Skafferifynd på olika vis

den 5 juli 2011, kl 12:00

Det är alltid lika märkligt att storstäda i vårt skafferi. På tredubbla och i en för länge sedan förlorad ordning ryms en hel del mat, även om man sällan hittar just det man letar efter. Men, plockar man ut allt så kan det hända att man hittar mer än vad man tänkt sig. Eller vad sägs om fem paket bulgur och fyra paket vardera av quinoa, florsocker, vaniljsocker och röda linser.? Ingenting som jag kommer att skryta om, den saken är åtminstone klar. Men så hittar man också de där pärlorna, som gör att det hela var värt besväret. Två liter torkad svamp och en burk svampsalt firade vi med en skafferifyndsmiddag som sig bör. En finfin trattkantarellsoppa med sherry och till det stompa bakat på kornmjöl. Och skafferiet då? Jo, nu är det ordning igen.

Svampsoppa
0,5 gul lök
0,5 liten vitlöksklyfta
0,5-1 msk olivolja
3 dl grädde
1,5 dl mjölk
3 dl torkade trattkantareller
0,5-1 tsk svampsalt (grovt salt med torkad karl johan-svamp)
1 krm svartpeppar
1 msk sherry

Fräs finhackad lök mjuk i olja.Tillsätt grädde. Smula ner den torkade svampen. Låt småkoka på svag värme i 10 min. Späd under tiden med mjölk. Mortla saltet fint. Smaka av soppan med salt, svartpeppar och sherry.

Trattkantarellsås
Koka soppa enligt ingredienserna ovan (men, mindre mjölk). Mixa slät, späd med mjölk om det behövs.

Pyntet: tallrik: loppisfynd Upsala Ekeby, rutig duk: Himla, stol: containerfynd

Skriv ut inlägg

22 kommentarer till “Skafferifynd på olika vis”

  1. Linda - Cupcakefluffan kl 12:45, den 5 juli 2011

    Ja man kan alltid göra fynd i skafferiet ibland :-)

  2. Hanna kl 12:49, den 5 juli 2011

    En finfin skafferitömning!

  3. Plommonet kl 12:54, den 5 juli 2011

    Oj, nu fick jag lite dåligt samvete över min skafferieordning också. fast på ett lite peppande och positivt sätt, för jag har inte så stort skafferie att jag KAN ha tredubbla rader med saker. :)

    Men svampsoppa… åh. Nu vill jag ha både stuvad svamp på macka och svampsoppa. Tror bestämt att jag har torkad svamp i mitt skafferie också – jag ska bege mig hem och titta! Kan jag ta något annat än sherry (för det vet jag att jag inte komma hitta hur mycket jag än letar. :P)?

  4. Nina kl 17:34, den 5 juli 2011

    Åh va gott det låter… gillar skafferitömningar, borde ha en själv. Snart är det semester så då blir det nog en hel del organiserande i köket. Kul att du tittade in hos mig, det är så roligt att ha kommit igång igen med bloggandet.

    Hälsningar
    Nina

  5. Matilda kl 18:14, den 5 juli 2011

    Vad god din svampsoppa låter! Vi har också torkade trattkantareller i en burk i skåpet så man skulle ju kunna ta och testa soppan. För hur många portioner är soppan?

  6. tina kl 22:33, den 5 juli 2011

    Linda: :-)

    Hanna: Ja, och fint blev det! Två flugor!

    Plommonet: Vi har inte heller så stort att vi kan ha tredubbla rader, men vi har det ändå. Fråga inte hur det är möjligt. Sherryn kan man skippa, men gott är det.

    Nina: Ja, något ska man ju göra regniga semesterdagar.

    Matilda: Vi var två som delade på soppan, det hade inte räckt till fler.

