Minas mammas örtbiffar!
Minas mamma Faridé är en riktig inspirationskälla. Förra helgen satt hon i det röda köket med en påse torkade berberi-bär i handen och frågade vad jag gör av dem. Eftersom jag inte gör så mycket mer än äter dem precis som de är, så hade jag inte så mycket att komma med. Men Faridé däremot, först dukade hon fram sitt färgglada och finfina ris med berberis och dan därpå fick jag ett sms med en handlingslista till örtbiffar med just berberis i. På frågan hur mycket av vad, fick jag en smiley tillbaka. Så med de rätta ingredienserna gjorde jag säkert inte alls som det var tänkt, men gott blev det och jag blir lika glad varje gång jag tittar på fotot med de knallgröna biffarna. Färgen ärtgrön blev plötsligt örtgrön.
Minas mammas örtbiffar med berberis
Hacka ett litet paket valnötter eller kör i mixer, tillsätt färsk spenat (jag använde det allra minsta paketet fryst bladspenat eftersom allt annat var slut i affären). Finhacka dill (motsvarande 1 kruka), samma mängd koriander och minst dubbelt så mycket bladpersilja. Vänd ner detta i valnöts- och spenathacket tillsammans med 0,5-1 finstrimlad purjolök och en näve torkade berberis. Smaka av med salt och svartpeppar. Rör ner 1-2 ägg och någon msk vetemjöl till formbar konsistens. Forma 10-12 biffar och stek på medelhög värme i lite olja, ca 3 min på varje sida. Vi serverade våra örtbiffar med granatäpple, bulgur smaksatt med pressad citron och yoghurtsås.