Faster Annika gör comeback på pickipicki
Igår var det kalasdags igen. Farmor fyllde 80 år och det firade vi från morgon till kväll. Jag assisterade i köket och lyckades med konststycket att få ugnen att spöka. Ugnen som stått pall i alla (åtminstone många) år, gick plötsligt inte att stänga av. Svettigt. Vi startade dagen med räksmörgås till frukost och avslutade kvällen med faster Annikas hallonparafait till efterrätt. Efter att ha ätit gott från morgon till kväll, var vi så mätta att vi kunde rulla gatan hem. Tur att vi bor nära.
Födelsedagsbarnet och så hunden som aldrig skådat finare frukost
Största räksmörgåsarna någonsin?
En av faster Annikas goda pajer, och så ugnen som inte stod pall
Mamman hade bakat tjusiga Studenskor
Systern hade inte helt otippat bakat en flott tårta
Vackra blommor
Farmor 80 år
Förrättssoppa på trattkantareller
Faster Annika hon kan laga mat…
…och efterrätt
Faster Annikas hallonparafait
2 äggulor
0,5 dl florsocker
1 l (500 g) hallon
3 dl socker
5 dl vispgrädde
Blanda äggulor och florsocker i en kastrull. Sjud detta under kraftig vispning över vattenånga. Vispa såsen kall. Blanda hallon (spara några till garnering) och socker. Låt det stå och safta sig. Vispa grädden till skum. Blanda alltsammans och häll smeten i en rund skål eller form. Ställ den att frysa minst 4 timmar.
Doppa den hastigt i hett vatten vid serveringen. Stjälp upp och garnera med hallon. Djupfrysta bär går också bra i själva parafaiten och som dekor.
(Orginalreceptet är med lingon)
Fina faster Annika och hennes hallonparafait