Sista-minuten-tips till nyårsafton
Ser att många ramlar in här i jakt på nyårsmat. Några sista-miuten-tips ska väl gå att skaka fram här efter en snabb titt i receptarkivet.
Förrättstips
Bröd med stekta tomater och marinerad halloumi
Morotssoppa med smak av fetaost
Huvudrättstips
Lax med fänkålssås
Pastarullar med spenat och ricotta
Efterrättstips
Hallonsorbé och vaniljglass i en chokladform (snyggt och enkelt!)
Gino
Appropå sista minuten så har jag inga nyårsaftonsplaner. Sitter själv och letar efter bra recept i sista stund. Men jag har en förberett en förrätt, alltid något. En räk- och avokadotårta där tårtbiten serveras på höjden, snygg som bara den. Det är en favorit i repris sen en tidigare nyårsafton. Receptet är Tina Nordströms (Mat-Tina 1 eller 2?) och finns tillsammans med bild här.
En ännu inte färdig lax- och avokadotårta
Farväl Kransen!
Efter två och ett halvt år i storstaden har vi packat våra saker och flyttat till Uppsala. För att summera den här tiden så har jag funderat över vad jag kommer att sakna och vad jag inte kommer att sakna. Den senare listan blev längre och det känns bra att flytta till hemstaden igen.
Många hamnar på pickipicki efter att ha googlat ”lunch”, ”mat”, ”midsommarkransen”, ”tips” , ”muffinsfabriken” och så vidare i olika kombinationer. Som tack för den här tiden tänkte jag sammanfatta mina bästa mattips här i krokarna. Håll till godo vetja!
Libanon, Nioörtsvägen
(Har hetat Kransens kolgrill, vad det officiella namnet är idag är något oklart). Sen stället öppnade för något år sedan, har vi ätit här med jämna mellanrum. Det vore fel att inte säga att kvaliteten på maten varierar. Ibland är det förtrollande gott, andra gånger är det helt okej. Prisvärt är det alla gånger. Lunchbuffé på dagarna, då kan man äta så maten står upp ur öronen, för 69 kronor. För en middag får man lägga till en tia och då är det inte buffé, men man serveras ofta mat som räcker för två i alla fall. En del av charmen försvann visserligen med den libanisiska tanten, men, jag kommer utan att tvekan att sakna Libanon.
Thaikiosken, Främlingsvägen
Thaikiosken upptäckte vi alldeles försent. Det är lite synd, här får man god och mycket mat billigt. Vid närmare eftertanke så får man nog leta länge efter trevligare hämtmiddag än såhär.
Tre vänner, Midsommarparken
Det spelar ingen roll hur sent klockan är eller vilken veckodag det är. När man sneglar in genom Tre vänners fönster är det alltid fullt med folk. Trevligt ställe med lite finare pubmat.
Café Tellus, Vattenledningsvägen
Ett litet sagocafé. Håller bara öppet i samband med filmvisning på biografen eller andra aktiviteter. Hembakat och billigt fika. Det här är en riktigt skatt!
Muffinsfabriken, Nioörtsvägen
Jag har sagt det tidigare, 250 gram muffins från Muffinsfabriken kan göra vem som helst matt. Och jag lovar er, ingen orkar inte äta en hel muffins själv. Ett tag var pistagemuffinsen favoriten, sen seglade choklad- och kokosvarianten upp i topp. Har inte varit där sen i somras, men om jag inte minns fel så hade dom en trevlig saffransmuffins förra vintern.
PS. Det är lite synd att jag aldrig provade fiskrestaurangen på Svandammsvägen, eller Restaurang Landet vid Telefonplan. Men för er som undrar så har jag utan undantag bara hört positiva saker om dessa ställen.
Sista matbilden från Kransen
God jul och god julmat!
Här är kommer ett urval av vad som kommer att finnas på julbordet idag. Jag slog på stort och har lånat köttkvarnen från farmor och farfar för att göra kalvsylta enligt farmors recept. Visst är kvarnen riktigt tuff? Det återstår att se hur syltan smakar. Säkert inte lika god som farmors, men hon har å andra sidan övat i 60 år.
Farmors kalvsylta
1 kg rimmad fläsklägg
½ kg kalvbog (eller kalvlår, kalvrygg)
3 lagerblad
6-7 kryddpepparkorn
ungefär 1 msk salt
Dela fläsklägg och kalvbog i mindre bitar. Koka i en stor kastrull med vatten så att köttet täcks. Koka i 1-2 h eller tills det är klart. Mal bitarna och sila kokspadet. Låt det malda köttet koka upp tillsammans med kokspadet. Rör om och häll upp i formar. Låt stå kallt.
