Det har lossnat!
Äntligen har det på riktigt lossnat med surdegsbrödsbakandet. Jag vet inte om det är ett resultat av Carls långa julledighet eller av den fina och julklappsröda köksmaskinen som flyttat in i det röda köket. Degar jäser över natt i kylskåpet, det serveras nygräddat till frukost, till och med pizzadegen bakas på surdeg. Jag klagar med andra ord inte, Carl får gärna ta jullov ett par veckor till.
Helenas surdegsbröd, 2 st
150 g vetesurdeg
150 g havregryn
50 g linfrökross
600 g vetemjöl special
600 g vatten, 25 C
10 g jäst
20 g salt
Rör ihop surdegen med havregryn, linfrökross och vetemjöl. Rör ut jästen i vatten och slå över degen. Knåda i 13 minuter, blanda i salt och knåda i ytterligare 10 minuter. Låt degen vila i en bunke med plast över i 90 minuter. Häll sedan ut degen på ett mjölat bakbord och tryck ur luften (knåda inte). Låt degen vila i ytterligare 60 minter. Tryck ur luften ur degen och forma till två bröd. Jäs under bakduk i 60 minuter. Grädda på plåt/baksten i 250 C i 15 minuter, lägg några isbitar i en form längst ner i ugnen när bröden stoppas in i ugnen. Lufta ugnen och sänk temperaturen till 200 C och grädda i ytterligare 25 minuter.
Publicerad i bröd, Helena, surdeg | Kommentarer (13) Skriv ut inlägg13 kommentarer till “Det har lossnat!”
Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!
Visst är det gott med surdegsbröd, har precis själv bloggat om mitt senaste ;-)
De ser ju helt ljuvliga ut!
Mmm, vad det ser gott ut med nygräddat surdegsbröd. Jag har ännu inte vågat mig på surdegsprojektet, men ska kanske ta tag i det snart.
Kul att ni kommit igång med surdegsbakandet. Själv hade jag så mycket annat för mig under december så att mina surdegar dött. :-(
Nu har jag startat en ny och hoppas att den kommer igång som den ska.
Det där brödet såg riktigt gott ut.
Härligt!
Jag har fortfarande ingen vetesur, men rågsuren mår iaf bra mycket bättre än bloggen.
Apropå skitiga ugnar (det var samma fenomen här som i ditt kvitter) så fick jag för mig att skrapa insidan av glaset med fönsterskrapan (en sån med rakblad) som vi använder för att göra rent glaskeramikhällen och det funkade väldigt bra och så räckte det med såpa till resten. Ugnsrengöringsmedel är lite läskigt annars tycker jag…
Åh vilka fina bröd, när får jag smaka?
Det brödet skulle jag gärna betala för:)
Inte illa med nybakat till frukost! Och gott ser det ut att vara minsann.
De ser jättefina ut :)
Jo, men vetesurdegsbröd med en gnutta havre blir lätt bra.
Det är vad som har blivit en av de största hittarna hemma hos mig.
Man kan testa med lite rivet äpple i också.
/Martin
martinbakar.se
Jag skulle också behövt ett jullov för att få fart mitt surdegsbakande. Fast kanske en Carl också… ;-) Mycket fina bröd ni gjort.
Martina: Ska genast kika!
Hanna: Det var dom, höga poäng!
Helena: Ja gör det vetja!
Erika: Håll liv i surdegen, och testa det här receptet sen. Det blev riktigt gott!
Helena: Tack för tips! Jag håller med, alla rengöringsmedel är läskiga. Hurra för såpa och diskmedel. Det räcker till allt! :-)
Helena: Dom är slut! Men välkommen hit att brödfika, Carl har fått brödvansinne och bakar hela tiden. Det står tom bröd inne i ugnen nu, trots att klockan snart är midnatt! Fast en annan sort. Ditt recept var toppen!
Christer: Om du visste vad med pengar jag betalat för surdegsbröd under hösten som gått. Det känns dock många snäpp bättre att få dom varma ur ugnen ”gratis”. :-)
Mårtenssons kök: Gott, jag kan intyga!
Loba: :-)
Martin: Jag ska tipsa C! :-)
Emmy: Du kan få låna honom, han är så himla bra!
[...] med nakenhavre Grundreceptet är Helenas, och ni hittar det här, men: 1) Baka brödet på fullkornsvetemjöl special, istället för vetemjöl special 2) Minska [...]