Ägg i skärselden
Jag tror vi alla känner igen känslan när man hungrig står i mataffären, försöker komma på lämplig middagsmat men allt är blankt (det sunda förnuftet borta och tårarna nära). Just där var jag tidigare ikväll, åtminstone nästan. Hur jag än ansträngde mig så såg jag bara en endaste rätt framför ögonen, och det var den maten som jag i somras såg fladdra förbi på ett foto när en kompis visade hundratalet semesterbilder. Vi talar alltså om en maträtt som jag vare sig lagat eller ätit tidigare. Det är vid dom tillfällena jag är tacksam över att jag har vänner som svarar i telefonen, som minns vilken bild jag pratar om och som mailar ett recept på två minuter (och som aldrig en gång säger att jag måste vara lite konstig ändå). Det är dom vännerna man tackar när söndagsmiddagen blir alldeles särskilt god.
Uovo in purgatorio bolognese
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 msk olja
500 g nötfärs
1 burk krossade tomater
4 dl bönor (ex edamame och stora vita)
1 knapp tsk salt
1 krm svartpeppar
1 tsk socker
0,5 msk vinäger
4 ägg
1 dl riven parmesanost
1 näve färsk basilika
Hacka lök och vitlök, stek mjuk på låg värme i en stekpanna med olja. Vrid upp värmen och bryn köttfärsen, salta och peppra. Tillsätt krossade tomater, socker och vinäger, låt puttra ihop. Smaka av med mer salt och peppar efter behag. Tillsätt bönor, knäck över ägg och låt puttra tills äggvitan stelnat. Dra över några drag med svartpeppar och strö över riven parmesan. Toppa med färsk basilika vid servering. Serveras med ljust bröd att doppa i såsen.
Publicerad i ägg, köttfärs, snabbt | Kommentarer (12) Skriv ut inläggVar är äppelrecepten?
Just nu i mitt vardagsrum, 28:e september 2013.
Mitt i vinägerångorna!
Alldeles strax säger jag godmorgon från radioköket i P4 Uppland. Idag ska ni veta att det finns en sak som brister i planeringen och det är vädret. Hade jag förutspått att det skulle vara så här kallt ute när jag cyklade hemifrån imorse så hade jag tänkt ut matlagning som krävt minst fyra plattor och en ugn på maxvärme. Nu får jag hålla tillgodo med vinägerångorna från en kastrull äppelchutney som puttrar på en liten stund till. Men det är ju fint det med, chutneyn kommer att bli god och ljuva äppeltider är alltid ljuva äppeltider.
Äppelchutney
4-5 svenska äpplen (ca 550 g)
1 gul lök
1,5 dl farinsocker
0,5 dl äppelcidervinäger
1 kanelstång
1-1,5 röd chilipeppar
1 tsk riven ingefära
Hacka löken grovt och lägg i en kastrull tillsammans med socker, vinäger, kanelstång, finhackad chili samt riven ingefära. Låt koka medan du skalar och tärnar äpplen i centimeterstora bitar. Lägg i äppelbitarna i kastrullen allt eftersom du hackar. Från start till mål, låt småkoka 15-20 min (eller tills de första äpplena i kastrullen kokat ihop, medan de sist i blivit mjuka men med tuggmotstånd kvar. Förvara i en väl rengjord burk. Servera till ost eller ljust kött.
Publicerad i äpple, äpplen, chutney, P4 Morgon Uppland | Kommentarer (4) Skriv ut inläggNi glömmer väl inte tisdagslyxen?
Den här veckan är tisdagslyx att vid middagstid få komma hem till dukat bord. C har hittat till Jamie Olivers recept och betar av dom en efter en (lyllos mig), idag persisk lammgryta med valnötter och saffransris. Tänk om det ändå vore tisdag hela veckan.
Publicerad i tisdagslyx | Kommentarer (5) Skriv ut inläggVi slår in svamp i paket!
Jodå, rubriken talar faktiskt sanning. Om en liten stund slår vi in paket i P4 Morgon Uppland. Lyssna vetja alternativt paketera dina egna svamppresenter.
Filodegsknyten fyllda med svamp
1 paket filodegsark
25 g smör
350 g kantareller
0,5 purjolök
1 näve savoykål
1 näve färsk spenat
0,5 vitlöksklyfta
0,5 tsk salt
1,5 krm salt
250 g ricottaost
1 uppvispat ägg
Fräs finhackade kantareller, finstrimlad purjolök och savoykål i smör i en stekpanna. Stek tills svampens vätska kokat in, ca 5 min. Pressa i vitlök och smaka av med salt och peppar, tillsätt spenaten. Stek en liten stund till, ta av stekpannan från plattan och rör ner ricottaosten. Lägg upp filodegsarken på en stor skärbräda, låt dom ligga under en fuktad handduk, ta fram ett i taget. Dela arken i bitar, ca 1*2 dm. Lägg 2 msk fyllning i ena hörnet och vik ihop till trekantiga paket. Det blir ca 15 filodegsknyten. Lägg knytena på en plåt med bakplåtspapper pch pensla med uppvispat ägg. Grädda mitt i ugnen i 200 grader i ca 20 min.
Ännu fler paket
Parmapaket fyllda med pasta, tomat och ost
Filodegsknyten med fetaost och spenat
Vietnamesiska vårrullar
Kåldomar i det röda köket
Från ett bär till ett annat
Här kommer 52 minuter matpod att lyssna på för den som vill ha sällskap på vägen hem eller kanske när fredagsmaten ska tillagas senare ikväll. Veckans avsnitt var tänkt att handla om nypon, men handlar egentligen om allt annat än just detta. Man får till exempel veta varför jag gick utan underkläder i helgen, vad Johan och dessert-Zlatan ska göra tillsammans nästa vecka, hur man bakar snygg-baguetter och tillverkar det där brynta smöret. Ja ni hör ju, och så pratar vi faktiskt lite nypon också, trots allt.
Hej, hej nypon!
Nyponavsnittet på iTunes
Nyponavsnittet på pickimatgeekochpoden.se
Nyponrecepten
Havtornsradion!
Idag fortsätter havtornsfesten. Den som startar P4 Morgon Uppland om exakt 12 min får vara med när vi lagar och äter havtornssoppa med mascarponekräm. Är det här verkligen frukost tänker någon? Det är det inte, det här är en höstefterrätt, en av dom allra bästa.
Havtornssoppa med mascarponekräm
3 dl råsaft från havtorn
4 dl vatten
3/4 dl socker
3 msk maizena
1 dl mascarponeost
0,5 tsk florsocker
1 nypa vaniljpulver
rivet skal från 1 citron
1 gnutta pressad citron
Koka upp havtornssaft, vatten och socker i en kastrull, vrid ner värmen och rör tills sockret är löst. Rör ut maizena i lite kallt vatten och vispa ner detta i den sjudande vätskan. Låt få ett uppkok och rör sedan under sjudning i två minuter. Medan soppan svalnar rör ihop mascarponekrämen av mascarpone, florsocker, en nypa vaniljpulver samt rivet citronskal och lite citronsaft. Servera soppan ljummen med en klick mascarponekräm i varje tallrik. Receptet räcker för 4 portioner.
Rutigt, randigt och orange
En havtornslördag
Det fina vädret i helgen ropade utflykt, och vi är inte dom som säger nej. In i bilen stuvade vi en bärplockerska och så siktade vi mot ön där havtornen ikapp med solen glittrar orangea i havet.
Den som muttrar över att havtorn är dyrt som guld, har nog aldrig stuckit sig på tiotusen havtornstaggar. Det är taggar och blod, taggar och svett, taggar och tårar. Belöningen stavas vitaminexplosion och en smak som inte är någon annan lik.
Somliga bärplockerskor går dock inte att muta med vitaminer, då kan det hända att man får plocka fram andra trumfkort.
Havtornsrecepten
Vitaminsmoothie
Panna cotta med havtornskräm
Havtornssorbet
Havtornssås
Pickiläsarnas bästa havtornstips