Nässel- och filodegspaj

den 20 april 2015, kl 19:37

Tiden rusar i år liksom alla andra år och plötsligt doftar det maj när jag cyklar hemifrån på morgnarna. Jag vet att det är någon vecka kvar, men blotta tanken på att naturen snart öppnar sin famn gör mig lite lyckligare i kroppen. Rabarber, granskott, fläder, ja ni kan ju hela ramsan vid det här laget. Något man inte behöver vänta en endaste dag på är brännässlorna, dom är redan här sedan en liten tid tillbaka. Årets nässelpremiär firades med en Nässel- och filodegspaj i portionsformat. Styr upp ett kalas och fira våren vetja, den bästa tiden börjar nu.

Nässel- och filodegspaj
8 dl späda nässelblad
50 g smör
0,5 gul lök
0,5 dl grädde
0,5 dl mjölk
2 ägg
2 nypor salt
svartpeppar
2 ark filodeg

Smält smöret i en stekpanna. Dela varje ark filodeg i 4 lika stora delar. Pensla 4 små portionsformar med smält smör. Lägg i filodeg i varje form, tryck ner försiktigt så att den täcker formen och sticker upp med kanterna. Pensla filodegen med smör och lägg i ytterligare ett lager filodeg i formen. Rensa nässlorna och skölj. Skiva löken och stek mjuk på låg temperatur i stekpannan med smör. Tillsätt därefter nässlorna och förväll. Fördela lök och smör i formarna med filodeg. Vispa ihop ägg, mjölk, grädde, salt och peppar i en liten bunke och fördela detta över nässlorna. Grädda pajerna i 200 grader mitt i ugnen 20-30 min. Täck med ugnsfolie om filodegskanterna börjar få för mycket färg. När äggstanningen stannat, ta ut pajerna. Servera ljumna.

Skriv ut inlägg

3 kommentarer till “Nässel- och filodegspaj”

  1. Ann-Louise kl 08:11, den 21 april 2015

    Hurra för våren! Jag ska på mitt livs första vandring med tält och rubbet till helgen och då ska jag hålla utkik efter allt möjligt ätbart i naturens skafferi. Men för säkerhets skull tar jag nog med lite annan mat oxå…

  2. Johanna kl 06:03, den 26 april 2015

    Hurra! Nu har jag också kunnat skörda nässlor. Det växte massor på lotten. Nu har jag domningar och stickningar i fingrarna efter nässelrensning, men hoppas det är värt det när vi får äta nässelpresto.

  3. tina kl 19:33, den 1 maj 2015

    Ann-Louise: Klokt!

    Johanna: Hurra! Jag ska också göra nässelpesto imorgon, mina fingrar kliar fortfarande efter förmiddagensplock. Nästa gång blir det vantar på. :-)

Trackback URI | RSS-kanal till kommentarsflödet

Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!

Namn (måste anges)

Epost (måste anges)

Webbplats

Skriv din kommentar

Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen