Hej fröken pudding!

den 5 mars 2014, kl 20:44

Till slut vinner nyfikenheten och jag måste testa det där trendiga lilla fröet folk serverar som allt från frukost till dessert. Det låter ju som magi i sig, och visst, studerar man näringsinnehållet är det lätt att bli impad. I fröna ryms dessutom gott om lösliga kostfiber. Ni vet den där gelbildande varianten av kostfiber som tillsammans med vätska bildar det vi kallar pudding utanför kroppen. På samma vis bildas ju gel inuti magtarmkanalen och där leder den till en långsammare passage och förlängd mättnad, typ. Men är det gott då det där nyttiga fröet? Ja, faktiskt. Vi har experimenterat oss genom veckan med olika varianter av pudding. Min favorit är den med kokosmjölk, chiafrön och vanilj. Carl gillar mandelmjölksvarianten smaksatt med kakao. Den som vill höra mer chiafröinspiration kan starta P4 Uppland strax efter halv åtta.

Chiapudding på två vis
1) Blanda 0,5 dl chiafrön med 2 dl mandelmjölk och 2 nypor vaniljpulver i en burk med lock. Smaksätt ev ytterligare med t ex kakao. Skaka om ställ i kylskåp ett par timmar eller över natt. Goda tillbehör: frukt, bär eller sylt.
2) Blanda 3 msk chiafrön med 2 dl kokosmjölk och 2 nypor vaniljpulver i en burk med lock. Skaka om ställ i kylskåp ett par timmar eller över natt. Goda tillbehör: finhackad mango, hallon och lite grovstött kardemumma.

Skriv ut inlägg

24 kommentarer till “Hej fröken pudding!”

  1. frida kl 09:22, den 6 mars 2014

    Jag gillar också! Brukar ha med som efter-tränings-mellis. I dag gjorde jag med mjölk och mandelskalsmjöl, toppat med hallon. En annan favorit är att mosa en halv banan, röra i kakao och lite jordnötssmör och sen på med chiafrön och mjölk. Funkar bra att slänga i lite havregryn också, om man vill ha en grötigare känsla.

  2. Katarina kl 09:51, den 6 mars 2014

    Chiapudding är så gott och jag äter det nästan varje dag. Min favoritkombo just nu är choklad-jordnötssmör :)

  3. Sara på Vardag.nu kl 15:27, den 6 mars 2014

    Haha, härlig beskrivning av gelbildande fibrer. Det är ju så det är, pudding! :D Gott är det också, det häringa. Jag brukar låta dem svälla i en smoothie en stund, så blir den lite sådär tjock som man vill ha den :)

  4. tina kl 16:35, den 6 mars 2014

    Frida: Smart, praktiskt som efter-träning-mellis. Ska testa banan- och jordnötssmörsvarianten, låter gott.

    Katarina: Du är ju drottningen av chiafrön, måste titta in till dig och speja in ännu fler chiavarianter!

    Sara: Smart!

  5. mamman kl 17:18, den 6 mars 2014

    Ser ut som silver korn

  6. Kim kl 21:23, den 6 mars 2014

    Men, då får väl även jag ge efter och köpa mig en påse frön. Det ser ju iallafall festligt ut!

  7. Daniela kl 18:25, den 7 mars 2014

    Älskar chiapudding! Har brukat använda mig av riktigt fet mjölk, tycker det blir väldigt gott så. Färska bör därtill på sommaren såklart :-)

  8. Emmy kl 21:21, den 9 mars 2014

    Jag älskar chiapudding! Har också testat olika varianter. Riktigt gott att blanda med juice och sedan äta till kesella eller fet yoghurt. Annars är min favorit med vanilj och hallon.

  9. Sofia kl 07:49, den 10 mars 2014

    Ja Chiafröet är verkligen magi, så himla gott till frukosten!

  10. Pytte kl 13:45, den 17 mars 2014

    Det här ser… Hmmm… Jätteintressant ut. Måste prova! Var hittar jag chiafrön?

  11. Tina kl 13:52, den 17 mars 2014

    Mamman: :-)

    Kim: Eller hur, mellisfest!

    Daniela: Jag kör på frysbären men längtar efter färska sommarbär.

    Emmy: Vanilj och hallon låter gott!

    Sofia: Ja! Idag har jag betat av pudding både som frukost och som lunchefterrätt. :-)

    Pytte: Haha! Jag har köpt på ICA Maxi och Kvantum. Finns i hälsokosten har jag sett, men är dyrare där. :-)

  12. anna kl 20:22, den 17 mars 2014

    Fröt är slut överallt..

  13. tina kl 20:32, den 17 mars 2014

    Anna: Näe, jag köpte på Kvantum senast igår.

  14. Emma kl 09:46, den 24 mars 2014

    hej!! jag testade att lägga frön i vätska i natt men i burken var det en hård klump med massor av vätskan kvar ovanpå..hur kommer det sig? ska jag köpa nya frön?

  15. Tina kl 09:48, den 24 mars 2014

    Emma: Hej! Jag tror inte att det är fel på dina frön. Var noga med att rör om när du häller ner fröna i vätskan så att dom ej klumpar ihop sig och rör ordentligt innan du sätter på locket. Vad hade du för vätska?

  16. Emma kl 10:20, den 24 mars 2014

    Jag hade kokosmjölk jag ska testa igen idag :)

  17. Tina kl 10:22, den 24 mars 2014

    Emma: Gott, min favorit! Jag tror att det räcker att du rör om ordentligt, du kan också ha i lite extra kokosmjölk om du vill ha den lite lösare. Hoppas det blir bra nu! :-)

  18. Emma kl 21:45, den 25 mars 2014

    tack!! nu rörde jag om några gånger under dagen och det blev perfekt :D

  19. Mille kl 09:25, den 26 mars 2014

    Men oooo det där brukar min dotter göra.
    Är det nyttigare än typ risifrutti el vaniljpannacotta?

    Måste nog testa! :)

  20. tina kl 09:51, den 1 april 2014

    Mille: Nyttigare är ju alltid en definitionsfråga, det beror ju oftast på vad man vill uppnå. Jag föredrar ofta hemlagade varianten just för att man kan styra över om/hur mycket socker man vill ha i, om man vill äta sylt eller bär till osv. Men testa vetja!

  21. sofie mumsfillibaba kl 21:06, den 15 april 2014

    Jag tillhör den lilla skara som inte testat chiapudding ännu. Stått och hållt i ett paket med chia i butik några gånger men inte lagt i vagnen. Har bara hittat recept med alla typer av alternativ mjölkdryck. Köper aldrig det, tycker det smakar sådär… Jaja….får väl testa någon dag…

  22. tina kl 08:20, den 30 april 2014

    Sofie: Testa kokosmjölksvarianten, den är godast och längst ifrån alternativa mjölkdrycker!

  23. Veganska bönburgare med chiafrön och matvetesallad | Livsaptit kl 14:12, den 12 maj 2014

    [...] Efter att ha köpt hem chiafrön för ett par månader sedan för att prova den mycket ombloggade chiapuddingen (som jag tyvärr inte var så imponerad av), har jag försökt finna andra användningsområden [...]

  24. Chia | EMMA I KÖKET kl 22:31, den 26 maj 2014

    [...] några matskedar av den med lite yoghurt och bär till frukost! Proportionerna har jag snott från pickipicki och är [...]

Trackback URI | RSS-kanal till kommentarsflödet

Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!

Namn (måste anges)

Epost (måste anges)

Webbplats

Skriv din kommentar

Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen