Oreo cookies

den 25 januari 2008, kl 20:15

Här kommer fredagskakor, varsågoda.

Oreo cookies
250 g smör
½ dl socker
1 äggula
3 ½ dl vetmjöl
5 msk kakao
1 krm salt
1 tsk vaniljsocker
50 g riven finchoklad

Fyllning
3-4 msk vispgrädde
2 msk smält smör
3 dl florsocker
½ tsk vanlljsocker

Kör smör och socker i en matberedare. Tillsätt äggulan. Blanda de torra ingredienserna samt den rivna chokladen och rör ner i smeten. Blanda snabbt till en smidig deg. Rulla degen till en rulle (ca 3 cm i diameter). Täck med plastfolie och ställ in i frysen i ungefär en kvart.

Sätt ugnen på 175 grader. Skär degen i ½ cm tjocka skivor. Lägg kakorna på en plåt med bakplåtspapper. Ställ plåten i kylskåpet i 10 minuter. Grädda i ugnen i 10-12 minuter. Låt kakorna svalna. Blanda under tiden till fyllningen och ställ den kallt. Bred lite fyllning på en kaka och tryck försiktigt ihop med en annan kaka. Kakorna är godast om de får stå i kylskåp eller frys innan de serveras.

Receptet är hämtat ur favoritbakboken Två systrars söta av Lisa och Monica Eisenman.

Oreo
Oreo

Skriv ut inlägg

28 kommentarer till “Oreo cookies”

  1. Fru B kl 11:31, den 26 januari 2008

    Ser smaskens ut!

    Dessa skriver jag upp på min ‘baka-lista’.

  2. Viktoria Schiöler kl 12:58, den 26 januari 2008

    Jag måste säga det igen – dina foton blir mycket fina! Du har väl en bra kamera också, antar jag. Kakorna ser riktigt smaskiga ut. Jessika (Tankar om matlagning, blommor…) har också skrivit om dem, vill jag minnas.

  3. tina kl 13:41, den 26 januari 2008

    Vad roligt att du tycker att bilderna är fina, det tycker jag med. I mitt hushåll finns en fotointreserad sambo med en bra kamera; Canon EOS 30D. Just nu tycker han att det är roligt att använda sitt nya objektiv, Canon EF 50 F/1,4 USM, det är jag tacksam över. :)

  4. Moa kl 10:47, den 8 augusti 2008

    Måste testa det här receptet! Bara undrar, ska grädden vispas?

  5. tina kl 20:30, den 8 augusti 2008

    Nej, grädden ska inte vispas. Nu blev jag också sugen på att baka oreos. :)

  6. Sara kl 13:58, den 8 januari 2010

    ett glas mjölk till är ett måste ! ;)

  7. tina kl 10:50, den 9 januari 2010

    Sara: :-D

  8. Sara N kl 20:06, den 13 mars 2010

    Mumsigt värre! Problemet för mig är att de väldigt lätt går sönder. Kanske det blir bättre när de fått ligga i frysen ett tag. Väldigt glad för detta recept! Kanonbra =)

  9. maria kl 18:41, den 25 maj 2010

    1/2 dl socker lät lite – stämmer det??

  10. tina kl 18:58, den 25 maj 2010

    Maria: Ja, det stämmer. :-)

    Ska du baka kakorna så bli inte frustrerad över att det lätt blir smuligt. Vi blev tokiga i början, försök hålla degen i kyl/frys så att den är riktigt kall, det underlättar. Ett knep kan också vara att frysa kakorna efter gräddning och innan man har på fyllningen. Sen förvarar vi kakorna i frysen och tar fram när de ska ätas. Hoppas du inte blir avskräckt, gott är det!

  11. maria kl 18:36, den 26 maj 2010

    Tack för tipsen! Skall kyla degen ordentligt då =)

  12. maria kl 18:37, den 26 maj 2010

    ps det är ju toppen att det finns goda kakor som ändå inte innehåller så fasligt mkt socker!

  13. tina kl 19:38, den 26 maj 2010

    Maria: Fast just dom här kakorna tar nog igen det med råge (florsocker) i fyllningen! ;-)

  14. maria kl 19:27, den 29 maj 2010

    Nu är de klara!
    Fast jag gjorde en annan fyllning än i ditt recept, gjorde med sojamjukost istället sån glasyr man brukar ha på morotskaka. Sen så skippade jag ägget i baksmeten och bytte ut smöret mot mjölkfritt margarin, och ägget mot en matsked ”no egg” så att kakorna blev helt veganska.

    Efter bakning frös jag in dem. När jag brett på fyllningen förvarar jag nu kakorna i frysen, blir lite extra glassigt och gott så =)

  15. tina kl 19:46, den 29 maj 2010

    Maria: Wow, det var sannerligen en rejäl förvandling. :-) Kul med veganska kakor. Sojamjukost som fyllning ska jag lägga på minnet.

  16. Pinky kl 22:40, den 18 juli 2010

    Heej du ,hur gör man fyllningen till kakorna?

  17. Pinky kl 01:36, den 19 juli 2010

    kanske prova detta fyllning!
    florsocker 200 gram
    smält smör 80 gram
    mjölk 10 gram
    vaniljstrång 1 st

  18. tina kl 08:47, den 19 juli 2010

    Pinky: Jag brukar göra den fyllningen som står i receptet:
    3-4 msk vispgrädde
    2 msk smält smör
    3 dl florsocker
    ½ tsk vanlljsocker

  19. Somliga dagar at pickipicki kl 20:12, den 17 november 2010

    [...] Oreos Baka egna oreos såhär Publicerad i glass, kakor, knappast ett recept | Comments (2) Skriv ut [...]

  20. Joanna kl 12:48, den 22 januari 2011

    Mina oreos är nu i kylen, det ska bli fantastiskt spännande att smaka. Det känns lovande då ungefär en femtedel av degen försvann rakt ner i magen :)

  21. tina kl 17:52, den 23 januari 2011

    Joanna: Åh, den som ändå hade oreos i frysen. Lyllos, lyllos dig!

  22. En kaka värd besväret | pickipicki kl 10:10, den 12 mars 2011

    [...] man baka kakorna i en vegansk upplaga så finns tips på receptändringar bland kommentarerna i ett äldre inlägg med oreobak. Tweet Publicerad i kakor, porslin | Inga kommentarer ännu(0) Skriv ut [...]

  23. Jenny kl 11:57, den 20 augusti 2011

    ungefär hur många kakor blir det? :P

  24. tina kl 09:40, den 22 augusti 2011

    Jenny: Ledsen för sent svar. Vi brukar göra ganska små kakor, då blir det två plåtar med kanske 50-60 kakor totalt. Sen sätter man ju ihop kakorna två och två, så 30 färdiga kakor. Ungefär.
    :-)

  25. Fanny kl 16:30, den 1 mars 2012

    Kan man göra dem utan chokladen? Alltså bara använda kakao?

  26. tina kl 19:42, den 2 mars 2012

    Fanny: Jag har inte testat, men det tror jag visst att man kan. Ta lite mer kakao vetja!

  27. Johan kl 07:51, den 5 december 2013

    Detta blev ett fiasko! Degen blev väldigt, väldigt kletig! Ska det verkligen vara 250g smör?!

  28. tina kl 21:19, den 9 december 2013

    Johan: Jamen det ska ju faktiskt det. Vad tråkigt att det blev ett kakfiasko. Här brukar dom bli bra om än att dom är lite trixiga att baka. Jag vet inte om du sneglat i kommentarerna ovan, men jag tycker att det är enklast om smeten/kakorna är kalla. Är smeten för kladdig kan den ställas in i kylen en stund. Likaså brukar de gräddade kakorna få ta en tur i frysen innan de monteras ihop med fyllning emellan. Men jag gissar att du inte kommer att baka dom igen.

Trackback URI | RSS-kanal till kommentarsflödet

Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!

Namn (måste anges)

Epost (måste anges)

Webbplats

Skriv din kommentar

Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen