Fina äppeldrycker!

den 25 oktober 2013, kl 09:45


Förra veckan fick jag ett tjusigt paket på posten från en läsare som tänkt på det här inlägget när hon var på resa i Turkiet.

I paket gömde sig torkade granatäppelblommor! Det här är nästan som trolleri, man låter blommorna dra i hett vatten och på ingen stund alls har man ett te som är mörkt rosa och som smakar friskt av granatäpple. Så himla gott. Någon som vet om/var man kan köpa dessa blommor i Sverige?

Apropå goda drycker så for mamman och pappan till Rasjöns musteri i Gustafs med ett lass äpplen i bagaget. Tillbaka kom dom med ljuvlig äppelmust. När man dricker 100% äpple så är smaken därefter, ja som att bita i ett äpple fast i dryckformat. Förtrollande gott det med.

Skriv ut inlägg

Pumparisotto med getost

den 24 oktober 2013, kl 07:29

Alldeles strax lagar vi en höstorange pumparisotto toppad med getost i P4 Morgon. Lyssna här vetja!

Risotto med butternut
squash och getost

4 dl risottoris
1,5 l grönsaksbuljong
1 dl vitt vin
0,5 gul lök
1 vitlöksklyfta
1-2 msk rapsolja
400-500 g butternut squash
2 msk smör
2 dl riven parmesan
smulad getost att toppa med
svartpeppar

Fräs finhackad lök och vitlök mjuk i olja eller smör, i en vid kastrull eller djup stekpanna. Rör ner riset och låt det fräsa tills det blir glansigt. Tillsätt vin och låt koka in. Häll därefter över varm buljong så att det täcker riset, låt koka in. Varva därefter med att fylla på med mer buljong, skaka pannan och låta riset koka in buljongen. Fortsätt så tills riset börjar bli färdigkokt. Under tiden: riv en bit butternut squash grovt. Fräs den mjuk i en kastrull tillsammans med 2 msk smör. När squashen är så mjuk att den går att mosa, mixa den slät med en stavmixer. Smaka av med salt och svartpeppar. Rör ner pumpapurén i risotton, smaka av med mer salt och peppar. om det behövs. Rör ner riven parmesan. Och om risotton blir för tjock, späd med mer buljong. Servera risotton toppad med smulad getost.

Skriv ut inlägg

En lördag på västkusten

den 21 oktober 2013, kl 22:20


Men titta, här ramlade visst in ett vykort en vecka sent. Förra helgen for vi på utflykt till västkusten för att gulla med en nyfödd bebis. Utöver gulligull vill man ju passa på att utöva utflyktsaktiviteter när man är hemifrån, och det gjorde vi.

Vi gick morgonpromenad på en strand som krasade under skorna och så tänkte vi på ostronlyckan som ägde rum här för tre månader sen.

Mellan hav och land påminde några bärbuskar oss om att det är i år det där slånbärssaftskoket äntligen ska bli av.

Vi blev serverade en frukostmüsli som fick ett helt hus att dofta rostad kokos. Hur då? Speltflingor/havreflingor, nötter, massor med kokosflingor, riven ingefära, agavesirap, vaniljpulver, olja och vatten som rostas tillsammans på plåt i en 200 grader varm ugn.

Sen for vi till Tjörn för att köpa färg på Sundsby Säteri.

Hem kom vi utan färg, men med höstluft i lungorna och Tjörns godaste lunch i magarna. Grönsakspaj med pesto skrivs upp på att-laga-listan här hemma.

För att smälta det stora i att gulligull-bebin just varit på sitt livs första restaurangbesök, ägnade vi eftermiddagen åt yoga bland ljung och blåbärsris. Hör ni havet?
Sen avslutade vi dagen med tekok på sprängticka. Om man tror på dom som tror, så är denna björkmördare till svamp nyttigare än mycket annat. Den som tror att jag bluffar eller som är nyfiken och vill läsa mer kan titta in på Taffel.

Skriv ut inlägg

Ni vet väl vad det är för dag idag?

den 20 oktober 2013, kl 10:51

Om 6 veckor är det första advent. För den som vill tillverka sin egen garderobsglögg är det idag som det är dags att blanda ingredienser i 10-liters hinken. Till er som testat tidigare tror jag knappast att jag behöver förklara varför, men till er andra. Utöver att man får ett antal liter dunderglögg och möjligheten att impa på sin omgivning, så är det förnimmelsen av glöggdoft som kommer att lägga sig i lägenheten som är trösten nu när löven rasar från träden och kylan kommer åter. Det kommer att bli en fin vinter i år.

Receptet
Dunderglöggen
Glöggfrågor och svar

Skriv ut inlägg

En älg föll till marken

den 19 oktober 2013, kl 11:09

Veckans avsnitt spelades in i skogen mitt under pågående älgjakt. Och tro det eller ej, visst faller en älg till marken under dessa 52 minuter! Det här är inte avsnittet för den som helst önskar att kött inte skulle ha något med djur att göra. Men, för den som kan lika lite om älgjakt som jag gör och som vill lära mer finns mycket att hämta. Mitt emellan älgkalvar och hängmörat kött ryms också lite prat om sprängticka och chokladfestivaler. Och så berättar vi vad du ska göra imorgon, med anledning av att det är 6 veckor kvar till första advent.

Lyssna
Här eller där

Recepten
Älgfärsbiffar med potatispuré, trattkantarellsås och rårörda lingon
Den goda älgpastan
Mammans älggryta
Göteborgspostens dunderglögg (frågor och svar)

Skriv ut inlägg

Älgradio

den 17 oktober 2013, kl 07:27

Alldeles precis just nu steker vi älgfärsbiffar i P4 Morgon. Det gjorde jag igår kväll också, fast till middag hemma i mitt eget kök. När jag smakade av svampsåsen så kan det ha hänt att jag sa till Carl att jag a-l-d-r-i-g har lagat en svampsås som inte är alldeles särskilt god. Det var garanterat inte ödmjukheten som talade, men jag tror ändå att rösten hade rätt. Svampsåshemligheten? Den stavas sherry.

Älgfärsbiffar, potatispuré, trattkantarellsås
och rårörda lingon

500 g älgfärs
1 dl grädde
1 ägg
1 msk flingsalt
1 krm svartpeppar
6 st mortlade enbär
1 tsk torkad timjan
1 msk rapsolja + 1 msk smör

Blanda färs, grädde, ägg och kryddor till en slät smet. Forma 8 st biffar mha två skedar. Stek på medelvärme i olja och smör ca 5-6 min per sida (låt ett lock ligga på mot slutet).
Potatispuré: koka 900 g mjölig potatis. Stöt den till puré tillsammans med smör och mjölk till önskad konsistens. Smaka av med salt.
Rårörda lingon: rör ihop ett par msk socker och 2 dl lingon.

Trattkantarellsås:
1 msk olja
0,5 gul lök
0,5 vitlöksklyfta
2 dl grädde
2 dl torkade trattkantareller
1 tsk sherry
1 tsk flingsalt
svartpeppar
1 tsk svartvinbärsgelé
ev mjölk

Finhacka lök och vitlök. Fräs mjuk i olja på låg värme. Tillsätt grädde och svamp, låt svampen koka mjuk. Tillsätt sherry under tiden. Mixa slät med stavmixer, smaka av med salt, peppar och gelé. Späd ev med mjölk.

Ännu fler sherryhemligheter
Trattkantarellsoppan

Skriv ut inlägg

1-0 till mig

den 13 oktober 2013, kl 19:38

Vad säger ni nu då? En veckomatsedel! Det må vara glest mellan varven, men när menyn väl finns på papper och maten har tagit sig från storhandling och in i kylskåpet så känns det som att vinstlotten är dragen. Tina – vecka 42, 1-0.

Mån
Lax med rostade rotfrukter och örtaioli
Tis Cevapcici med couscous och ajvar
Ons Wienerschnitzel med anjovis och kapris
Tor Morotssoppa med feta och timjan
Fre Musslor med sidfläsk, äpple och calvados
Lör Fiskbiffar med sötpotatispommes och coleslaw
Sön Mandelfrikadeller med potatispuré, gräddsås och rårörda lingon


Frikadell gånger sexton

Skriv ut inlägg

Just nu i P4 Morgon Uppland

den 10 oktober 2013, kl 07:24


Idag laddar P4 Uppland inför kvällens springtur för världens barn och vi gömmer energi i bollar och proteinbars. Det finns dom som skulle säga att det här är mellis som smakar nyttigt, jag säger att tur är väl det, för det är nyttigt och snabbt som är meningen.

Energibollar
1 dl torkade aprikoser
1 dl sötmandel
0,5 dl havregryn
0,5 dl sojamjöl
0,5 banan
2 msk kokosolja
1 msk kakao
1 msk kallt, starkt kaffe

Rulla i: sesamfrö och/eller kokosflingor

Kör samtliga ingredienser i mixer till slät smet. Forma runda bollar och rulla i sesamfrö eller kokosflingor.

Ännu mer energi
Receptet på proteinbars med smak av kaffe och kanel

Skriv ut inlägg
Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen