Gnisselost och hjortronsylt

den 16 november 2008, kl 19:08

Ikväll har vi ätit finsk juustoleipä och hjortronsylt till efterrätt. När vi var små sa vi gnisselost på svenska, för att det gnisslar i munnen när man tuggar. Rakt översatt blir det ostbröd och är gott som bara den, särskilt med hjortronsylt. För övrigt är jag väldigt svag för hjortron. På min hundra-saker-innan-jag-dör-lista är plocka hjortron med, än är den punkten inte avbockad. Det bor helt enkelt inga hjortron i mina skogar. Bor det hjortron i dina skogar?

Skriv ut inlägg

13 kommentarer till “Gnisselost och hjortronsylt”

  1. anna kl 19:18, den 16 november 2008

    ville inte pappa ha:) ?

  2. tina kl 19:20, den 16 november 2008

    Haha, det fanns faktiskt en fjärde tallrik, med fem stycken pepparkakor på! ;)

  3. Papeppe kl 19:34, den 16 november 2008

    Det känns som att man tuggar grus!

  4. frida kl 20:13, den 16 november 2008

    Låter gott, måste jag prova nån gång!

  5. Jani kl 20:29, den 16 november 2008

    Leipäjuusto (lit. ‘bread cheese’) or juustoleipä, which is also known in English as Finnish squeaky cheese” Både leipäjuusto och juustoleipä är rätt =) Och det heter gnisselost på engelska också!

  6. Veronica kl 14:22, den 17 november 2008

    Här bor det massor av hjortron i skogarna :-) plockar inga själv eftersom jag inte är så förtjust i dom.

    Gnisselosten kallar vi för kaffeost här i Norrbotten och ska man äta den på traditionellt vis så ska den tärnas och läggas i en kaffekopp med strösocker över och sen slår man över hett kok-kaffe. Dricker upp kaffet och avslutar med att äta den varma kaffeosten sist. Ja, den gnisslar då också :-)

  7. tina kl 18:47, den 17 november 2008

    Pappan: Det smakar inte alls grus! Du har väl aldrig ens smakat? Nästa gång får du tio pepparkakor istället, så att du blir snäll!

    Frida: Det ÄR gott, jag lovar!

    Jani: Squeaky cheese! Då får man säga gnisselost också med andra ord? :)

    Veronica: Lyllos dig som har hjortronskogar! Vad roligt att få lära sig hur man äter kaffeost, det var något alldeles nytt för mig! :)

  8. Lumumma kl 13:14, den 18 november 2008

    Vilken läcker bild. Gnisslig ost är gott. Haloumi t ex. Det verkar för övrigt finnas god och intressant mat i Finland! :)

  9. KarinW kl 17:05, den 21 november 2008

    Ja här finns det nästan alltid massor av hjortron runt knuten men ingen i familjen är så förtjusta i dom(kanske beror på att vi aldrig plockar?)

  10. Imsa kl 20:47, den 1 december 2008

    Mmmm…narskujuusto säger vi och det är ju samma som gnisselost. Vi har provat att grilla den som halloumi och det funkar förvånansvärt bra. Salta den före bara annars smakar det ingenting. PS. Vi har redan tjuvstartat julmatsätandet med lilla jul-middag i lördags!

  11. Säg hej till en orange matvecka! at pickipicki kl 10:49, den 26 oktober 2009

    [...] finskt tema; Kanske morotslåda, kanske karelska prioger med äggsmör, kanske julstjärnor eller gnisselost till efterrätt, men garanterat ingen mustamakkara eller sima den här gången Lör Halloweenmiddag med [...]

  12. Josefine kl 18:58, den 7 december 2010

    I Österbotten (Finland) kallar vi det för bondost. Osten är absolut bäst om den är lite uppvärmd! :)

  13. tina kl 22:27, den 7 december 2010

    Josefine: Intressant, vi som äter den kylskåpskall. Och med hjortronsylt. Mmm…

Trackback URI | RSS-kanal till kommentarsflödet

Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!

Namn (måste anges)

Epost (måste anges)

Webbplats

Skriv din kommentar

Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen