Lavendel- och amarettobiscotti

den 9 september 2009, kl 08:14

picki_img_7051

I somras bläddrade jag i grannens trädgårdstidning och hittade flera lavendelrecept, rätt passande då jag just inhandlat en fin lavendel till balkongen. Mest föll jag för de italienska skorporna smaksatta med lavendel och amaretto, det där med amaretto är ju min melodi. Goda det blev dom, särkilt andra omgången när jag var lite mer generös med både lavendel och amaretto än i det ursprungliga receptet. Ska det vara så ska det vara ordentligt. Här är därför min variant av skorporna, varsågoda.

Lavendel- och amarettobiscotti
100 g hasselnötter
100 g sötmandlar
100 g smör
1,75 dl ströcker
0,75 dl lavendelsocker
3 msk amaretto (minst, smaka av!)
3 ägg
6 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
3 msk torkade lavendelblommor

Grovhacka nötter. Rör ihop smör, socker, lavendelsocker och amaretto. Rör därefter ner ägg, vetemjöl, bakpulver, grochackade nötter och lavendelblommor. Forma 4 smala och tillplattade längder på en plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen i 200 grader i 20-25 minuter. Skär sneda skorpor, ungefär 2-3 cm breda. Lägg ut skorporna med snittytan uppåt och låt torka i ungefär 20 minuter i 75 grader (gärna varmluftsläge) i mitten av ugnen.

Lavendelsocker
3 dl strösocker
1 msk torkade lavendelblommor

Mortla blommorna tillsammans med 1 msk av sockret tills det blivit ett vitt pulver. Blanda vet vita pulvret med resten av sockret och förvara det i en lufttät burk. Lavendelsockret håller sin smak i ungefär 6 månader.

Skriv ut inlägg

15 kommentarer till “Lavendel- och amarettobiscotti”

  1. frida kl 08:53, den 9 september 2009

    Mmmm biscotti! DET ska jag nog baka i kväll när jag behöver göra av med massa ägg som håller på att bli gamla!

  2. Fröken Dill kl 10:27, den 9 september 2009

    Å amaretto, den härliga smaken av björnklister (fast gott!!!) nostalgi, nostalgi.
    Hälsar fröken Dill

  3. Josefina kl 13:22, den 9 september 2009

    Vilken dröm!

  4. Helena Ljunggren kl 13:27, den 9 september 2009

    Biscotti, så ljuvligt gott och emd lavendel i…det kan ju inte misslyckas :)

  5. Dennis kl 14:33, den 9 september 2009

    Skorpor är trevligt. Vin Santo förhöjer matupplevelsen

  6. Sofia kl 15:06, den 9 september 2009

    Mmm lavendelskorpor är en riktig höjdare.

  7. tina kl 19:05, den 9 september 2009

    Frida: Bra byte, (nästan)gamla ägg mot biscotti. Jag ska nog blinka åt Carl och se om våra (väldigt)gamla bananer kanske kan bli en banankaka.

    Fröken Dill: Jag har funderat hela dagen, men jag vet fortfarande inte vare sig vad björnklister är eller hur det smakar! Vad har jag missat egentligen? :-)

    Josefina: En fin dröm isf! Inatt drömde jag att jag hade hela håret fullt av löss, jag hade många gånger hellre drömt om biscotti, haha.

    Helena: :-D

    Dennis: Intressant, det ska jag lägga på minnet. Tack för tipset!

    Sofia: Så sant!

  8. Viktoria kl 21:44, den 9 september 2009

    Amarettobiscotti är en favorit trots (eller på grund av?) björnklistersmaken… Hittills har jag gjort enligt Gittos recept, men ditt lavendeltillskott låter ju väldigt frestande.

  9. Fröken Dill kl 09:50, den 10 september 2009

    Å du har missat en höjdare. På 70-talet använde alla barn ett giftfritt klister som fanns i små gröna plastburkar och kletades på med hjälp av en speciell spatel. Klistret var parfymerat med något som jag tror var mandelessens.
    Hälsar fröken Dill som gick på dagis på 70-talet

  10. bakmammorna kl 18:30, den 10 september 2009

    å det låter underbat gott!

  11. bakmammorna kl 18:30, den 10 september 2009

    skorporna alltså- inte klistret :-)

  12. Sydney kl 19:36, den 10 september 2009

    Dom var supergoda, en som har smakat.

  13. tina kl 23:37, den 10 september 2009

    Viktoria: Det där björnklistret! När jag var i Skåne (Österlen) i somras så såg jag lavendel överallt, fantastiskt.

    Fröken Dill: Haha, det borde jag ha gissat mig till, att björnklister var ett giftfritt klister för barn på 70-talet! Det låter ju för bra för att vara sant! :-D

    Bakmammorna: Hihi!

    Sydney: :-)

  14. Katrin kl 22:25, den 11 september 2009

    Åh, vad gott! Jag provade att göra biscotti en gång, det blev inte alls bra… Kanske är det dags att ta sig i kragen och göra ett nytt försök. Man ska ju upp på hästen igen, eller hur man nu säger:)
    Ha en skön helg!

  15. tina kl 22:47, den 11 september 2009

    Så sant, gör om gör rätt! :-P Trevlig helg till dig med!

Trackback URI | RSS-kanal till kommentarsflödet

Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!

Namn (måste anges)

Epost (måste anges)

Webbplats

Skriv din kommentar

Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen