaka?
Frida: Ojdå! :-)
Emma: Åh, en riktigt gotlänning, välkommen hit vetja! Hårdvispad grädde säger du, då vet jag iaf en i det här hushållet som blir glad, han är hårdvispad-grädde-nästan-smör-typen, jag är mer för lättvispad grädde. :-P
Johanna: Hihi, ja det tror jag! Vi måste prova iaf! Titta förbi under dan och hämta lite saffranspannkaka, här finns det så det räcker om blir över. (Ring C innan, jag jobbar och han är hemma)
Så gott det ser ut. Väldigt fint porslin.
Tack för recept på soppan. Har en halv fänkål liggande i kylen. Nu vet jag vad det kan bli för gott av den ;)
Dennis: Tack! Det är loppisfynd, Upsala Ekeby.
Birgitta: Ja, eller så kan du göra kockens kalasgoda fänkålsås och servera till lax, det är supergott!
http://www.pickipicki.se/2008/01/en-kock-i-mitt-kok/
Jag är i alla fall andra generationens gotlänning och vi äter alltid saffranspankaka med lättivspad grädde. sådeså. och har man inte salmbärssylt så går det lika bra med svartvinbärsdito.
Frida: Haha, andra generationens gotlänning! :-D Det visste jag inte, men nu förstår jag varför din pappa bakar så god gotlands limpa! Idag åt vi pannkakan med svartvinbärssylt, det passade fint.
[...] Tis Varm pastasallad Ons Palak paneer på svenska (indisk spenatgryta med fetaost) Tor Fänkålssoppa med fetaost och pumpakärnor Fre Svensk falafel Lör Tacopaj Sön Ugnsbakad lax i [...]
[...] som vi tänkte göra: Skurna franska pepparkakor, lingonsmoothie, saffranspannkaka och andra satsen [...]
[...] som vi tänkte göra: Skurna franska pepparkakor, lingonsmoothie, saffranspannkaka och andra satsen [...]