Hej fröken pudding!
Till slut vinner nyfikenheten och jag måste testa det där trendiga lilla fröet folk serverar som allt från frukost till dessert. Det låter ju som magi i sig, och visst, studerar man näringsinnehållet är det lätt att bli impad. I fröna ryms dessutom gott om lösliga kostfiber. Ni vet den där gelbildande varianten av kostfiber som tillsammans med vätska bildar det vi kallar pudding utanför kroppen. På samma vis bildas ju gel inuti magtarmkanalen och där leder den till en långsammare passage och förlängd mättnad, typ. Men är det gott då det där nyttiga fröet? Ja, faktiskt. Vi har experimenterat oss genom veckan med olika varianter av pudding. Min favorit är den med kokosmjölk, chiafrön och vanilj. Carl gillar mandelmjölksvarianten smaksatt med kakao. Den som vill höra mer chiafröinspiration kan starta P4 Uppland strax efter halv åtta.
Chiapudding på två vis
1) Blanda 0,5 dl chiafrön med 2 dl mandelmjölk och 2 nypor vaniljpulver i en burk med lock. Smaksätt ev ytterligare med t ex kakao. Skaka om ställ i kylskåp ett par timmar eller över natt. Goda tillbehör: frukt, bär eller sylt.
2) Blanda 3 msk chiafrön med 2 dl kokosmjölk och 2 nypor vaniljpulver i en burk med lock. Skaka om ställ i kylskåp ett par timmar eller över natt. Goda tillbehör: finhackad mango, hallon och lite grovstött kardemumma.