Hej fröken pudding!
Till slut vinner nyfikenheten och jag måste testa det där trendiga lilla fröet folk serverar som allt från frukost till dessert. Det låter ju som magi i sig, och visst, studerar man näringsinnehållet är det lätt att bli impad. I fröna ryms dessutom gott om lösliga kostfiber. Ni vet den där gelbildande varianten av kostfiber som tillsammans med vätska bildar det vi kallar pudding utanför kroppen. På samma vis bildas ju gel inuti magtarmkanalen och där leder den till en långsammare passage och förlängd mättnad, typ. Men är det gott då det där nyttiga fröet? Ja, faktiskt. Vi har experimenterat oss genom veckan med olika varianter av pudding. Min favorit är den med kokosmjölk, chiafrön och vanilj. Carl gillar mandelmjölksvarianten smaksatt med kakao. Den som vill höra mer chiafröinspiration kan starta P4 Uppland strax efter halv åtta.
Chiapudding på två vis
1) Blanda 0,5 dl chiafrön med 2 dl mandelmjölk och 2 nypor vaniljpulver i en burk med lock. Smaksätt ev ytterligare med t ex kakao. Skaka om ställ i kylskåp ett par timmar eller över natt. Goda tillbehör: frukt, bär eller sylt.
2) Blanda 3 msk chiafrön med 2 dl kokosmjölk och 2 nypor vaniljpulver i en burk med lock. Skaka om ställ i kylskåp ett par timmar eller över natt. Goda tillbehör: finhackad mango, hallon och lite grovstött kardemumma.
24 kommentarer till “Hej fröken pudding!”
Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!
Jag gillar också! Brukar ha med som efter-tränings-mellis. I dag gjorde jag med mjölk och mandelskalsmjöl, toppat med hallon. En annan favorit är att mosa en halv banan, röra i kakao och lite jordnötssmör och sen på med chiafrön och mjölk. Funkar bra att slänga i lite havregryn också, om man vill ha en grötigare känsla.
Chiapudding är så gott och jag äter det nästan varje dag. Min favoritkombo just nu är choklad-jordnötssmör :)
Haha, härlig beskrivning av gelbildande fibrer. Det är ju så det är, pudding! :D Gott är det också, det häringa. Jag brukar låta dem svälla i en smoothie en stund, så blir den lite sådär tjock som man vill ha den :)
Frida: Smart, praktiskt som efter-träning-mellis. Ska testa banan- och jordnötssmörsvarianten, låter gott.
Katarina: Du är ju drottningen av chiafrön, måste titta in till dig och speja in ännu fler chiavarianter!
Sara: Smart!
Ser ut som silver korn
Men, då får väl även jag ge efter och köpa mig en påse frön. Det ser ju iallafall festligt ut!
Älskar chiapudding! Har brukat använda mig av riktigt fet mjölk, tycker det blir väldigt gott så. Färska bör därtill på sommaren såklart :-)
Jag älskar chiapudding! Har också testat olika varianter. Riktigt gott att blanda med juice och sedan äta till kesella eller fet yoghurt. Annars är min favorit med vanilj och hallon.
Ja Chiafröet är verkligen magi, så himla gott till frukosten!
Det här ser… Hmmm… Jätteintressant ut. Måste prova! Var hittar jag chiafrön?
Mamman: :-)
Kim: Eller hur, mellisfest!
Daniela: Jag kör på frysbären men längtar efter färska sommarbär.
Emmy: Vanilj och hallon låter gott!
Sofia: Ja! Idag har jag betat av pudding både som frukost och som lunchefterrätt. :-)
Pytte: Haha! Jag har köpt på ICA Maxi och Kvantum. Finns i hälsokosten har jag sett, men är dyrare där. :-)
Fröt är slut överallt..
Anna: Näe, jag köpte på Kvantum senast igår.
hej!! jag testade att lägga frön i vätska i natt men i burken var det en hård klump med massor av vätskan kvar ovanpå..hur kommer det sig? ska jag köpa nya frön?
Emma: Hej! Jag tror inte att det är fel på dina frön. Var noga med att rör om när du häller ner fröna i vätskan så att dom ej klumpar ihop sig och rör ordentligt innan du sätter på locket. Vad hade du för vätska?
Jag hade kokosmjölk jag ska testa igen idag :)
Emma: Gott, min favorit! Jag tror att det räcker att du rör om ordentligt, du kan också ha i lite extra kokosmjölk om du vill ha den lite lösare. Hoppas det blir bra nu! :-)
tack!! nu rörde jag om några gånger under dagen och det blev perfekt :D
Men oooo det där brukar min dotter göra.
Är det nyttigare än typ risifrutti el vaniljpannacotta?
Måste nog testa! :)
Mille: Nyttigare är ju alltid en definitionsfråga, det beror ju oftast på vad man vill uppnå. Jag föredrar ofta hemlagade varianten just för att man kan styra över om/hur mycket socker man vill ha i, om man vill äta sylt eller bär till osv. Men testa vetja!
Jag tillhör den lilla skara som inte testat chiapudding ännu. Stått och hållt i ett paket med chia i butik några gånger men inte lagt i vagnen. Har bara hittat recept med alla typer av alternativ mjölkdryck. Köper aldrig det, tycker det smakar sådär… Jaja….får väl testa någon dag…
Sofie: Testa kokosmjölksvarianten, den är godast och längst ifrån alternativa mjölkdrycker!
[...] Efter att ha köpt hem chiafrön för ett par månader sedan för att prova den mycket ombloggade chiapuddingen (som jag tyvärr inte var så imponerad av), har jag försökt finna andra användningsområden [...]
[...] några matskedar av den med lite yoghurt och bär till frukost! Proportionerna har jag snott från pickipicki och är [...]