Gnisselost och hjortronsylt
den 16 november 2008, kl 19:08
Ikväll har vi ätit finsk juustoleipä och hjortronsylt till efterrätt. När vi var små sa vi gnisselost på svenska, för att det gnisslar i munnen när man tuggar. Rakt översatt blir det ostbröd och är gott som bara den, särskilt med hjortronsylt. För övrigt är jag väldigt svag för hjortron. På min hundra-saker-innan-jag-dör-lista är plocka hjortron med, än är den punkten inte avbockad. Det bor helt enkelt inga hjortron i mina skogar. Bor det hjortron i dina skogar?
Publicerad i efterrätt, finsk mat, ost | Kommentarer (13) Skriv ut inlägg13 kommentarer till “Gnisselost och hjortronsylt”
Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!
ville inte pappa ha:) ?
Haha, det fanns faktiskt en fjärde tallrik, med fem stycken pepparkakor på! ;)
Det känns som att man tuggar grus!
Låter gott, måste jag prova nån gång!
Leipäjuusto (lit. ‘bread cheese’) or juustoleipä, which is also known in English as Finnish squeaky cheese” Både leipäjuusto och juustoleipä är rätt =) Och det heter gnisselost på engelska också!
Här bor det massor av hjortron i skogarna :-) plockar inga själv eftersom jag inte är så förtjust i dom.
Gnisselosten kallar vi för kaffeost här i Norrbotten och ska man äta den på traditionellt vis så ska den tärnas och läggas i en kaffekopp med strösocker över och sen slår man över hett kok-kaffe. Dricker upp kaffet och avslutar med att äta den varma kaffeosten sist. Ja, den gnisslar då också :-)
Pappan: Det smakar inte alls grus! Du har väl aldrig ens smakat? Nästa gång får du tio pepparkakor istället, så att du blir snäll!
Frida: Det ÄR gott, jag lovar!
Jani: Squeaky cheese! Då får man säga gnisselost också med andra ord? :)
Veronica: Lyllos dig som har hjortronskogar! Vad roligt att få lära sig hur man äter kaffeost, det var något alldeles nytt för mig! :)
Vilken läcker bild. Gnisslig ost är gott. Haloumi t ex. Det verkar för övrigt finnas god och intressant mat i Finland! :)
Ja här finns det nästan alltid massor av hjortron runt knuten men ingen i familjen är så förtjusta i dom(kanske beror på att vi aldrig plockar?)
Mmmm…narskujuusto säger vi och det är ju samma som gnisselost. Vi har provat att grilla den som halloumi och det funkar förvånansvärt bra. Salta den före bara annars smakar det ingenting. PS. Vi har redan tjuvstartat julmatsätandet med lilla jul-middag i lördags!
[...] finskt tema; Kanske morotslåda, kanske karelska prioger med äggsmör, kanske julstjärnor eller gnisselost till efterrätt, men garanterat ingen mustamakkara eller sima den här gången Lör Halloweenmiddag med [...]
I Österbotten (Finland) kallar vi det för bondost. Osten är absolut bäst om den är lite uppvärmd! :)
Josefine: Intressant, vi som äter den kylskåpskall. Och med hjortronsylt. Mmm…