Persisk nyårsmat!

den 20 mars 2014, kl 07:10

Jag tar varje chans att slå numret till fina Faridé, hon som här hemma går under smeknamnet persiska matakuten för att hon alltid har svar på mina frågor när det kommer till just det köket. Tidigare i veckan ringde jag för att fråga vad jag skulle laga för mat i radion nu idag för att fira att vårdagjämningen innebär nytt år i bland annat Iran. Loubia polo var svaret och jag tror att det betyder bönor och ris, eller kanske vice versa. En av dom fina sakerna med den här rätten är att man får den här härligt knapriga skorpan i botten av kastrullen. Traditionellt görs den av bröd eller tunt skivad potatis, det är dock lite överkurs att börja i den svåra änden. Ett av hennes prima knep är därför att skicka ner ett gäng nävar cornflakes istället. Och tro mig som testat alla varianter, det här innebär garanterat färre svordomar. Så starta P4 Uppland om en liten stund vetja, så firar vi in det nya året några timmar för tidigt.

Loubia Polo (persisk bön- och risrätt)
4 portioner basmatiris
1 st gul lök
1,5 msk rapsolja
0,5-1 tsk gurkmeja
0,5-1 tsk gul curry
0,5 tsk salt
2 st morötter
200 g brytbönor (eller haricot verts)
400-500 g nötfärs
3 msk tomatpuré
3 msk olja
3 msk vatten
2 nävar cornflakes
saffran

Koka basmatiris några minuter kortare än anvisningar på förpackningen. Häll av vattnet. Stek finhackad lök i olja tillsammans med gurkmeja och curry, tillsätt tomatpuré, salt, finhackade morötter samt köttfärs och låt den bryna en stund. Tillsätt grovhackade bönor och stek lite till. Smaka av med mer kryddor om det behövs. Måtta upp olja och vatten i botten på en teflonkastrull, tillsätt cornflakes tills botten är täckt med ett lager. Varva ris och köttfärsbladning i kastrullen ovanpå cornflakesen. Lägg på locket och tillaga klart ca 8 min på låg-medelvärme. Cornflakesen ska bilda en krispig skorpa i botten av kastrullen. När maten är klar, rör ut lite saffran i olja och vatten och rör ner i ris- och köttfärsblandningen.

Skriv ut inlägg

Hej fröken pudding!

den 5 mars 2014, kl 20:44

Till slut vinner nyfikenheten och jag måste testa det där trendiga lilla fröet folk serverar som allt från frukost till dessert. Det låter ju som magi i sig, och visst, studerar man näringsinnehållet är det lätt att bli impad. I fröna ryms dessutom gott om lösliga kostfiber. Ni vet den där gelbildande varianten av kostfiber som tillsammans med vätska bildar det vi kallar pudding utanför kroppen. På samma vis bildas ju gel inuti magtarmkanalen och där leder den till en långsammare passage och förlängd mättnad, typ. Men är det gott då det där nyttiga fröet? Ja, faktiskt. Vi har experimenterat oss genom veckan med olika varianter av pudding. Min favorit är den med kokosmjölk, chiafrön och vanilj. Carl gillar mandelmjölksvarianten smaksatt med kakao. Den som vill höra mer chiafröinspiration kan starta P4 Uppland strax efter halv åtta.

Chiapudding på två vis
1) Blanda 0,5 dl chiafrön med 2 dl mandelmjölk och 2 nypor vaniljpulver i en burk med lock. Smaksätt ev ytterligare med t ex kakao. Skaka om ställ i kylskåp ett par timmar eller över natt. Goda tillbehör: frukt, bär eller sylt.
2) Blanda 3 msk chiafrön med 2 dl kokosmjölk och 2 nypor vaniljpulver i en burk med lock. Skaka om ställ i kylskåp ett par timmar eller över natt. Goda tillbehör: finhackad mango, hallon och lite grovstött kardemumma.

Skriv ut inlägg

En vasaloppssöndag!

den 2 mars 2014, kl 21:19

Om ens byggprojekt äter upp helger från början till slut kan det hända att man måste ta till diverse knep för att köpa sig lite byggfri tid. Imorse kände jag mig som ett geni när jag kom på att jag skulle duka fram vasaloppsfrukost! Vem kan motstå nykokt blåbärssoppa till exempel? Snudd på nymalt kaffe? Surdegsbröd med lingon? Fjällkoost från Ängsholmen? Muffins med ananas och kokosmjölk? Okej, jag kunde inte dra ut på frukosten riktigt ända fram till skidåkarna gick i mål, men tillräckligt länge för att det skulle bli ett kort byggarbetspass på förmiddagen. En vinst i sig.

Blåbärssoppa
Koka upp 6 dl vatten tillsammans med 5 dl frysta blåbär i en kastrull. När vattnet kokar, rör ner 0,5 dl socker. Låt koka 3 min. Rör ut 3 msk maizenamjöl i lite kallt vatten. Vrid ner värmen och tillsätt redningen i soppan under omrörning. När den tjocknar, tag av kastrullen från plattan och låt svalna. Servera ljummen med kall mjölk.

Skriv ut inlägg
Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen