Vad är det där geléprovet egentligen?
För den som har svarta (eller för den delen röda) vinbär i överflöd passar det utmärkt att koka gelé att njuta av senare i höst eller vinter. Ljuvligt gott och ett smart sätt att spara en liten koncentrerad smak av sommaren till mörkare tider. En burk hemkokt gelé brukar dessutom vara en uppskattat gå-bort-present. När jag kokade svartvinbärsgelé för första gången för ett par år sedan kunde jag dock inte för mitt liv förstå vad det var för geléprov det talades om i vart och vartannat recept, men nu vet jag.
Geléprovet
När du vill veta om saften till gelén kokat tillräckligt länge, gör ett geléprov genom att hälla en sked saft på en tallrik. Dra fingret genom saften, om saften stannar kvar på varsin sida om där-du-drog-fingret så har den kokat tillräckligt länge (se bild ovan).
Recept på svartvinbärsgelé hittar du här.
Publicerad i gelé, husmorstrick | Kommentarer (7) Skriv ut inlägg7 kommentarer till “Vad är det där geléprovet egentligen?”
Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!
Ovanligt snyggt designat geléprov. Brustet hjärta?
Vilket smart husmorstrick! Gele´prov har jag aldrig gjort och inte gele´ heller för den delen. Man kanske skulle prova nu när man har vinbär så det både räcker och blir över :)
Inspirerad av dej gjorde jag också Romtopf och jag riktigt längtar till jul (!!!) så jag får provsmaka. Min mormor gjorde det ibland och det smakade underbart.
Ha det finfint!
Eva: Njae. Men, två blodröda läppar, kritvita tänder och ett leende i profil, kanske.
Majsan: Åh så roligt! Vi gjorde romtopf i år igen. Den här gången tog vi enbart körsbär av den anledningen att det var favoriterna i förra årets omgång. Lite fusk kanske! :-D
Hej, fortsätter här på kollot med svarta vinbärskoket, med saft sylt och kan hända även gele. Andra önksemål, tips kanske?
Vinbär finns gott om, runtomkring!
Hello! Jag har önskemål om receptet på falsk kapris från Torpetboken, plockade fläderbär igår. Saft och gelé har vi gott om. :-)
Jag ska göra paradisäpple gele. Men visste inte hur man gjorde ett geleprov. Tack så mycket för den fina beskrivningen och tallriken.
Maine: Tack själv, för att du tar dig tid att lämna en kommentar. Paradisäppelgelé låter fantastiskt!