Fänkålssoppa och gotländsk saffranspannkaka

den 17 september 2009, kl 23:53

picki_img_7582
picki_img_7589

Idag tjatade systern till sig en soppa- och pannkakamiddag i det röda köket. Fast i sanningens namn var jag nog inte särskilt svårövertalad, torsdagssoppa och pannkaka är min melodi och mitt-i-veckan-middag är alltid avslappnat och trevligt. Kusinen lagade fänkålssoppa och Carl stod för saffranspannkakan. Själv cyklade jag runt närområdet i jakt på saffran och när jag kom hem hade jag svårt att hämta mig från att en påse saffran på ett halvt gram kan kosta 37 kronor, sen när gör den det egentligen? Det var för övrigt preimär för gotländsk saffranspannkaka för vår del och trots att det var gott så tror jag nog att vi gör en halv sats nästa gång, för oj vad med pannkaka det blev.

Fänkålssoppa med fetaost
och rostade pumpakärnor
2 st fänkål
0,5 purjolök
lite olja/smör
knappt en liter vatten
2 tärningar grönsaksbuljong
2 dl creme fraiche
salt och svartpeppar
ett paket fetaost
pumpakärnor

Skiva fänkål och purjolök tunt och fräs ett par minuter i en gryta i lite olja och smör. Smula ner buljong och häll över 8-9 dl vatten. Småkoka tills fänkålen är mjuk och mixa soppan slät med en mixerstav. Rör ner creme fraiche och smaka av med salt och peppar. Rosta pumpakärnorna i en het och torr stekpanna tills de börjar få färg eller börja poppa. Pynta soppan med pumpakärnor och smulad fetaost.

Receptet är för 4 personer och härstammar från ett reklamblad från Coop, det har dock ändrat skepnad en del.

picki_img_7597

Gotländsk saffranspannkaka
Risgrynsgröten;
8 dl vatten
4 dl grötris
1 tsk salt
1,2 liter mjölk
1 kanelstång
2-3 msk smör eller margarin
Pannkakssmeten;
8 ägg
2 dl socker
100 g hackad sötmandel
1 g saffran
2-4 dl mjök

Koka upp vatten, grötris, salt och smör i en stor kastrull. Låt småkoka under lock i 10 minuter. Tillstätt därefter mjölk och kanelstång och låt koka upp igen. Koka på svag värme i ungefär 40 minuter, tills vätskan är borta. Rör om ibland. Låt gröten svalna ordentligt. Blanda därefter den kalla gröten med ägg, socker, finhackad mandel och saffran. Om det behövs, späd med ett par deciliter mjölk. Bred ut smeten i en smord långpanna och grädda pannkakan i 175 grader i ungefär 30 minuter eller tills pannkakan börjar få gyllengul färg. Servera pannkakan ljummen tillsammans med salmbärssylt och lättvispad grädde.

Receptet är från pannkakor.se.

Skriv ut inlägg

12 kommentarer till “Fänkålssoppa och gotländsk saffranspannkaka”

  1. frida kl 08:16, den 18 september 2009

    Åh, Gotlandspannkaka är mumsigt! Fast ja, mycket mättande. Vår sats brukar räcka hela julen till hela familjen, och lite blir över…

  2. Emma Johansson kl 09:31, den 18 september 2009

    Hej!

    Jag vispar nog grädden lite hårdare när jag serverar saffranspannkaka men det är kanske en smaksak? Äter man den lite ljummen så ”smälter” grädden ändå.

    Tack för en superbra sida.

    Kram från en gotlänning. :D

  3. Johanna kl 09:49, den 18 september 2009

    Undrar om inte saffranspannkaka borde vara så gott att till och med en som hatar risgrynsgröt borde tycka om det? Vad tror du? Tror du det går att vänja någon vid risgrynsgröt genom att träna med saffranspannkaka?

  4. tina kl 10:24, den 19 september 2009

    Frida: Ojdå! :-)

    Emma: Åh, en riktigt gotlänning, välkommen hit vetja! Hårdvispad grädde säger du, då vet jag iaf en i det här hushållet som blir glad, han är hårdvispad-grädde-nästan-smör-typen, jag är mer för lättvispad grädde. :-P

    Johanna: Hihi, ja det tror jag! Vi måste prova iaf! Titta förbi under dan och hämta lite saffranspannkaka, här finns det så det räcker om blir över. (Ring C innan, jag jobbar och han är hemma)

  5. Dennis kl 12:44, den 19 september 2009

    Så gott det ser ut. Väldigt fint porslin.

  6. Birgitta Höglund's Mat kl 22:25, den 19 september 2009

    Tack för recept på soppan. Har en halv fänkål liggande i kylen. Nu vet jag vad det kan bli för gott av den ;)

  7. tina kl 09:57, den 20 september 2009

    Dennis: Tack! Det är loppisfynd, Upsala Ekeby.

    Birgitta: Ja, eller så kan du göra kockens kalasgoda fänkålsås och servera till lax, det är supergott!
    http://www.pickipicki.se/2008/01/en-kock-i-mitt-kok/

  8. frida kl 13:06, den 21 september 2009

    Jag är i alla fall andra generationens gotlänning och vi äter alltid saffranspankaka med lättivspad grädde. sådeså. och har man inte salmbärssylt så går det lika bra med svartvinbärsdito.

  9. tina kl 20:51, den 21 september 2009

    Frida: Haha, andra generationens gotlänning! :-D Det visste jag inte, men nu förstår jag varför din pappa bakar så god gotlands limpa! Idag åt vi pannkakan med svartvinbärssylt, det passade fint.

  10. Här kommer nästa veckas matsedel at pickipicki kl 16:35, den 11 april 2010

    [...] Tis Varm pastasallad Ons Palak paneer på svenska (indisk spenatgryta med fetaost) Tor Fänkålssoppa med fetaost och pumpakärnor Fre Svensk falafel Lör Tacopaj Sön Ugnsbakad lax i [...]

  11. Veckans Matkoma Vecka 49 - Matkoma kl 11:31, den 4 december 2013

    [...] som vi tänkte göra: Skurna franska pepparkakor, lingonsmoothie, saffranspannkaka och andra satsen [...]

  12. Veckans Matkoma Vecka 49 | Matkoma kl 23:21, den 11 februari 2018

    [...] som vi tänkte göra: Skurna franska pepparkakor, lingonsmoothie, saffranspannkaka och andra satsen [...]

Trackback URI | RSS-kanal till kommentarsflödet

Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!

Namn (måste anges)

Epost (måste anges)

Webbplats

Skriv din kommentar

Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen