Oreo cookies
Här kommer fredagskakor, varsågoda.
Oreo cookies
250 g smör
½ dl socker
1 äggula
3 ½ dl vetmjöl
5 msk kakao
1 krm salt
1 tsk vaniljsocker
50 g riven finchoklad
Fyllning
3-4 msk vispgrädde
2 msk smält smör
3 dl florsocker
½ tsk vanlljsocker
Kör smör och socker i en matberedare. Tillsätt äggulan. Blanda de torra ingredienserna samt den rivna chokladen och rör ner i smeten. Blanda snabbt till en smidig deg. Rulla degen till en rulle (ca 3 cm i diameter). Täck med plastfolie och ställ in i frysen i ungefär en kvart.
Sätt ugnen på 175 grader. Skär degen i ½ cm tjocka skivor. Lägg kakorna på en plåt med bakplåtspapper. Ställ plåten i kylskåpet i 10 minuter. Grädda i ugnen i 10-12 minuter. Låt kakorna svalna. Blanda under tiden till fyllningen och ställ den kallt. Bred lite fyllning på en kaka och tryck försiktigt ihop med en annan kaka. Kakorna är godast om de får stå i kylskåp eller frys innan de serveras.
Receptet är hämtat ur favoritbakboken Två systrars söta av Lisa och Monica Eisenman.
Publicerad i bakat, choklad, cookies | Kommentarer (28) Skriv ut inlägg28 kommentarer till “Oreo cookies”
Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!
Ser smaskens ut!
Dessa skriver jag upp på min ‘baka-lista’.
Jag måste säga det igen – dina foton blir mycket fina! Du har väl en bra kamera också, antar jag. Kakorna ser riktigt smaskiga ut. Jessika (Tankar om matlagning, blommor…) har också skrivit om dem, vill jag minnas.
Vad roligt att du tycker att bilderna är fina, det tycker jag med. I mitt hushåll finns en fotointreserad sambo med en bra kamera; Canon EOS 30D. Just nu tycker han att det är roligt att använda sitt nya objektiv, Canon EF 50 F/1,4 USM, det är jag tacksam över. :)
Måste testa det här receptet! Bara undrar, ska grädden vispas?
Nej, grädden ska inte vispas. Nu blev jag också sugen på att baka oreos. :)
ett glas mjölk till är ett måste ! ;)
Sara: :-D
Mumsigt värre! Problemet för mig är att de väldigt lätt går sönder. Kanske det blir bättre när de fått ligga i frysen ett tag. Väldigt glad för detta recept! Kanonbra =)
1/2 dl socker lät lite – stämmer det??
Maria: Ja, det stämmer. :-)
Ska du baka kakorna så bli inte frustrerad över att det lätt blir smuligt. Vi blev tokiga i början, försök hålla degen i kyl/frys så att den är riktigt kall, det underlättar. Ett knep kan också vara att frysa kakorna efter gräddning och innan man har på fyllningen. Sen förvarar vi kakorna i frysen och tar fram när de ska ätas. Hoppas du inte blir avskräckt, gott är det!
Tack för tipsen! Skall kyla degen ordentligt då =)
ps det är ju toppen att det finns goda kakor som ändå inte innehåller så fasligt mkt socker!
Maria: Fast just dom här kakorna tar nog igen det med råge (florsocker) i fyllningen! ;-)
Nu är de klara!
Fast jag gjorde en annan fyllning än i ditt recept, gjorde med sojamjukost istället sån glasyr man brukar ha på morotskaka. Sen så skippade jag ägget i baksmeten och bytte ut smöret mot mjölkfritt margarin, och ägget mot en matsked ”no egg” så att kakorna blev helt veganska.
Efter bakning frös jag in dem. När jag brett på fyllningen förvarar jag nu kakorna i frysen, blir lite extra glassigt och gott så =)
Maria: Wow, det var sannerligen en rejäl förvandling. :-) Kul med veganska kakor. Sojamjukost som fyllning ska jag lägga på minnet.
Heej du ,hur gör man fyllningen till kakorna?
kanske prova detta fyllning!
florsocker 200 gram
smält smör 80 gram
mjölk 10 gram
vaniljstrång 1 st
Pinky: Jag brukar göra den fyllningen som står i receptet:
3-4 msk vispgrädde
2 msk smält smör
3 dl florsocker
½ tsk vanlljsocker
[...] Oreos Baka egna oreos såhär Publicerad i glass, kakor, knappast ett recept | Comments (2) Skriv ut [...]
Mina oreos är nu i kylen, det ska bli fantastiskt spännande att smaka. Det känns lovande då ungefär en femtedel av degen försvann rakt ner i magen :)
Joanna: Åh, den som ändå hade oreos i frysen. Lyllos, lyllos dig!
[...] man baka kakorna i en vegansk upplaga så finns tips på receptändringar bland kommentarerna i ett äldre inlägg med oreobak. Tweet Publicerad i kakor, porslin | Inga kommentarer ännu(0) Skriv ut [...]
ungefär hur många kakor blir det? :P
Jenny: Ledsen för sent svar. Vi brukar göra ganska små kakor, då blir det två plåtar med kanske 50-60 kakor totalt. Sen sätter man ju ihop kakorna två och två, så 30 färdiga kakor. Ungefär.
:-)
Kan man göra dem utan chokladen? Alltså bara använda kakao?
Fanny: Jag har inte testat, men det tror jag visst att man kan. Ta lite mer kakao vetja!
Detta blev ett fiasko! Degen blev väldigt, väldigt kletig! Ska det verkligen vara 250g smör?!
Johan: Jamen det ska ju faktiskt det. Vad tråkigt att det blev ett kakfiasko. Här brukar dom bli bra om än att dom är lite trixiga att baka. Jag vet inte om du sneglat i kommentarerna ovan, men jag tycker att det är enklast om smeten/kakorna är kalla. Är smeten för kladdig kan den ställas in i kylen en stund. Likaså brukar de gräddade kakorna få ta en tur i frysen innan de monteras ihop med fyllning emellan. Men jag gissar att du inte kommer att baka dom igen.