  7. Emmy kl 22:55, den 5 juli 2011

    Bästa skafferirensningen! Varför hittar jag inga fina gömmor i mitt skafferi. Måste nog se till att ha lite mer oordning ;-)

  8. Ann-Louise kl 08:52, den 6 juli 2011

    Jag har två burkar med torkade kantareller och karl-johanssvamp som jag verkligen borde använda till nått. Tack för påminnelsen!

  9. anna kl 09:32, den 6 juli 2011

    Fråga Picki: Varför bir fänkålen brun när man steker den, och det beror inte på för hög värme för purjolöken behåller sin färg?

  10. Loba kl 22:48, den 6 juli 2011

    Ååååh, så gott!
    Jag har tillräckligt med torkade trattisar för en ordentligt laddning risotto och har snålat för att inte behöva sukta ihjäl mig när de är slut.
    Nu blev jag så sugen på just svampsoppa och måste nog överraska den käre M med en veganiserad variant av ditt recept.

    Tur att man snart kan plocka nya…

  11. tina kl 12:44, den 7 juli 2011

    Emmy: Haha, ja kanske?

    Ann-Louise: Hurra! Ja, nu är det dags. Jag plockade årets första svamp idag, hög tid att tömma fjolårets förråd så att det finns plats för nya.

    Anna: Ja, det tål att tänkas på.

    Loba: Torkad svamp är inget annat än en skatt!

  12. Therese kl 13:13, den 11 juli 2011

    Som jag längtat efter hösten och alla svampar.
    Jag tyckte liksom inte att svampsoppa kvalificerade sig som sommarmat, men om du lagar det så kan jag!

    Trattisar blir absolut godast enligt mig!

  13. tina kl 14:10, den 11 juli 2011

    Therese: Jorå, regniga sommarkvällar. Man måste ju tömma förrådet inför årets säsong, eller hur? :-D

  14. Lennart Angvik kl 12:56, den 29 augusti 2011

    Kära Tina!
    I trattkantarellreceptet står inget om att man ska ha med vatten. Blir det inte en väldigt tjock soppa då?
    Undrar en matnovis.
    Vänliga hälsningar
    Lennart

  15. tina kl 18:33, den 29 augusti 2011

    Hej Lennart! I receptet späder jag soppan med mjölk, man kan också ha grönsaks- eller svampbuljong om man hellre vill det. ad kul att du spanat in just den här soppan, den ska jag laga ikväll. :-)

  16. I vårt vardagsrum | pickipicki kl 19:01, den 5 september 2011

    [...] Trattkantarellsoppa Kantarellsås L Kantarellrisotto l Svamprisotto med bovete L Pizza med kantareller och [...]

  17. Lars Lind kl 15:33, den 19 september 2011

    Lite besviken!
    Ni visar en bild som ni kallar Trattkantareller.
    Men det ni visar är Brandgul Trumpetsvamp.

    MVH Lars

  18. tina kl 19:57, den 19 september 2011

    Lars: Jag vet, jag borde skämmas.

  19. Buongiorno Carl, saknar du mig? | pickipicki kl 07:23, den 22 september 2011

    [...] Trattkantarellsoppa med sherry Äppelplättar Tweet Publicerad i radiomat | Inga kommentarer ännu(0) Skriv ut [...]

  20. Älgradio | pickipicki kl 07:27, den 17 oktober 2013

    [...] fler sherryhemligheter Trattkantarellsoppan Publicerad i älg, P4 Morgon Uppland | Inga kommentarer ännu(0) Skriv ut [...]

  21. Veckans Matkoma Vecka 48 - Matkoma kl 22:12, den 25 november 2013

    [...] och kesoplättar (Recept från Pickipicki och [...]

  22. Veckans Matkoma Vecka 48 | Matkoma kl 23:22, den 11 februari 2018

    [...] och kesoplättar (Recept från Pickipicki och [...]

Trackback URI | RSS-kanal till kommentarsflödet

Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!

Namn (måste anges)

Epost (måste anges)

Webbplats

Skriv din kommentar

Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen