Havtornssorbet, 10 poäng!
Ni som har hängt med här ett tag vet kanske att i det röda köket sätter vi poäng på allt vi äter. På nyårsaftonskvällen bad jag farfar sätta poäng på havtornssorbén på en skala 0-10. Farfar fattade galoppen och delade ut 10 poäng utan tvekan. Helt rätt svar, det här är verkligen en 10-poängare. Att han sen delade ut 12,5 poäng till efterrätt nummer 2, pannacotta med havtornssås, tycker jag inte får ta någon ära ifrån sorbén. För det här är den godaste sorbé jag någonsin ätit, så är det bara.
Havtornssorbet
4 dl vatten
2-3 dl socker
2 dl saft från pressade havtorn
saft från en citron
äggvita från två ägg
Koka vatten och socker tills sockret är upplöst. Pressa saften ur tinade havtorn (en potatispress fungerar utmärkt). Blanda sockerlagen med havtornssaft och saft från citron. Vispa äggvitorna håtill ett hårt skum, och vänd ner i sorbén. Ställ bunken i frysen, ta fram ett par gånger och vispa med elvisp. Räcker till ungefär 10 portioner (receptet kan halveras).
Recept från fina boken Havtornsrecept. Boken härstammar från Gräsö, precis som bären.
Mer havtornsinspiration
Pickiläsarnas bästa havtornsrecept
14 kommentarer till “Havtornssorbet, 10 poäng!”
Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!
Otroligt läcker färg!
Happy New Year ♥
Moltissimi Auguri
per uno splendido 2011
Vad gott det ser ut. Ser ut som en 10-poängare och jag kan tänka mig att det smakar som en 10-poängare också.
Gott nytt år!
Havtorn var vi ute och jagade med ljus och lykta i somras, tyvärr utan jaktlycka. Extra tyvärr nu när vi inser att de kunde blivit en makalöst god sorbet.
Kanske man skulle kunna göra på frysta bär, eller kanske rent av på havtornsjuice? VI får väl kanske rent utav ta och prova…
Oj vilken fin sida du har! Har bara skummat igenom några sidor nu men jag är imponerad. Här kommer jag att hitta mycket goda recept, det vet jag. Tack!
Emma
Ser himla gott ut, har nog aldrig ätit havtorn
Martina: Jamenvisst! :-)
Stefania: Gott Nytt År!
Erika: Den gör den, kvalar in som en av mina efterrättsfavoriter.
Mårtenssons kök: På frysta bär, absolut. Vi plockade bären i september (ett projekt i sig!), sedan dess har de väntat i frysen. Bären fick tina och sen passerade vi dem till råsaft. Så visst kan man starta där. Tidssparande!
Emma: Tack för fina ord, välkommen hit och välkommen tillbaka! :-)
Linda: Inte försent än!
åt havtornssorbet när vi var ute och åt för några veckor sedan, det var l-j-u-v-l-i-g-t!
Charlotta: Det finns lika mycket kvar, när kommer du till Uppsala förresten?
Mm, sa gott! Forsokte tvinga mor min att plocka havtorn till mig och frysa in eftersom jag inte vet var jag kan hitta dem har, men tyvarr var det lite sent nar jag val kom pa det. Men till detta aret ska jag vara ute i god tid! :)
Hanna: Du får åka hem till mamman och hjälpa till att plocka! :-)
Ser & låter väldigt gott ut!
Amanda: Det var det också! :-)
Hej
Ser att ni gillar havtorn och förstått hur nyttigt det är. Välkommen till min sida för att beställa mera. Vänligen Fredrik
http://www.larssens.se