Det som var året 2013
Januari började med vinterutflykter, sen stängde vi in oss och gick knappt utanför dörren så länge vintern var kvar.
I februari lärde jag mig att steka krabbelurer på äkta scoutvis…
…och så hade vi semmelfest med karibiska influenser som smakade rom så väl som choklad.
I mars fick jag en brunost av kusinen, efterlyste era bästa brunosttips och fick så många förslag att jag var tvungen att köpa nya bruna ostar flera gånger om.
April var månaden vi kom hem från Toscana med våren och Italien i bagaget…
…och så kom vi på att vi ville vara ute i god tid i år och satte därför årets första garderobsglögg.
Sen så kom maj och bjöd på värme…
…luncherna smakade försommar…
…och middagarna smakade grillat.
Den tjugosjätte juni satte vi nytt personbästa när vi kom hem från skogen med årets första (och inte långt ifrån årets enda) kantareller.
…och så plockade vi granskott, precis som vanligt.
Juli bjöd på bästa sommarresan någonsin. Vi badade oss från kust till kust och på västra sidan Sverige plockade jag ostron för allra första gången…
…i Hälsingeskogarna blev det ännu en premiär när Frida tog oss till hjortronmyren och sa: här är dom, förse er! Det finns dom som sa att 2013 var bästa hjortronåret på trettio år, jag tror dom.
Juli tog liksom aldrig slut och på sommarkollot byggdes uteköket ut med en prima diskho att skölja sallad i.
I augusti for vi till Gotland för andra gången på en månad och så uppfann vi ordet ringmurspicknick…
…även tisdaglyx var ett ord vi införde i augusti. Ordet som skulle rädda oss hösten efter en fin sommar. Vi premiärade tisdagslyxen med en hink svenska kräftor tillsammans med världens bästa grannar.
I september hittade vi havtorn på ön…
…och granatäpplen i Botaniska trädgården.
I oktober fortsatte nya fina bebisar att ramla in runtomkring oss. Tillsammans med några av dom gullungar som fanns sedan tidigare bakade vi bullar så att pärlsockret yrde.
I november påbörjade vi ett vindsbygge ovanpå vår lägenhet. Vårt boende ska bli 100 städkvadratmeter större fördelat på ett antal rum och det röda köket ska byggas ut med en matfotostudio som tack för lång och trogen tjänst. Parallellt med detta tog vi Uppsalarekord i att äta snabbmat, och ja det finns dom som säger att det hänger ihop. Istället för att laga mat drack vi värmande drycker i olika favoritvarianter.
Årets sista dag är det såhär det ser ut en trappa upp. Det lär nog dröja ett par månader till innan vi lagar mat som vanligt igen. Men misströsta inte, ett av mina nyårslöften är att jag ska ta bättre hand om pickipicki 2014. Jag saknar er! Gott nytt år vetja.
Här är julklappen!
Eftersom vi bor mitt en byggarbetsplats numera har julen inte riktigt flyttat in här. Julkort har vi inte skrivit, julklappar har vi inte köpt och julmat, ja den har vi inte riktigt börjat med ännu. Jag tror ni förstår, julen är liksom lite, lite för nära inpå. Veckans pod är därför en julklapp från mig och Johan till er som liksom mig känner att det börjar bli dags att ta tag i maten. 60 min sista-minuten-tips, här är dom.
Receptlänkarna
Långbakad risgrynsgröt
Den perfekta julskinkan
Senapssillen med pepparrot
Julsalladen med kål och pepparrot
Rika riddare med saffran och lingonmascarpone
Ägg benedict
Karibiska juldrycken
Julknäcke gånger två
Häromkvällen kände jag mig som ett matgeni när jag bakade julknäckebröd så att mjölet yrde. Ett vörtisknäcke med russin och ett knäckebröd smaksatt med lingon och kanel. Alltså, knäckebröd är ju med på topp tio-listan över ätbara saker jag gillar. När man därtill får smaksätta bröden med det godaste man kan tänka sig just nu, ja det är då man påminns om varför det är så roligt att laga mat. Eftersom bröden redan är slut gräddar vi nya i P4 Morgon om en liten stund, så håll tummarna för att min deg på jäsning överlever cykelturen genom stan. Plusgrader i december är faktiskt inte så dumt som man kan tro.
Vörtknäcke med russin
25 g jäst
2 dl fingervarmt vatten
1 msk mörk sirap
2-3 msk flytande vört
0,5 tsk flingsalt
2 dl havregryn
3 dl grovt rågmjöl
drygt 2 dl vetemjöl
en näve russin
flingsalt
Rör ut jäst i en bunke tillsammans med sirap och flytande vört. Rosta havregryn några minuter i en torr stekpanna, passa noga så att de inte bränns. Rör ner havregrynen i degen samt mjöl. Knåda ihop till en slät deg. Jäs under duk i en timme. Dela degen i 4 delar och kavla ut på mjölat bakbord. Flytta över till bakplåtspapper, strö över ett gäng finklippta russin och kavla degen så tunn som möjligt. Pensla med lite vatten och strö över lite flingsalt, picka med en gaffel. Lyft över bakplåtspapper på plåt. Grädda i 190 grader i drygt 20 min. Titta till mot slutet, bröden ska få fin färg och kännas hårda när de lyfts från plåten, grädda annars lite till. Låt svalna på galler.
Lingonknäcke med kanel
25 g jäst
2 dl fingervarmt vatten
1 msk mörk sirap
1,5 dl frysta (tinade) lingon
1 tsk kanel
1 tsk brödkrydda
0,5 tsk flingsalt
2 dl havregryn
3 dl grovt rågmjöl
drygt 2 dl vetemjöl
en näve pumpakärnor
flingsalt
Rör ut jäst i en bunke tillsammans med sirap. Rosta havregryn några minuter i en torr stekpanna, passa noga så att de inte bränns. Rör ner lingon, kanel, brödkrydda och havregrynen i degen. Tillsätt mjöl och knåda ihop till en slät deg. Jäs under duk i en timme. Dela degen i 4 delar och kavla ut på mjölat bakbord. Flytta över till bakplåtspapper, strö över ett gäng pumpakärnor och kavla degen så tunn som möjligt. Pensla med lite vatten och strö över lite flingsalt, picka med en gaffel. Lyft över bakplåtspapper på plåt. Grädda i 190 grader i drygt 20 min. Titta till mot slutet, bröden ska få fin färg och kännas hårda när de lyfts från plåten, grädda annars lite till. Låt svalna på galler.
Publicerad i knäckebröd, P4 Morgon Uppland, radiomat, vört | Kommentarer (4) Skriv ut inläggRika riddare till frukost!
Det finns fattiga riddare, och så finns det dom som är rika. Rika är till exempel riddarna som klätt sig gyllengula i saffran och som toppas med en sked lingonmascarpone. Det här är alltså vad vi lagar alldeles strax i P4 Uppland och är med andra ord mitt förslag på lyxfruost snedstreck mellis såhär i saffrans- och luciatider. Den som vill komma i saffransstämning kan för övrigt passa på att lyssna på förra årets saffranspod. Det är nämligen precis vad jag gjorde igår kväll, och så fnissade jag lite över att bocken faktiskt brann upp samma kväll jag lämnade Gävle.
Rika riddare med saffran och lingonmascarpone
Mortla 0,5 paket saffran med 0,5 msk socker. Vispa 1 ägg, 0,5 dl vetemjöl, 1,5 dl mjölk, en nypa salt samt saffranssockret i en bunke. Vänd torra skivor ljust bröd i smeten och stek skivorna i en stekpanna med smör på medelhög till hög värme, ca 1,5-2 min per sida. Riddarna kan vändas i en blandning av socker och kanel. Rör ihop 100 g mascarponeost med ett par msk halvtinade frysta lingon. Smaka av lingonmascarponen med lite florsocker. Servera de nystekta bröden toppade med en sked lingonmascarpone.