Snygg kvarn
Klara
Färdiga
Gå
~
Sen har jag äntligen gjort egen senap. Efter ett recept jag tummat på i ett helt år. Vad enkelt det var. Ett kalasbra sista-minuten-julklappstips!
Stark skånsk senap
½ dl brunt senapsfrö
½ dl gult senapsfrö
1½ dl vatten
1 msk vinäger
2 msk honung
1 tsk salt
½ dl rapsolja (ej oliv)
Koka upp senapsfrön och vatten i en kastrull, ta av från värmen och låt svälla några minuter. Mixa ordentligt med en matberedare eller stavmixer. Tillsätt resten av ingredienserna och mixa lite till. Häll upp i små glasburkar och förvara kallt.
Receptet är från finaste sidan Livet på en gård
Stark skånsk senap
~
Mer julmat än så har jag inte bidragit med i år. Men, kameran och jag sneglade i kylskåpet hemma hos mamman och pappan. Där hittade vi både det ena och det andra. Bland annat rosolli (finsk rödbetssallad) som är snudd på det godaste på hela julbordet, morotslåda, inlagd sill och köttbullar. Recepten nedan är med andra ord mammans och pappans.
Rosolli
Rosolli (finsk rödbetssallad)
1,5 dl kokta rödbetor alt inlagda
1 dl kokta morötter
2 dl kokt potatis
1 st ättiksgurka
1 purjolök alt en halv riven gul lök
1 st äpple
Skär alla ingredienser till små tärningar, blanda samma allt och smaka av med peppar och salt. Bör helst göras någon dag innan den ska ätas.
Sås till rosolli
1 dl vispad grädde
en skvätt rödbetsspad
1 tsk socker
Blanda samman.
Inlagd sill
Mammas inlagda sill
Lag:
2 dl socker
½ dl ättikssprit
1 ½ dl vatten
5 st kryddnejlikor
1½ tsk kryddpeppar
½ tsk vitpeppar
lagerblad
Inläggning:
1 burk inläggningssill
1 rödlök
Koka samman alla ingredienser och låt svalna. Varva sill och rödlök, häll över lagen. Låt stå kallt.
Kylskåpskalla men goda köttbullar
Pappans köttbullar
1 kg köttfärs
3 st julknäckebröd
1 st ägg
en skvätt mjölk
margarin att steka i
salt, svart- och vitpeppar efter behag
Stöt sönder knäckebrödet i en mortel och låt svälla i mjölken. Kläck i ett ägg och blanda. Knåda ner köttfärsen, smaka av med peppar och salt. Rulla ut till 70 till 75 köttbullar och stek.
God Jul & Gott Nytt År
önskas alla fina pickipickiläsare
från Tina
Publicerad i det smakar jul, farmor, finsk mat, jul, köttbullar, mamman, pappan, rödbetor, sill | Kommentarer (9)
Skriv ut inlägg
Chokladkalender – lucka 24
Klicka på bilden för att öppna lucka 24
Chokladkalender – lucka 23
Klicka på bilden för att öppna lucka 23
Granpynt, tacos och frozen cheesecake
I slutet på förra veckan var jag bjuden på granpyntarmiddag hemma hos Emilia och Mathias. Så himla trevligt. Tacos äter jag alldeles för sällan och de få gånger det blir av, så tänker jag varje gång att det här borde ätas oftare. Så även denna gång. Då ska jag komma ihåg att värma nachoschipsen i ugnen (med riven ost över), det var något nytt för mig. Inte heller ska jag glömma guacamole, som är farligt gott. Appropå farligt gott så åt vi (almost) frozen cheesecake till efterrätt. Som alltid i någon annans kök försöker jag memorera receptet, så om jag inte minns fel blev kakan till så här:
Frozen cheesecake
2 dl socker*
3 st ägg
200 g philadelphia
3 dl vispgrädde
2 tsk vaniljsocker
10 st digestivekex
Vispa socker och äggulor fluffigt. Rör ner färskost och vaniljsocker. Vispa grädden och rör ner i smeten. Vispa äggvitorna hårt och vänd ner även detta. Mortla divestivekexen och bred ut det mesta i botten av en rund form med avtagbara kanter. Häll över cheesecakesmeten och pynta med resten av kexsmulorna. Ställ kakan i frysen i (helst) 8 timmar. Låt kakan stå en stund i rumsteperatur innan servering.
*) Halvvägs in i kakbaket kom E slutligen över receptet hon egentligen brukar använda. I det snarlika receptet var sockermängden 0,5 dl, så vill man minska lite på sockret kan göra det.
Ett lass god mat
Ett stycke tjusigt pynt
En bit maffig kaka
Chokladkalender – lucka 22
Klicka på bilden för att öppna lucka 22
(Jag tror att Emilia kan ha hållt i kameran här?)
Chokladkalender – lucka 21
Klicka på bilden för att öppna lucka 21