Ett riktigt recept!
Det låg en tät vitlöksdimma i lägenheten när jag kom hem igår kväll. Carl försvarade sig med att han kommit över ett r-i-k-t-i-g-t recept på chivapchichi (som också stavas ćevapčići eller tjillivippare, det beror lite på var man lägger ribban). Receptet med bosniska anor gjorde att korvhornet åkte fram, liksom lepinabröd istället för pita, gul lök istället för röd och så vidare. Gott blev det såklart, skriv upp dessa på nästa veckas middagsmeny. Och för att komma i fin chivapchichi-stämning så rekommenderar jag alla att läsa kommentarerna i det här inlägget, det måste fortfarande var matbloggarhistoriens märkligaste och roligaste kommentarsfält.
Chivapchichi
500 g nötfärs
200 g lammfäs
2 pressade vitlöksklyftor
o,5 riven gul lök
3 msk bubbelvatten
2 msk olja
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
Blanda samtliga ingredienser till en slät smet. Kör färssmeten genom ett korvhorn för att forma en korv, knipsa av i decimeterlånga bitar och stek i knappt 10 min. Fyll lepina (eller pitabröd) med chivapchichi, sallad, fint skuren gul lök, ajvar relish och yoghurt.
Publicerad i pickipicki | Kommentarer (25) Skriv ut inlägg25 kommentarer till “Ett riktigt recept!”
Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!
Haha, jag vart lite orolig att du hade behövt stänga av kommentarsfunktionen på det här inlägget :-) Det ser väldigt gott ut, och jag har ju inte tröttnat på mat i bröd än så det här ska jag göra snart!
Vad gott! Klurigt med korvhornet, jag får forma manuellt istället ;) Tack för inspirationen!
Moma: :-)
Sara: Det funkar finfint det med såklart: http://www.pickipicki.se/2011/03/stava-till-cevapcici-om-du-kan/ Lika goda, inte lika jämna i formen, och garanterat mindre disk. ;-)
Vilket ljuvligt, stort bröd :)
Katarina; Ja, det var verkligen gigantiskt!
Gaaah allt du gör verkar utsökt!
Bra jobbat, så ska det se ut. Nästa maträtt att presenteras är ”Burek” :)
Beata: :-) Men så ser du inte heller vad vi äter däremellan.
A: Tack för maten! Skicka hem fler recept, det ser jag fram emot!
Jaha nu blev jag hungrig fast jag precis ätit frukost, vilken MATIG bild :)
asså Lepinabröd är bland det godaaste som finns. Vore himla fint om du kundel uska fram ettrecept på det :)
Elin: Ja, mycket mat fick det plats i bröden, det vill jag lova. :-)
Sofia: Frågade på twitter och blev tipsade om det här receptet: http://brodattbaka.blogspot.se/2011/05/lepinje.html?m=1
Väldigt smidigt att använda korvhornet här minsann. Och tack för länken till inlägget, vilken energi människor har att lägga ner… men är du säker egentligen nu när du skriver att receptet har bosniska anor… :):):)
Mårtenssons: Bombis! ;-) Nä, men det är väl som med alla ”varianter på köttebulle”, finns ett (och fler än så) recept från varje land.
Ojojoj, vilken god! Jag som tappat aptiten på mat öht pga allt hästkött och elände, känner hur jag blir riktigt hungrig igen … :)
Det här lät spännande:)
Josefina: Gött!
Milla: :-)
Jag har länge velat laga Chivapchichi (namnet låter så gött och smaken med så klart :) Korvhornet får jag skippa men resten blir kalas!
Oh vad min man har pratat om att vi borde göra riktig Chivapchichi någon gång. Nu tänker jag spara ner det här receptet och överraska honom med riktig Chivapchichi myycket snart. Tack!! :-)
Katarina: Det funkar finfint utan forvhorn, jag lovar! :-)
Tant Gul: Vad kul! :-)
Oj så gott det sr ut! och det får mig att tänka på sommar, semester och sol :)
Christer: Sommar, semester och sol! Du har en poäng, dom här skulle ju passa finfint på grillen! :-D
Meningen ”som också stavas ćevapčići eller tjillivippare, det beror lite på var man lägger ribban” är helt underbar! TACK för den! Den gjorde mig glad!
<3 <3
Susanne: Du gör mig glad! <3
Oavsett vad man vill kalla denna maträtt så är det gott, mycket gott. Framförallt med MYCKET ajvar till :) o förresten så heter det ju ”kärt barn har många namn” ;)
Isflingan: Ja hurra för ajvar!