Lavendel- och amarettobiscotti
I somras bläddrade jag i grannens trädgårdstidning och hittade flera lavendelrecept, rätt passande då jag just inhandlat en fin lavendel till balkongen. Mest föll jag för de italienska skorporna smaksatta med lavendel och amaretto, det där med amaretto är ju min melodi. Goda det blev dom, särkilt andra omgången när jag var lite mer generös med både lavendel och amaretto än i det ursprungliga receptet. Ska det vara så ska det vara ordentligt. Här är därför min variant av skorporna, varsågoda.
Lavendel- och amarettobiscotti
100 g hasselnötter
100 g sötmandlar
100 g smör
1,75 dl ströcker
0,75 dl lavendelsocker
3 msk amaretto (minst, smaka av!)
3 ägg
6 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
3 msk torkade lavendelblommor
Grovhacka nötter. Rör ihop smör, socker, lavendelsocker och amaretto. Rör därefter ner ägg, vetemjöl, bakpulver, grochackade nötter och lavendelblommor. Forma 4 smala och tillplattade längder på en plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen i 200 grader i 20-25 minuter. Skär sneda skorpor, ungefär 2-3 cm breda. Lägg ut skorporna med snittytan uppåt och låt torka i ungefär 20 minuter i 75 grader (gärna varmluftsläge) i mitten av ugnen.
Lavendelsocker
3 dl strösocker
1 msk torkade lavendelblommor
Mortla blommorna tillsammans med 1 msk av sockret tills det blivit ett vitt pulver. Blanda vet vita pulvret med resten av sockret och förvara det i en lufttät burk. Lavendelsockret håller sin smak i ungefär 6 månader.
Publicerad i amaretto, bakat, biscotti, italienskt, kakor, lavendel, skorpor, sommar | Kommentarer (15) Skriv ut inlägg15 kommentarer till “Lavendel- och amarettobiscotti”
Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!
Mmmm biscotti! DET ska jag nog baka i kväll när jag behöver göra av med massa ägg som håller på att bli gamla!
Å amaretto, den härliga smaken av björnklister (fast gott!!!) nostalgi, nostalgi.
Hälsar fröken Dill
Vilken dröm!
Biscotti, så ljuvligt gott och emd lavendel i…det kan ju inte misslyckas :)
Skorpor är trevligt. Vin Santo förhöjer matupplevelsen
Mmm lavendelskorpor är en riktig höjdare.
Frida: Bra byte, (nästan)gamla ägg mot biscotti. Jag ska nog blinka åt Carl och se om våra (väldigt)gamla bananer kanske kan bli en banankaka.
Fröken Dill: Jag har funderat hela dagen, men jag vet fortfarande inte vare sig vad björnklister är eller hur det smakar! Vad har jag missat egentligen? :-)
Josefina: En fin dröm isf! Inatt drömde jag att jag hade hela håret fullt av löss, jag hade många gånger hellre drömt om biscotti, haha.
Helena: :-D
Dennis: Intressant, det ska jag lägga på minnet. Tack för tipset!
Sofia: Så sant!
Amarettobiscotti är en favorit trots (eller på grund av?) björnklistersmaken… Hittills har jag gjort enligt Gittos recept, men ditt lavendeltillskott låter ju väldigt frestande.
Å du har missat en höjdare. På 70-talet använde alla barn ett giftfritt klister som fanns i små gröna plastburkar och kletades på med hjälp av en speciell spatel. Klistret var parfymerat med något som jag tror var mandelessens.
Hälsar fröken Dill som gick på dagis på 70-talet
å det låter underbat gott!
skorporna alltså- inte klistret :-)
Dom var supergoda, en som har smakat.
Viktoria: Det där björnklistret! När jag var i Skåne (Österlen) i somras så såg jag lavendel överallt, fantastiskt.
Fröken Dill: Haha, det borde jag ha gissat mig till, att björnklister var ett giftfritt klister för barn på 70-talet! Det låter ju för bra för att vara sant! :-D
Bakmammorna: Hihi!
Sydney: :-)
Åh, vad gott! Jag provade att göra biscotti en gång, det blev inte alls bra… Kanske är det dags att ta sig i kragen och göra ett nytt försök. Man ska ju upp på hästen igen, eller hur man nu säger:)
Ha en skön helg!
Så sant, gör om gör rätt! :-P Trevlig helg till dig med!