Vad är det där geléprovet egentligen?

den 11 augusti 2010, kl 17:36



För den som har svarta (eller för den delen röda) vinbär i överflöd passar det utmärkt att koka gelé att njuta av senare i höst eller vinter. Ljuvligt gott och ett smart sätt att spara en liten koncentrerad smak av sommaren till mörkare tider. En burk hemkokt gelé brukar dessutom vara en uppskattat gå-bort-present. När jag kokade svartvinbärsgelé för första gången för ett par år sedan kunde jag dock inte för mitt liv förstå vad det var för geléprov det talades om i vart och vartannat recept, men nu vet jag.

Geléprovet
När du vill veta om saften till gelén kokat tillräckligt länge, gör ett geléprov genom att hälla en sked saft på en tallrik. Dra fingret genom saften, om saften stannar kvar på varsin sida om där-du-drog-fingret så har den kokat tillräckligt länge (se bild ovan).

Recept på svartvinbärsgelé hittar du här.

Skriv ut inlägg

7 kommentarer till “Vad är det där geléprovet egentligen?”

  1. Eva kl 21:20, den 11 augusti 2010

    Ovanligt snyggt designat geléprov. Brustet hjärta?

  2. Majsan kl 21:22, den 11 augusti 2010

    Vilket smart husmorstrick! Gele´prov har jag aldrig gjort och inte gele´ heller för den delen. Man kanske skulle prova nu när man har vinbär så det både räcker och blir över :)
    Inspirerad av dej gjorde jag också Romtopf och jag riktigt längtar till jul (!!!) så jag får provsmaka. Min mormor gjorde det ibland och det smakade underbart.

    Ha det finfint!

  3. tina kl 22:15, den 11 augusti 2010

    Eva: Njae. Men, två blodröda läppar, kritvita tänder och ett leende i profil, kanske.

    Majsan: Åh så roligt! Vi gjorde romtopf i år igen. Den här gången tog vi enbart körsbär av den anledningen att det var favoriterna i förra årets omgång. Lite fusk kanske! :-D

  4. mamman kl 09:39, den 13 augusti 2010

    Hej, fortsätter här på kollot med svarta vinbärskoket, med saft sylt och kan hända även gele. Andra önksemål, tips kanske?

    Vinbär finns gott om, runtomkring!

  5. tina kl 13:31, den 13 augusti 2010

    Hello! Jag har önskemål om receptet på falsk kapris från Torpetboken, plockade fläderbär igår. Saft och gelé har vi gott om. :-)

  6. Maine kl 18:17, den 6 september 2012

    Jag ska göra paradisäpple gele. Men visste inte hur man gjorde ett geleprov. Tack så mycket för den fina beskrivningen och tallriken.

  7. tina kl 21:42, den 6 september 2012

    Maine: Tack själv, för att du tar dig tid att lämna en kommentar. Paradisäppelgelé låter fantastiskt!

Trackback URI | RSS-kanal till kommentarsflödet

Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!

Namn (måste anges)

Epost (måste anges)

Webbplats

Skriv din kommentar

Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen