Dumplingsfest i det röda köket!

den 14 april 2013, kl 21:01

Igår var Veronica i stan och efter att vi passerat kinabutiken på vägen hem hade vi tillräckligt mycket material för att ställa till med dumplingkalas. Det måste erkännas att dumplingstillverkandet går bra mycket smidigare sedan jag lärt mig att det finns färdiga wontonplattor, och godare blir det också nu när degen är tunn och fin redan från start. Utöver wontonfyndet tävlade vi i vem som hittade märkligaste maten bland hyllorna i affären. För det är ju det som är roligast i butiker där man vare sig förstår vad det står på förpackningarna eller pratar samma språk som personalen, att köpa så läskiga saker som möjligt. Jag tror jag vann den tävlingen igår med mina gröna grönt-te-gelébollar. Godaste efterrättstävlingen vann jag dock inte, det gjorde Veronica som grillade ananas och serverade med romkaramellsås och vaniljglass.

Carls kinesiska dumplings
- det riktiga receptet

wontonplattor, 50 st
500 g fläskfärs
2 tsk salt
2 tsk råsocker
1 msk sojasås
6 st shiitake
1 stjälk vårlök
10 cm purjolök
1 ägg
1 tsk sesamolja
1,5 msk majsmjöl

Blanda färs, salt, socker, sojasås och kör några minuter i en matberederare tills blandningen är kladdig. Blanda ner finhackad shiitake, vårlök, purolök, ägg, sesamolja och majsmjöl och kör några minuter ytterligare. Smeten ska bli kladdig och hålla ihop väl. Fördela fyllningen i 50 st wontonplattor. Lägg fyllningen i mitten, fukta två sidor av plattan, vik ihop till en trekant, fukta tre hörn och vik ihop de tre hörnen mot varandra och tryck till. Ångkoka ca 8-10 minuter.

Dippsåsen
0,5 dl japansk soja
1 tsk sesamolja
0,5 tsk fisksås
skal och saft från 1 lime
0,5 finhackad röd chili
3 cm finhackad färsk ingefära
1 näve finhackad koriander

Blanda och servera till dumplingsen.


Efterrättsdrömmen bidrog till ännu lite mer sommarlängtan

Grillad anans med romkaramellsås och vaniljglass
Koka ihop en romkaramellsås: smält 0,5 dl råsocker i en kastrull, tillsätt därefter 50 g smör och en dryg 0,5 dl mörk rom. Låt koka ihop på svag värme. Under tiden: dela en färsk ananas och vänd bitarna i kanel. Stek i grillpanna på hög värme, någon till några minuter per sida. Servera med romkaramellsås och vaniljglass.


Den alternativa efterrätten – knappast lika lyckad som lyckokakorna.

Skriv ut inlägg

15 kommentarer till “Dumplingsfest i det röda köket!”

  1. Linda kl 22:36, den 14 april 2013

    Åh, detta vill jag prova. Minns en gång på en asiatisk matbutik, vi tittar på allt i hyllan. Förbi kommer en kvinna som tar en stor (typ 1 liter) stor förpackning med vitt pulver. Vi blev nyfikna, vad var det där? Tittade närmare: Glutamat… Förrresten: Det fattas nog ett mått efter 0,5, före mörk rom, eller är det jag som är för trött?

  2. tina kl 05:30, den 15 april 2013

    Linda: Ja det gör det ju, dl ska det stå och står nu. Tack!

  3. Moma kl 07:47, den 15 april 2013

    Allt var så gott, eller, ja, kanske inte de där gröna sakerna… men allt det andra! Jag låg i går kväll och funderade över när jag ska göra dumplings igen nästa gång :-)

  4. Helena kl 09:42, den 15 april 2013

    Åh. Vi har försökt göra egen deg minst en gång för mycket, men inte riktigt kommit oss för att köpa. Det borde det bli ändring på. Någon sån där fin ånginsats har vi inte plats för, men det borde väl kunna funka med den rostfria (en sån där som fäller ut sig och anpassar sig efter kastrullens storlek) som vi har tänker jag, även om det inte får plats lika många…

  5. cecilia kl 11:12, den 15 april 2013

    Så mycket gott! Och jättetjusiga foton (som alltid, men det tål att påpekas).

    Ps. En vet att en blivit beroende när en funderar på att skippa sin joggingtur för att favoritpodcasten inte kommit med nytt avsnitt. (Känn ingen press ;))

  6. Nässelblom & choklad kl 17:42, den 15 april 2013

    Tack för din glada hälsning hos mig. Ja, det är jättekul med boken! Vilka läckra dumplings på bilden. Jag har tänkt göra dumplings men kommer liksom aldrig till skott med det. Med färdiga wontonplattor borde det gå ganska enkelt – jag har till och med sådana i frysen, så det är hög tid att testa. Jag har också en fin ånginsats så inget borde hindra mig. Måste komma på en bra vegetarisk fyllning förstås. Ha en bra vecka! Kram Eva

  7. tina kl 18:44, den 15 april 2013

    Moma: Snart igen!

    Helena: Som fäller ut sig? Det låter ju som trolleri och funkar säkert! :-)

    Cecilia: Haha! För att du inte ska bli otränad så spelar vi in ett nytt avsnitt ikväll. ;-) Och tack, det var fint sagt. <3

    Nässelblom&choklad: Vi brukar laga våra vegetariska såhär: http://www.pickipicki.se/2010/01/hurra-for-vegetariska-dumplings/ Veronica lagade vegetariska dumplings i lördags, men bl a vitkål i. Goda!

  8. Helena kl 19:52, den 15 april 2013

    Inget mer avancerat än en sån här http://m.ikea.com/se/sv/catalog/products/art/90112531/ , men den är bra till grönsaker iaf!

  9. Hanna kl 14:33, den 16 april 2013

    Guuud så gott, älskar dim sum och tänkte också komma igång att göra egna!

    Och sorry, men Momas efterrätt såg lätt godast ut! :)

  10. tina kl 16:38, den 16 april 2013

    Helena. Vilken smart sak, och kanske bäst av allt att den tar liten plats.

    Hanna: Storseger!

  11. Kim kl 19:24, den 17 april 2013

    Jag ska minsann också göra egna dumplings någon gång, strax efter hemmagjorda gnocchis!

  12. tina kl 07:31, den 18 april 2013

    Kim: :-)

  13. Anna B kl 14:54, den 18 april 2013

    Gott med dumplings, alldeles för länge sedan, känns det som.

  14. tina kl 21:37, den 18 april 2013

    Anna B: Om det känns så, så var så!

  15. Jag glömde | kl 23:17, den 19 april 2013

    [...] det så måste man fylla sin efterrättskvot- och det gör man inte på lyckokakor och mochi, vad Tina än må [...]

Trackback URI | RSS-kanal till kommentarsflödet

Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!

Namn (måste anges)

Epost (måste anges)

Webbplats

Skriv din kommentar

Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen