Kronärtskocksdippen!

den 30 januari 2014, kl 08:39

Det här är kronärtskocksdippen vi åt i P4 Morgon tidigare idag. God som dipp, god som röra till mat. Uppfattat? 

Kokta kronärtskockor med smör och citron
Skär av stjälkarna och skölj kronärtskockorna ordentligt. Koka i lättsaltat vatten tills bladen lätt lossnar (ca 20-40 min beroende på storlek). Häll av vattnet och låt kronärtskockorna rinna av ordentligt. Ät som plockmat, lossa bladen ett i taget och dippa i en skål med smält smör, lite rivet citronskal och flingsalt.

Kronärtskocksdipp
1 stor burk kronärtskockshjärtan i olja (avrunnen vikt ca 250 g)
drygt 0,5 dl crème fraiche
1 pressad vitlöksklyfta
knappt 0,5 tsk citronsaft
flingsalt och cayennepeppar

Häll av oljan. Mixa samtliga ingredienser. Gott t ex till tortillachips (Klipp mjuka tortillabröd i trekanter. Lägg i het stekpanna med olja, stek på bägge sidor tills dom får färg, ta upp, låt rinna av på hushållspapper, strö över flingsalt).

Skriv ut inlägg

Kvittenmarmelad med kardemumma

den 26 januari 2014, kl 09:41

Varje jul får jag en burk kvittenmarmelad av en kompis mamma, min favoritmarmelad alla kategorier. I 10 års tid har det varit en gåta (läs magi) hur hon kan trolla fulgula kvittenfrukter till snyggröd marmelad. Efter att ha fått receptet och lagat den själv så vet jag, det är tiden! Någonstans mellan timme 2 och 3 i kastrullen är det det händer. Om kvittenmarmelad och annat pratar vi i podavsnitt nummer 47, som ni kan lyssna på här. Där efterlyser vi också frågor på temat smör. Ställ en fråga, så drar vi en vinnare som får en rykande färsk bok i belöning.

Kvittenmarmelad med kardemummakärnor
Skala, kärna ur och tärna 3 stora kvittenfrukter. Lägg frukten i en kastrull och häll över vatten så att vattnet precis täcker frukten. Tillsätt 5 dl socker och 1 tsk hela kardemummakärnor. Låt koka på svag värme 2-3 timmar tills den marmeladen gått från gul till snyggt röd. Pressa i 1 msk citron och låt sjuda på låg värme i ytterligare 5 min. Häll upp i en väl rengjord burk. Gott på scones tillsammans med vispad crème fraiche.

Skriv ut inlägg

Årets fattigaste dag?

den 23 januari 2014, kl 07:35

Vad det här är? Utöver en suddig bild som fångade mycket lite halvdant, så är det också en bild på maten som mättar många för lite pengar. Det sägs att det är årets fattigaste dag och frågar ni hon som samlar på högskolepoäng, så är knepen för billig mat många. Min favorit är utmaningen att laga mat av det man har, trots att man just tittat i skafferi och kylskåp och sagt att man inget alls har. Inget är sällan sant, och det är faktiskt kul att ta fram fem saker och säga, nu lagar vi något av det här. Annars är klassiskerknepen: rotfrukter i oändlighet, kål, linser, vi-fyller-den-med-vad-vi-har-soppa, liksom focaccia enligt samma princip. Detta är temat i P4 Uppland om en liten stund, lyssna vetja!

Morotssoppa med kokosmjölk, ingefära och lime
800 g morötter
2 msk rapsolja
1 gul lök
0,5-1 röd chilifrukt
2-3 msk finriven färsk ingefära
5 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
1 burk kokosmjölk
0,5 lime
salt, svartpeppar

Skala och dela morötter och lök i mindre bitar. Fräs i lite olja tillsammans med finhackad chili och 2 msk finhackad ingefära. Koka i buljong under lock tills morötterna är mjuka. Mixa soppan slät med stavmixer. Tillsätt kokosmjölk och låt puttra ihop. Smaka av med mer finriven ingefära, salt och svartpeppar. Vid servering, pressa i saft från en halv lime. Servera soppa med edamamesnacks och foccacia.

Edamamebönor med havssalt
Koka ett paket edamamebönor i sina bönskidor. Låt rinna av och servera som plock med havssalt.

Focaccia
5 dl kallt vatten
50 g färsk jäst
1 dl olivolja
ca 14 dl vetemjöl
knappt 2 tsk salt
Pynt: olivolja, flingsalt och annat efter behag
såsom t ex: rostade pumpafrön, färska el
torkade örter, oliver, soltorkade tomater,
fetaost etc

Rör ut jästen i vattnet, tillsätt olivolja och vetemjöl. Arbeta degen för hand eller i maskin i ungefär 10 minuter, tillsätt salt och knåda en stund till. Låt degen jäsa till dubbel storklek under en bakduk. Platta försiktigt ut degen på en smord plåt. Gör gropar i degen och strö över pynt och flingsalt. Ringla över olivolja. Låt degen jäsa ytterliggare en 20 min och grädda därefter i 200 grader i ca 20 min.

