En havtornslördag

den 9 september 2013, kl 17:25


Det fina vädret i helgen ropade utflykt, och vi är inte dom som säger nej. In i bilen stuvade vi en bärplockerska och så siktade vi mot ön där havtornen ikapp med solen glittrar orangea i havet.

Den som muttrar över att havtorn är dyrt som guld, har nog aldrig stuckit sig på tiotusen havtornstaggar. Det är taggar och blod, taggar och svett, taggar och tårar. Belöningen stavas vitaminexplosion och en smak som inte är någon annan lik. 

Somliga bärplockerskor går dock inte att muta med vitaminer, då kan det hända att man får plocka fram andra trumfkort.

Havtornsrecepten
Vitaminsmoothie
Panna cotta med havtornskräm
Havtornssorbet
Havtornssås
Pickiläsarnas bästa havtornstips

Skriv ut inlägg

8 kommentarer till “En havtornslördag”

  1. beata kl 18:09, den 9 september 2013

    har faktiskt aldrig ätit havtorn, men det är definitivt något jag ska prova.

  2. tina kl 19:05, den 10 september 2013

    Beata: Ja gör det, nyttigt och gott!

  3. Malin kl 19:16, den 10 september 2013

    Oj, mitt finska hjärta börjar klappa av ditt inlägg om havtorn så jag måste bara berätta om vår skörd här i österbotten. Här på finska kusten har det nämligen varit ett riktigt bra havtornsår! Vi tillverkar egna ”pressar”, ser ut som en stor tång med mjuka plattor som vi ”klämmer ur” bären med, direkt på buskarna. I år fick vi hela 23 liter pressad saft som vi fryser ned och har i lager hela vintern. Vi har det väldigt lyxigt! Hela bär är lite svårare att plocka, som du märkt *aj*. Det är ju otroligt arbetsdrygt också. Har man havtorn hemma som många har här så kan man kapa av kvistarna, lägga i frysen och plocka enkelt av senare – men det får man inte göra på ”vilda” buskar. Vi gör ofta cheesecake och pannacotta på saften, och dricker det som hälsodryck. Jag brukar också göra ett skärgårdsbröd med hela havtornsbär i.

  4. Kim kl 19:53, den 10 september 2013

    Åh jag vill också ha havtornslördag!

  5. Fröken Dill kl 12:43, den 11 september 2013

    Härligt, jag har en del fler bär som måste plockas av från min planta innan hösten gör sitt intåg! Tänk att det blev bär på den i år!!!

  6. tina kl 21:03, den 11 september 2013

    Malin: Tack, vad roligt att läsa din kommentar! :-)

    Kim: Alla borde få en havtornslördag!

    Fröken Dill: Hurra!

  7. Ansibecki kl 21:04, den 11 september 2013

    Vad vackert det ser ut. Och gott :) Jag har aldrig plockat havtorn men jag njuter gärna av smaken :)

  8. tina kl 21:14, den 11 september 2013

    Ansibecki: Kanske det smartaste upplägget! ;-)

Trackback URI | RSS-kanal till kommentarsflödet

Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!

Namn (måste anges)

Epost (måste anges)

Webbplats

Skriv din kommentar

Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen