Någonstans mellan Thailand och Vietnam
Jag har fina vänner som med jämna mellanrum reser runt i Asien. Hem kommer de med thailändska matlagningskurser, erövrade recept, kryddor och inspiration i bagaget. Och nog väcks reslusten efter en kväll med asiatisk matlagning i deras kök. Fast deklart, varför resa till andra sidan jordklotet när man kan äta så här gott hemma? Va, hörde jag någon säga sol och värme? Nä, jag tänkte väl det.
Vietnamesiska vårrullar (förrätt)
1 paket rispapper
1-2 morötter
en bit gurka
salladsblad
böngroddar
räkor med skal
ingefära
färsk koriander
färsk mynta
Sås;
1 del fisksås
1 del pressad limesaft
finhackad röd chili
socker
Börja med att skala räkorna. Dela morot och gurka i tändsticksstora bitar. Doppa 1 rispapper några sekunder i kallt vatten. Lägg rispappret på en tallrik eller skärbröda. Lägg fyllning i mitten på rispappret. Vik den del av pappret närmast dig över fyllningen, vik in sidorna och rulla ihop vårrullen. Skär itu vårrullen på snedden. Upprepa tills rispapprena tar slut. Se till att provsmaka fyllningen under tiden vårrullarna tillverkas, så blir det inte så mycket fyllningen över. Blanda ihop såsingredienser, smaka av med socker. Servera vårrullarna med såsen att dippa i.
Gai phad met mamuang hin mapaan -
Stekt kyckling med cashewnötter
160 g strimlad kyckling
1 dl rostade cashewnötter
1 dl tunt skurna morötter
1 dl tunt skuren gul lök
2 st torkade chili
1 dl hackad vårlök
1 dl champinjoner
1 nypa salt
1-2 tsk fisksås
3 tsk socker
3 msk ostronsås
3 msk fisksås
4 tsk vatten
Stek kycklingen i olja tills den får fin färg. Tillsätt lök, morötter, svamp och vatten, woka tills det nästan är klart. Tillsätt ostronsås, fisksås, socker och vårlök. Blanda om ordentligt och smaka av med salt om det behövs. Tillsätt nötter och skuren chili. Servera kycklingrätten med.
Receptet är från The Chiang Mai Thai Farm Cooking School(!), och räcker till 4 personer.
Gai phad met mamuang hin mapaan, okej?
23 kommentarer till “Någonstans mellan Thailand och Vietnam”
Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!
Vilka härliga recept och ja, lite värme och sol hade ju inte skadat nu när jag tittar ut genom fönstret och det faktiskt haglar!!
oj, coolt! önskar jag lagade mer asiatisk mat hemma, men det blir tyvärr dåligt med det. men nu måste jag ju bara göra det, för hur kan man motstå en rätt med det namnet? haha.
hoppas du får en fin helg, picki!
ps. de där vita stora sakerna på insidan av vårt kylskåp är en vattendispenser! typ som en ismaskin fast med vatten istället. ds.
Vilka härliga recept! :)
Ser jättegott ut.
Trevlig helg.
/ Jenny
http://pernillawahlgren.se/bloggar/jennys-matblogg
Du är så snäll Tina! Vi kanske ska köpa en sollampa och fylla badkaret med blåfärgat vatten så behöver vi inte lämna lägenheten längre :)
Tina, du borde verkligen ge ut en kokbok! Och inte behöver du anställa en som tar bilderna!
Det ser ut som varsta restaurangmaten det dar! :)
Martina: Imorse mötte jag faktiskt säsongens första snöflingor när jag gick genom Stockholm. Det var ett fint möte.
Charlotta: Wow, modernt i ditt nya kök Mao!;-)
Jenny: Tack detsamma!
Helena: Gör det, då kommer vi och badar hos er! :-D
Mikaela: Oj, det var snällt sagt. Tack! :-) Men så är jag ju bortskämd med en sambo som gläds över alla ursäkter att få köpa nya kameror och kameramaterial. Och som är kung på att ratta kamerainställningar när jag inte får till mina foton! Ses vi den 13/9?
Hanna: Att äta hemma hos dom är som att äta värsta (bästa) restaurantmaten!
Vårrullar vill jag göra igen, det är gott. Allt såg väldigt gott ut, jag gillar den här typen av mat.
Ser fantastiskt gott ut. Och det liknar nästan mina egna Höganässkålar, så kanske om jag gör så ser det lika fint ut?? :)
Vad fina! De ofriterade kallas sommarrullar, om jag inte har helt fel för mig.
OT: Kan inte du, Tina, och ditt entourage här på bloggen vara med i min Fairtrade- baktävling för en god sak? http://skafferiet.taffel.se/2010/10/22/tavling-baka-schysst-kaka-till-fairtrade-challenge/
Jag hör definitivt till dem som helst stannar hemma och lagar till något ”fjärran” recept.
Ett av de ”fjärran” som transporterats hem av dottern för länge, länge sedan och som gärna lagas till är ”Gaeng keow wan gai” – en grön, söt kycklingcurry.
By the way; fina bilder!
Trevlig helg önskar
Eva
oj, nu känns min rödbetssopa lite tråkig i jämförelse. Oj, vad gott det ser ut
Det där ser verkligen gott ut!
Japp, det blir Vietnamesisk Poh imorgon. Trevlig helg! Snygga bilder som alltid såklart!
Soppan då?
Erika: Jag med! Fräscht och smakrikt och gott!
Cecilia: Haha, testa vetja! Och chocka med att bjussa cupcake-bloggen på lite asiatiskt. Kanske serverar du vårrullarna eller kyckligen i muffinsformar? :-)
Anna B: Självklart ska jag (och alla andra här, eller hur?) vara det!
Eva: Gaeng keow wan gai låter gott! Tack för beröm och trevlig helg!
Christer: Säg inte så om soppa, det är ju min favoritmat såhär års!
Helena: Och gott var det, jag lovar!
Emma: Gott! oppas det smakar, och trevlig helg vetja!
Anna: Tom Kaa Gai menar du? :-P
Ooo kan dina vänner nåt om kambodjansk mat? Min vän har varit i Kambodja och shoppat jättespännande torkad… öh, frukt? grönsak?, som tydligen är jättevanligt i kambodjansk mat. Det är långa smala ”frukter”, ca 1 x 7 cm. Ljusgula till ljusbruna. Men hon visste inte vad det hette och jag har försökt googla och hitta vad ingrediensen heter utan större framgång. Vore jättejättetacksam för hjälp. Vill så gärna testa de där mysko grejorna som ligger i en påse här hemma.
Maria: Dom sa pass, tyvärr! Men jag kan kasta ut frågan på twitter och se om någon nappar!
Gud vad gott det låter. Måste prova omedelbums eftersom jag långe letat tips på ”rå” vårrullar. Tack!
Låter riktigt gott!
Marcus: Det är det!
[...] Vietnamesiska vårrullar Thailändska fiskkakor [...]