En kock i mitt kök
Igår kväll bjöd vi in till tävling i vårt kök. Kristofer fick utmaningen att laga middag av det (lilla) som fanns att tillgå i kylskåp och skafferi. Om han fick höga poäng i kategorierna; smak på mat, upplägg på fat och trovärdighet som kock, var priset sista biten Sachertårta.
Hans tårtbit var mer än välförtjänt. Jag tror bestämt att det var såsen som fick oss på fall. Hade jag vetat hur god såsen skulle bli hade jag suttit bredvid spisen och antecknat hur han gjorde. Såhär i efterhand tror jag att han gjorde ungefär såhär:
Fänkålssås
en finhackad gul lök
smör
1 fänkål delad i mindre bitar
0,5 l(eller var det mer?) vatten
1 buljongtärning
creme fraiche
mjölk och mjöl till redning
salt, peppar
Fräs löken i smör. I med fänkålen. Tillsätt därefter vatten och buljongtärning. Låt koka ordentligt och en bra stund. Mixa till en slät sås. Vispa ner creme fraiche och red såsen med mjöl och mjölk. Salta, peppra.
En uppdaterad variant med exakta mått, hittar ni här.
Jag funderar på att provlaga såsen imorgon och servera den till lax och potatis som jag blev tipsad om. Blir den hälften så god som igår så är jag nöjd.
Välkommen tillbaka kocken!
Publicerad i en riktig kock, fänkål, sås | Kommentarer (7) Skriv ut inlägg7 kommentarer till “En kock i mitt kök”
Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!
Så himla fint det är här! :)
Så otroligt fint du gjort! Och dina foton blir också så bra – jag blir avis.
[...] med klyftpotatis och en väldigt god svampsås. Såsen tävlar nog i samma division som kockens fänkålssås, så jag ska återkomma med receptet. Och så en trevlig kladdkaka till [...]
Det där låter riktigt spännande. Är egentligen inte så förtjust i fänkål, men som smaksättare i en sås kan det kanske fungera :)
[...] gjorde som kocken tipsade, provade hans goda fänkålssås till lax och potatis. Det blev väldigt gott. Häromdagen åt vi såsen till lax och ris, gott det [...]
[...] Han gjorde det igen, världens bäste kock. Ställde sig i vårat kök och trollade fram en fantastiskt god middag, en finfin superlasagne med lax och skaldjur. Carl och jag höll oss på vår kant, skalade morötter, räkor och skötte disken. När jag skulle till att slänga räkskalen i soporna ropade han: Stop, det där blir en god räksoppa imorgon! Bevisa det, svarade jag och en stund senare stod den godaste förrättssoppan av dom alla på bordet. Han har dock en svaghet, när det kommer till att (vilja) minnas hur han gjort så ser han mest frågande ut. Recepten nedan är alltså Carls och min gemensamma efterhandskonstruktion. Se det som inspiration. Det må hända att kocken skrattar när han läser recepten, men det bjuder jag på. [...]
[...] av julmatsresterna. Bästa förslagen tillagas och hamnar på picki. Veckomeny Mån Lax med fänkålssås Tis Raggmunk med lingon och fläsk Ons Morotssoppa med fetaost och timjan Tor Julmat (se julmat [...]