Fänkålssåsen som det pratas om

den 24 september 2010, kl 08:58

Här är den, fänkålssåsen som jag ofta pratar om. Såsen med vilken min favoritkock gjorde entré på pickipicki, för länge sen. Såsen som kan få ugnsbakad lax med kokt potatis att gå från helt okej men lite tråkig vardagsmat, till något alldeles extra. Såsen som återkommer i veckomatsedel efter veckomatsedel. Nu har jag äntligen mätt och måttat ingredienserna ordentligt. Har ni inte provat fänkålssåsen än, så är det dags nu.

Kockens fänkålssås
0,5 gul lök
1 fänkål
5 dl vatten
1 buljongtärning
1 dl creme fraiche
1 msk smör
salt, peppar

Finhacka löken och fräs den mjuk i smör. Ansa fänkål och dela i mindre bitar, tillsätt fänkålen till löken. Låt fräsa ytterligare litegrann och tillsätt därefter vatten och buljong. Låt koka ordentligt tills fänkålen är mjuk. Mixa såsen slät. Ställ tillbaka kastrullen på plattan, vispa ner creme fraiche och värm såsen. Smaka av med en nypa salt och lite peppar.

Tips
Servera såsen till ugnsbakad lax och kokt potatis. Skär färsk lax i portionsstora bitar, salta, vitpeppar. Ugnsbaka mitt i ugnen i 170 grader i 13-15 minuter.

Uppdaterat
Jag kan inte låta bli att länka till Alma Maters inlägg om fänkålssåsen, där Lena höjer såsen till skyarna och snudd på lite därtill!

Skriv ut inlägg

22 kommentarer till “Fänkålssåsen som det pratas om”

  1. charlotta kl 09:59, den 24 september 2010

    ojojoj. fänkål som är så gott. och i en kastehelmiskål och allt, vad stolt jag blir picki!

  2. anna kl 12:05, den 24 september 2010

    Supergod!

  3. Martin Bakar kl 17:00, den 24 september 2010

    Ojoj, det låter som en idé som måste provas. Jag har nyligen själv ”upptäckt” fänkålen. Stekt med vitlök och smör till fisk är gott, har jag märkt.

    Men vilken sorts buljong brukar du använda? Grönsaks… kanske… eller?

    Tjopp i medaljongen!

    /Martin
    martinbakar.blogspot.com

  4. tina kl 17:43, den 24 september 2010

    Charlotta: Haha, det borde jag förstått.

    Anna: :-D

    Martin: Grönsaksbuljong ja. Antingen tärning, Renée Voltaires lantbuljong, ibland hemmakokt (sällsynt tyvärr): http://www.pickipicki.se/2009/04/gronsaksbuljong/ Trevlig helg Martin!

  5. Hanna kl 20:51, den 24 september 2010

    Oh, vad spännande! Den måste jag definitivt testa. Har liksom Martin också precis upptäckt fänkålen. Gjorde pasta med tomatsås, fänkål och anjovis häromdagen, där funkade den med! :)

  6. FLOOSAN kl 22:47, den 24 september 2010

    Tack, måste testas

  7. Birgitta Höglund's Mat kl 22:50, den 24 september 2010

    Vilken intressant sås. Fänkål är en underskattad grönsak, har en fin ekologisk i kylen som det ska bli något gott av :)

  8. Emmy kl 23:15, den 24 september 2010

    Ja, vilken spännande sås! Måste ju bara testas. Vi som äter så mycket fisk.

  9. tina kl 10:17, den 25 september 2010

    Hanna: Det låter gott. Apropå fänkål så är den förresten god att koka (delade i mindre bitar) i lättsaltat vatten för att använda som ingrediens på pizza. Mmm!

    FLOOSAN: Varsågod vetja!

    Birgitta: :-)

    Emmy: Bra, fisk är bra! Och gott.

  10. Lena kl 10:45, den 26 september 2010

    Där var den! Såsen! Jag har också en fänkål i kylen (en gigantisk en) som nog får bli sås i veckan. Fänkål och lax är en oslagbar kombination.

  11. tina kl 19:00, den 26 september 2010

    Lena: Hurra! Hoppas du gillar den lika mycket som jag gör.

  12. KarinW kl 21:30, den 27 september 2010

    Vad härligt Tina nu blev jag påmind om både kåldolmar och svamprisotto och nyfiken på den här såsen, nu måste jag bara skaffa fisken! Bara älgkött och bär i min frys nu….
    Ha det finfint/Karin

  13. tina kl 21:31, den 27 september 2010

    Karin: Åh, jag tror bestämt att jag och många med mig avundas dig din frys:-)

  14. Paulette kl 11:40, den 29 september 2010

    Mycket god sås. Vi hade den till lax. suverän. Efter middan sa min son att vi kan ha det som soppa. O säger hand det (som är så petig) ja då är det mycket bra betyg. Tack för receptet.

  15. tina kl 11:45, den 29 september 2010

    Paulette: Kul att ni gillade såsen. Tycker man att den är för sopplik i konsistensen kan man redan den lite. Det gjorde vi tidigare, men nu brukar vi strunta i det:-)

  16. Lax med fänkålssås | pickipicki kl 08:45, den 10 mars 2011

    [...] gjorde som kocken tipsade, provade hans goda fänkålssås till lax och potatis. Det blev väldigt gott. Häromdagen åt vi såsen till lax och ris, gott det [...]

  17. Lax med potatis och fänkålssås | Josefines Skafferi kl 16:31, den 3 mars 2013

    [...] åt vi lax med potatis och fänkålssås. Jag testade ett nytt recept på såsen, den var grymt god och enkel att göra. [...]

  18. Isflingan kl 19:45, den 20 augusti 2013

    Fänkålssåsen gjorde succe och nu pratas det i familjen L om vad mer gott man kan göra av den goda grönsaken

  19. tina kl 19:50, den 20 augusti 2013

    Isflingan: :-D Fänkål är så gott! I fisksoppa t ex eller tunt hyvlad i en exempelvis laxsallad.

  20. Fänkålssås | Asta på vift... kl 16:09, den 21 september 2014

    [...] Därför letade jag idag efter ett recept med fänkål och lax och hittade det här receptet. Så jag plockade en fänkål och två schalottenlökar i [...]

  21. Fänkålssås | Asta på vift... kl 20:45, den 21 september 2014

    [...] blivit riktigt fina. Därför letade jag idag efter ett recept med fänkål och lax och hittade det här receptet. Så jag plockade en fänkål och två schalottenlökar i trädgården och satte igång. Det känns [...]

  22. Fänkålssås - Asta på vift... kl 19:38, den 9 oktober 2014

    [...] blivit riktigt fina. Därför letade jag idag efter ett recept med fänkål och lax och hittade det här receptet. Så jag plockade en fänkål och två schalottenlökar i trädgården och satte igång. Det känns [...]

Trackback URI | RSS-kanal till kommentarsflödet

Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!

Namn (måste anges)

Epost (måste anges)

Webbplats

Skriv din kommentar

Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen