Havtornssorbet, 10 poäng!

den 2 januari 2011, kl 10:00

Ni som har hängt med här ett tag vet kanske att i det röda köket sätter vi poäng på allt vi äter. På nyårsaftonskvällen bad jag farfar sätta poäng på havtornssorbén på en skala 0-10. Farfar fattade galoppen och delade ut 10 poäng utan tvekan. Helt rätt svar, det här är verkligen en 10-poängare. Att han sen delade ut 12,5 poäng till efterrätt nummer 2, pannacotta med havtornssås, tycker jag inte får ta någon ära ifrån sorbén. För det här är den godaste sorbé jag någonsin ätit, så är det bara.

Havtornssorbet
4 dl vatten
2-3 dl socker
2 dl saft från pressade havtorn
saft från en citron
äggvita från två ägg

Koka vatten och socker tills sockret är upplöst. Pressa saften ur tinade havtorn (en potatispress fungerar utmärkt). Blanda sockerlagen med havtornssaft och saft från citron. Vispa äggvitorna håtill ett hårt skum, och vänd ner i sorbén. Ställ bunken i frysen, ta fram ett par gånger och vispa med elvisp. Räcker till ungefär 10 portioner (receptet kan halveras).

Recept från fina boken Havtornsrecept. Boken härstammar från Gräsö, precis som bären.

Mer havtornsinspiration
Pickiläsarnas bästa havtornsrecept

Skriv ut inlägg

14 kommentarer till “Havtornssorbet, 10 poäng!”

  1. Martina kl 10:48, den 2 januari 2011

    Otroligt läcker färg!

  2. Stefania kl 11:37, den 2 januari 2011

    Happy New Year ♥
    Moltissimi Auguri
    per uno splendido 2011

  3. Erika - Bakglädje kl 17:40, den 2 januari 2011

    Vad gott det ser ut. Ser ut som en 10-poängare och jag kan tänka mig att det smakar som en 10-poängare också.
    Gott nytt år!

  4. Mårtenssons kök kl 20:02, den 2 januari 2011

    Havtorn var vi ute och jagade med ljus och lykta i somras, tyvärr utan jaktlycka. Extra tyvärr nu när vi inser att de kunde blivit en makalöst god sorbet.
    Kanske man skulle kunna göra på frysta bär, eller kanske rent av på havtornsjuice? VI får väl kanske rent utav ta och prova…

  5. Emma kl 20:09, den 2 januari 2011

    Oj vilken fin sida du har! Har bara skummat igenom några sidor nu men jag är imponerad. Här kommer jag att hitta mycket goda recept, det vet jag. Tack!

    Emma

  6. Linda - Cupcakefluffan kl 20:40, den 2 januari 2011

    Ser himla gott ut, har nog aldrig ätit havtorn

  7. tina kl 11:42, den 3 januari 2011

    Martina: Jamenvisst! :-)

    Stefania: Gott Nytt År!

    Erika: Den gör den, kvalar in som en av mina efterrättsfavoriter.

    Mårtenssons kök: På frysta bär, absolut. Vi plockade bären i september (ett projekt i sig!), sedan dess har de väntat i frysen. Bären fick tina och sen passerade vi dem till råsaft. Så visst kan man starta där. Tidssparande!

    Emma: Tack för fina ord, välkommen hit och välkommen tillbaka! :-)

    Linda: Inte försent än!

  8. charlotta kl 20:25, den 3 januari 2011

    åt havtornssorbet när vi var ute och åt för några veckor sedan, det var l-j-u-v-l-i-g-t!

  9. tina kl 20:26, den 3 januari 2011

    Charlotta: Det finns lika mycket kvar, när kommer du till Uppsala förresten?

  10. Hanna kl 11:39, den 4 januari 2011

    Mm, sa gott! Forsokte tvinga mor min att plocka havtorn till mig och frysa in eftersom jag inte vet var jag kan hitta dem har, men tyvarr var det lite sent nar jag val kom pa det. Men till detta aret ska jag vara ute i god tid! :)

  11. tina kl 22:10, den 4 januari 2011

    Hanna: Du får åka hem till mamman och hjälpa till att plocka! :-)

  12. Amanda Holmqvist kl 20:52, den 9 januari 2011

    Ser & låter väldigt gott ut!

  13. tina kl 22:34, den 9 januari 2011

    Amanda: Det var det också! :-)

  14. Fredrik Larssen kl 00:51, den 21 januari 2013

    Hej
    Ser att ni gillar havtorn och förstått hur nyttigt det är. Välkommen till min sida för att beställa mera. Vänligen Fredrik

    http://www.larssens.se

Trackback URI | RSS-kanal till kommentarsflödet

Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!

Namn (måste anges)

Epost (måste anges)

Webbplats

Skriv din kommentar

Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen