En grann och glad försommaromelett!

den 16 maj 2013, kl 07:30

Efter några veckors radiotystnad är jag tillbaka i P4 Morgon Uppland. Och vet ni, det slog mig när jag packade ner dagens radioingredienser att det är tredje gången (året) vi dukar upp till nässeltema. T-r-e-d-j-e året, hjälp vad tiden går fort ändå. Starta radioapparaten klockan 07.30, då lagar vi en riktig våromelett tillsammans. Nässlor i smeten och när omeletten väl är stekt så toppas den med allt från crème fraîche till allt möjligt grönt, rosa, gult och sparris. Sen viks den ihop och serveras förslagsvis som en lättare försommarlunch. Om den är lika god som den är färgglad? Ja, det törs jag lova.

En våromelett med nässlor och annat grönt
Vispa 5 ägg tillsammans med 0,5 dl mjölk, 1,5 krm salt och en nypa svartpeppar. Förväll 6-7 dl nässlor (eller spenat) ett par minuter i kokande vatten. Häll av vattnet, grovhacka nässlorna och tillsätt dessa i omelettsmeten. Stek 3 tunna små (eller 2 tunna större) omeletter i lite smör ca 2 min på ena sidan, vänd sedan omeletten och stek ytterligare 1 min på nästa sida. Smula över lite flingsalt. När omeletterna är klara, bred på crème fraîche och fyll exempelvis med hela sparris (som kokats ett par min i lättsaltat vatten) och generöst med finklippta örter (gräslök, persilja, basilika etc). Toppa med lite flingsalt, svartpeppar och rivet citronskal. Vik ihop omeletten och severa genast.


Färgmatchning som bara cerisa rödbetsgroddar kan.

Skriv ut inlägg

15 kommentarer till “En grann och glad försommaromelett!”

  1. herkkusuun lautasella kl 12:44, den 16 maj 2013

    åh vad gott din sparrsiomelett ser ut, jag blir så sugen fast jag precis ätit…

  2. Plommonet kl 21:38, den 16 maj 2013

    Jag fick insprationskick och slänge ihop en omelett med kantareller (ur frysen), lite skinka och smörstekt kirskål – faktiskt första gången i mitt liv som jag vågar mig på att äta kirskål! Nu har jag redan plockat en omgång till och ska ha på min omelettwraps med räkor imorgon. Om nom nom! :)

  3. tina kl 21:48, den 16 maj 2013

    Herkkusuun: Hurra!

    Plommonet: Hurra för kirskål och hurra för omelettwrap (bra namn förresten, det är ju precis vad det är). :-)

  4. Emmy kl 23:34, den 16 maj 2013

    Så ljuvligt! Både smakmässigt och vackert. Hurra för vårens underbara mat.

  5. Sanna kl 09:04, den 17 maj 2013

    Omelett är grejen. Idag är jag hemma med rostig hals. Då blir det omelett för det finns alltid något hemma att stoppa i. Inga nässlor men såväl rödlök, avokado, salami och färsk oregano från balkongen!

  6. tina kl 22:45, den 17 maj 2013

    Emmy: Ja, hurra! :-D

    Sanna: Ja, bästa lunch- och restmaten!

  7. Moma kl 12:05, den 18 maj 2013

    ÅH!

  8. Sanna kl 21:49, den 18 maj 2013

    Det ser supergott ut!

  9. tina kl 10:14, den 19 maj 2013

    Moma: Åhå, fick du ihop några nässlor?

    Sanna: Det var det med! :-)

  10. Daniela kl 10:38, den 19 maj 2013

    Den såg ju väldigt fräsch ut, mums!

  11. tina kl 17:18, den 19 maj 2013

    Daniela: :-)

  12. Kim kl 18:58, den 19 maj 2013

    Jag får ta mig en ordentlig funderare på var jag kan hitta nässlor! Nu har jag tänkt i flera år att jag skulle ta mig för att plocka, men icke…
    Vad fint med rödbetsgroddarna!

  13. tina kl 19:55, den 19 maj 2013

    Kim: Tänk diken, skogsbryn, vanliga trädgårdar och lite halvövergivna trädgårdar. Nässlor är lite som fläder, har man väl börjat se fläder så ser man sen fläder överallt. :-)

  14. Eleonore- Kokboksutmaningen kl 19:18, den 21 maj 2013

    ÅH den omeletten såg ju otroligt god ut! Älskar sparris och har aldrig provat nässlor :D

  15. tina kl 16:54, den 22 maj 2013

    Eleonore: Då är det på tiden! :-)

Trackback URI | RSS-kanal till kommentarsflödet

Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!

Namn (måste anges)

Epost (måste anges)

Webbplats

Skriv din kommentar

Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen