Men hur tusan grillar man fisk, egentligen?
Jag kan knappast utge mig för att vara en särskilt flitig grillare, och att grilla fisk ska vi inte ens tala om. Senaste gången vi grillade fisk var nog på en engångsgrill med utsikt över Göteborg, det borde med andra ord ha varit för ungefär tre år sedan. I helgen gav vi oss på en nytt försök. Det märks att vi är amatörer, men skam den som ger sig. Till nästa gång har vi om inte annat lärt oss följande;
1) Välj en grilldag med solsken, det är så mycket roligare än att grilla ute och äta inne.
2) Att grilla en hel fisk är både kul och gott (och så gör det inget om det råkar flamma upp eldslågor eftersom fisken är är rätt skyddad där innanför skinnet).
3) Lägg inte på alla fiskar samtidigt, den som tar längst tid bör helt logiskt läggas på grillen först.
4) Att grilla i foliepaket är nog rätt smart ändå.
Men tillbehör, det kan jag i alla fall.
Yoghurtsås
Blanda ett par deciliter turkisk yoghurt tillsammans med rivet citronskal, pressad citronsaft från en halv citron, rejält med finhackad dill och bladpersilja. Smaka av med salt och svartpeppar.
Lisas baguetter
25 g jäst
6 dl fingervarmt vatten
1 tsk salt
1 msk olja
7 dl vetemjöl
7 dl dinkelsikt
flingsalt
Rör ut jästen i vattnet och rör ihop alla ingredienser. Jäs i minst 2 timmar.
Tippa ut degen på ett väl mjölat bakbord och mjöla även ovanpå. Fös ihop degen till en rektangel och dela upp i tre avlånga bitar med vass kniv. Snurra delarna till vridna baguetter och lägg på bakplåten, toppa med flingsalt. Jäs i ungefär 15 minuter till och grädda därefter i 10 minuter i 275 grader. Sänk sedan värmen till 150 grader och grädda tills de börjar få fin färg, ungefär 10-15 minuter.
*) Översta bilden är tagen av Johanna
Publicerad i bröd, fisk, grilla, sås | Kommentarer (5) Skriv ut inlägg5 kommentarer till “Men hur tusan grillar man fisk, egentligen?”
Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!
Så sant! Fisk grillar jag också alldeles för sällan, måste bli ändring på är ju gott som tusan :) !
Underbart med nybakta baguetter till, mums!
Sandra: Så sant, det finns inte mycket ätbart som slår nybakat bröd, om ens något. Åh vad jag blev brödsugen nu.
Åh gud vad gott det där såg ut! Mums! :) Jag älskar fisk och älskar att grilla men grillar konstigt nästan aldrig fisk… Får nog ändra på det. :)
Ann-Louise: Ja, jag ska iaf grilla fisk lite oftare! :)
Jag har verkligen suktat efter att grilla fisk sedan säsongen började. Vi grillade fisk i söndags, havsaborre med färska örter. Det blev verkligen supergott! Jag använde ett fiskhalster man får frihet att vända fisken då. Oljade både fisken och halstret och ändå fastnade den i halstret. Ett inlägg om fiskgrillningen dyker upp på min blogg ikväll.
Kul vi hade också en yoghurtsås till.