En grann och glad försommaromelett!
Efter några veckors radiotystnad är jag tillbaka i P4 Morgon Uppland. Och vet ni, det slog mig när jag packade ner dagens radioingredienser att det är tredje gången (året) vi dukar upp till nässeltema. T-r-e-d-j-e året, hjälp vad tiden går fort ändå. Starta radioapparaten klockan 07.30, då lagar vi en riktig våromelett tillsammans. Nässlor i smeten och när omeletten väl är stekt så toppas den med allt från crème fraîche till allt möjligt grönt, rosa, gult och sparris. Sen viks den ihop och serveras förslagsvis som en lättare försommarlunch. Om den är lika god som den är färgglad? Ja, det törs jag lova.
En våromelett med nässlor och annat grönt
Vispa 5 ägg tillsammans med 0,5 dl mjölk, 1,5 krm salt och en nypa svartpeppar. Förväll 6-7 dl nässlor (eller spenat) ett par minuter i kokande vatten. Häll av vattnet, grovhacka nässlorna och tillsätt dessa i omelettsmeten. Stek 3 tunna små (eller 2 tunna större) omeletter i lite smör ca 2 min på ena sidan, vänd sedan omeletten och stek ytterligare 1 min på nästa sida. Smula över lite flingsalt. När omeletterna är klara, bred på crème fraîche och fyll exempelvis med hela sparris (som kokats ett par min i lättsaltat vatten) och generöst med finklippta örter (gräslök, persilja, basilika etc). Toppa med lite flingsalt, svartpeppar och rivet citronskal. Vik ihop omeletten och severa genast.
Färgmatchning som bara cerisa rödbetsgroddar kan.
15 kommentarer till “En grann och glad försommaromelett!”
Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!
åh vad gott din sparrsiomelett ser ut, jag blir så sugen fast jag precis ätit…
Jag fick insprationskick och slänge ihop en omelett med kantareller (ur frysen), lite skinka och smörstekt kirskål – faktiskt första gången i mitt liv som jag vågar mig på att äta kirskål! Nu har jag redan plockat en omgång till och ska ha på min omelettwraps med räkor imorgon. Om nom nom! :)
Herkkusuun: Hurra!
Plommonet: Hurra för kirskål och hurra för omelettwrap (bra namn förresten, det är ju precis vad det är). :-)
Så ljuvligt! Både smakmässigt och vackert. Hurra för vårens underbara mat.
Omelett är grejen. Idag är jag hemma med rostig hals. Då blir det omelett för det finns alltid något hemma att stoppa i. Inga nässlor men såväl rödlök, avokado, salami och färsk oregano från balkongen!
Emmy: Ja, hurra! :-D
Sanna: Ja, bästa lunch- och restmaten!
ÅH!
Det ser supergott ut!
Moma: Åhå, fick du ihop några nässlor?
Sanna: Det var det med! :-)
Den såg ju väldigt fräsch ut, mums!
Daniela: :-)
Jag får ta mig en ordentlig funderare på var jag kan hitta nässlor! Nu har jag tänkt i flera år att jag skulle ta mig för att plocka, men icke…
Vad fint med rödbetsgroddarna!
Kim: Tänk diken, skogsbryn, vanliga trädgårdar och lite halvövergivna trädgårdar. Nässlor är lite som fläder, har man väl börjat se fläder så ser man sen fläder överallt. :-)
ÅH den omeletten såg ju otroligt god ut! Älskar sparris och har aldrig provat nässlor :D
Eleonore: Då är det på tiden! :-)