Skriv ut inlägg

Stoppa pressarna!

den 19 januari 2014, kl 11:01

Stoppa pressarna, det är visst en matpod som är tillbaka! Årets första avsnitt skålar vi in 2014 med matspaningar som sträcker sig från veganskt till torkad renpenis. Vi smakar också en ovanligt len ricotta, knallröd blodapelsinsorbet och en otippat söt citron. Med andra ord, 47 min i lurarna för den som vill ha sällskap i skidspåret såväl som den som står vid grytorna och lagar söndagsmiddag. Avsnittet återfinns bland annat här och på iTunes.

Skriv ut inlägg

Blodapelsinernas tid är nu

den 16 januari 2014, kl 07:27

Blodapelsinsorbet med olivolja och havssalt, svarade stilige Carl på min fråga vad jag skulle göra med dom 6 kilo blodapelsiner jag handlade tidigare i veckan. Så himla bra svarat! Det här är en vinterdessert som klev rakt in på topplistan. En söt och frisk sorbet, några droppar finoljivolja över och lite, lite havssalt. Flera prickar över samma i om ni förstår vad jag menar. 1,5 kg blodapelsiner går det åt till denna sorbet, vad vi hittar på av resterande 4,5 kilo hör den som startar ‘P4 Uppland om en liten, liten stund.

Blodapelsinsorbet med olivolja och havssalt
Koka sockerlag på 2,5 dl vatten och 1,5 dl socker. Låt svalna. Pressa ca 1,5 kg blodapelsiner genom en finmaskig sil (blir knappt 5 dl blodapelsinsaft) samt 1 st citron. Blanda sockerlag med saft och kör i glassmaskin. Ställ in i frys. Vid servering: skopa upp små portioner, droppa över en god olivolja och lite havssalt.


Apelsinsallad toppad med rostade valnötter och kryddig lönnsirap (låt sirapen sjuda tillsammans med riven färsk ingefära och finhackad chili).

Skriv ut inlägg

Rostad medelhavssallad med sardeller

den 9 januari 2014, kl 07:01

Vad ser vi här? 1) Vårt nya (och på samma gång jättegamla) slagbord, 2) en varm medelhavssallad som vi lagar i P4 Uppland alldeles strax. Visste ni att sardell inte är en fisk som simmar havet? Sardell är namnet på medelhavsfisken ansjovis när den är inlagd i olja och salt. Men ansjovisen vi köper i rosa konserv när det vankas Janssons då? Ja, det är ingen ansjovis alls utan skarpsill inlagd i vatten, socker, ättika och kryddor. Visst kan man krångla till om man vill. Och så kan man göra det enkelt för sig, i Finland kallar man vår ansjovis för Janssonfilé…

Medelhavssallad med rostad paprika, tomater och sardeller
4-6 st röda och gula paprikor
24 st minitomater på kvist
8 st sardellfiléer
1 näve pinjenötter
1 kruka basilika
olivolja, flingsalt och svartpeppar

Dela 4 paprikor i 4-6 bitar vardera, kärna ur och lägg i en ugnsform med skalsidan uppåt. Rosta i 275 grader (inställd på grill) högt upp i ugnen i ca 10-15 min eller tills skalet blir svart och bubblar. Ta då ut paprikorna och lägg dom i en plastpåse och stäng igen. Sänk värmen till 200 grader. Rosta ett par långa kvistar med minitomater: skär ett litet snitt i varje tomat och lägg tomaterna i en ugnsform eller på en plåt med bakplåtspapper. Ringla över olivolja och toppa med flingsalt och svartpeppar. Baka tomaterna i ugnen i drygt 30 min. Mot slutet, plocka fram paprikorna och dra av skalet. Rosta sedan en näve pinjenötter i torr stekpanna, passa noggrant så att de inte bränns. Plocka sen ihop salladen; paprika, tomater, sardellfiléer, pinjenötter, basilikablad, ringla över lite god olivolja, flingsalt och svartpeppar. Servera med bröd som lättare lunch (räcker till två), pålägg på bröd eller som tillbehör till annat.

Skriv ut inlägg

Önskas köpa

den 2 januari 2014, kl 12:00

Ingenting riktigt blir ju gjort om man ska bevaka auktionssidor och springa på loppis hela dagarna, därför testar jag den här varianten för första gången. Har ni finheter till saker som fryser i förrådet, saker som kanske hellre flyttar in i värmen? Skicka ett mail vetja. Kanske finns här också någon annan som önskar köpa något annat? Önska, önska runt i ring ni vet, kommentarsfältet är ert.

Önskas köpa
1) Ett gammalt och fint slagbord, alt ett stort och långt bord med fotovänlig bordsskiva alt gamla brädor (på det vackra viset) att bygga eget bord av.
2) Serveringsvagn/drinkvagn/barvagn/vad dom nu kan tänkas heta. Kan se ut på lite olika vis, snygg från början alt möjlig att måla.
3) En nätt och snygg soffa/fåtölj i den här stilen.
4) Porslin att hänga på väggen (men säg inget till Carl).

Finstilt
Jag hämtar gärna inom en rimlig radie från Uppsala. Maila tina@pickipicki.se.

Skriv ut inlägg
Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen