Ett riktigt recept!

den 27 februari 2013, kl 18:01

Det låg en tät vitlöksdimma i lägenheten när jag kom hem igår kväll. Carl försvarade sig med att han kommit över ett r-i-k-t-i-g-t recept på chivapchichi (som också stavas ćevapčići eller tjillivippare, det beror lite på var man lägger ribban). Receptet med bosniska anor gjorde att korvhornet åkte fram, liksom lepinabröd istället för pita, gul lök istället för röd och så vidare. Gott blev det såklart, skriv upp dessa på nästa veckas middagsmeny. Och för att komma i fin chivapchichi-stämning så rekommenderar jag alla att läsa kommentarerna i det här inlägget, det måste fortfarande var matbloggarhistoriens märkligaste och roligaste kommentarsfält.

Chivapchichi
500 g nötfärs
200 g lammfäs
2 pressade vitlöksklyftor
o,5 riven gul lök
3 msk bubbelvatten
2 msk olja
1 tsk salt
1 krm svartpeppar

Blanda samtliga ingredienser till en slät smet. Kör färssmeten genom ett korvhorn för att forma en korv, knipsa av i decimeterlånga bitar och stek i knappt 10 min. Fyll lepina (eller pitabröd) med chivapchichi, sallad, fint skuren gul lök, ajvar relish och yoghurt.

Skriv ut inlägg

25 kommentarer till “Ett riktigt recept!”

  1. Moma kl 21:01, den 27 februari 2013

    Haha, jag vart lite orolig att du hade behövt stänga av kommentarsfunktionen på det här inlägget :-) Det ser väldigt gott ut, och jag har ju inte tröttnat på mat i bröd än så det här ska jag göra snart!

  2. Sara på Vardag.nu kl 21:06, den 27 februari 2013

    Vad gott! Klurigt med korvhornet, jag får forma manuellt istället ;) Tack för inspirationen!

  3. tina kl 22:02, den 27 februari 2013

    Moma: :-)

    Sara: Det funkar finfint det med såklart: http://www.pickipicki.se/2011/03/stava-till-cevapcici-om-du-kan/ Lika goda, inte lika jämna i formen, och garanterat mindre disk. ;-)

  4. Katarina kl 05:36, den 28 februari 2013

    Vilket ljuvligt, stort bröd :)

  5. tina kl 05:38, den 28 februari 2013

    Katarina; Ja, det var verkligen gigantiskt!

  6. Beata kl 06:27, den 28 februari 2013

    Gaaah allt du gör verkar utsökt!

  7. adonym kl 06:56, den 28 februari 2013

    Bra jobbat, så ska det se ut. Nästa maträtt att presenteras är ”Burek” :)

  8. Tina kl 07:18, den 28 februari 2013

    Beata: :-) Men så ser du inte heller vad vi äter däremellan.

    A: Tack för maten! Skicka hem fler recept, det ser jag fram emot!

  9. Elin kl 07:50, den 28 februari 2013

    Jaha nu blev jag hungrig fast jag precis ätit frukost, vilken MATIG bild :)

  10. sofia kl 11:59, den 28 februari 2013

    asså Lepinabröd är bland det godaaste som finns. Vore himla fint om du kundel uska fram ettrecept på det :)

  11. tina kl 18:27, den 28 februari 2013

    Elin: Ja, mycket mat fick det plats i bröden, det vill jag lova. :-)

    Sofia: Frågade på twitter och blev tipsade om det här receptet: http://brodattbaka.blogspot.se/2011/05/lepinje.html?m=1

  12. Mårtenssons kök kl 19:13, den 28 februari 2013

    Väldigt smidigt att använda korvhornet här minsann. Och tack för länken till inlägget, vilken energi människor har att lägga ner… men är du säker egentligen nu när du skriver att receptet har bosniska anor… :):):)

  13. tina kl 19:18, den 28 februari 2013

    Mårtenssons: Bombis! ;-) Nä, men det är väl som med alla ”varianter på köttebulle”, finns ett (och fler än så) recept från varje land.

  14. Josefina kl 01:27, den 1 mars 2013

    Ojojoj, vilken god! Jag som tappat aptiten på mat öht pga allt hästkött och elände, känner hur jag blir riktigt hungrig igen … :)

  15. milla kl 16:22, den 2 mars 2013

    Det här lät spännande:)

  16. tina kl 02:57, den 3 mars 2013

    Josefina: Gött!

    Milla: :-)

  17. Katarina kl 18:52, den 4 mars 2013

    Jag har länge velat laga Chivapchichi (namnet låter så gött och smaken med så klart :) Korvhornet får jag skippa men resten blir kalas!

  18. Tant Gul kl 20:17, den 4 mars 2013

    Oh vad min man har pratat om att vi borde göra riktig Chivapchichi någon gång. Nu tänker jag spara ner det här receptet och överraska honom med riktig Chivapchichi myycket snart. Tack!! :-)

  19. tina kl 08:42, den 5 mars 2013

    Katarina: Det funkar finfint utan forvhorn, jag lovar! :-)

    Tant Gul: Vad kul! :-)

  20. Christer Erngren (@nukokarjag) kl 20:19, den 5 mars 2013

    Oj så gott det sr ut! och det får mig att tänka på sommar, semester och sol :)

  21. tina kl 20:22, den 5 mars 2013

    Christer: Sommar, semester och sol! Du har en poäng, dom här skulle ju passa finfint på grillen! :-D

  22. Susanne kl 21:31, den 5 mars 2013

    Meningen ”som också stavas ćevapčići eller tjillivippare, det beror lite på var man lägger ribban” är helt underbar! TACK för den! Den gjorde mig glad!
    <3 <3

  23. tina kl 21:52, den 5 mars 2013

    Susanne: Du gör mig glad! <3

  24. Isflingan kl 12:34, den 14 januari 2014

    Oavsett vad man vill kalla denna maträtt så är det gott, mycket gott. Framförallt med MYCKET ajvar till :) o förresten så heter det ju ”kärt barn har många namn” ;)

  25. tina kl 19:27, den 15 januari 2014

    Isflingan: Ja hurra för ajvar!

Trackback URI | RSS-kanal till kommentarsflödet

Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!

Namn (måste anges)

Epost (måste anges)

Webbplats

Skriv din kommentar

Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen