Höstsås och blomkålscouscous

den 2 september 2012, kl 18:35

Vet ni hur snabbt det går att mixa blomkål till couscousstorlek? Ungefär lika många sekunder som det tar att svinga ett trollspö i luften. Och det är ganska precis så det känns, ena stunden blomkål, strax därefter ett couscoussubstitut som är godare än originalet. Det är då man undrar om det är okej att servera blomkålscouscous sju dagar i veckan. Carl säger nej, men jag tror att han har fel i det här fallet. Till detta åt vi en köttfärsröra som smakar höst; morot, kålrot, torkad svamp och så vidare. Och vet ni? Det är just den här portionen mat som gör att jag kan försonas med tanken att sommaren är slut. Vi kommer att klara den här hösten också.

En köttfärsröra med smak av höst
400 g nötfärs
200 g morötter
200 g kålrötter
1 röd lök
0,5 msk olja
1 tsk salt
1 tsk sambal oelek
1 tsk gul curry
1 krm svartpeppar
2 dl creme fraiche
2 dl vatten
bonus: en näve torkade trattisar

Dela löken i båtar och fräs mjuk i olja. Tillsätt därefter färsen och bryn. Riv morötter och kålrot och rör ner i stekpannan när färsen är brynt. Fräs lite till och smaka av med kryddor. Tillsätt svamp, en burk creme fraiche och motsvarande mängd vatten. Låt småputtra medan couscousen tillverkas.

Blomkålscouscous
Ansa ett blomkålshuvud och skär bort roten. Mixa blomkålen (600-700 g) till couscouskonsistens. Häll över i en skål och tillsätt 1 msk olivolja, lite pressad citronsaft och ett par nypor flingsalt. Rör med en gaffel tills couscousen blir fluffig.

Skriv ut inlägg

13 kommentarer till “Höstsås och blomkålscouscous”

  1. Anna kl 19:10, den 2 september 2012

    Åh, köttfärsröran låter jättegod. Har lite älgfärs i frysen, kanske skulle det smaka gott att byta curryn mot lite senap!? Dessutom måste fjolårets trattisar användas för att göra plats, för nu har de nya börjat komma :)

  2. Plommonet kl 19:18, den 2 september 2012

    Ååååh… kan vi inte göra en deal att du inte lägget upp några recept som jag vill prova innan jag har avslutat min äta-ur-frysen-period? Eller i alla fall ett recept jag kan laga med något ur frysen! Axplock – svamp, filodeg, gädda och pannkakor. Något som kommer spontant? ;P

  3. Marja - Baka Sockerfritt kl 20:03, den 2 september 2012

    Blomkål är vrkligen ett perfekt tillbehör, både som mos eller ris/couscous!

  4. Matskribenten kl 20:19, den 2 september 2012

    ååh det lät gott, ska jag prova. Tack för tipset =)
    Blomkålsmos är ju supergott så det är nog blomkålscouscousen också!

  5. Jennie kl 21:02, den 2 september 2012

    Dum fråga kanske, men är blomkålen alltså rå när du mixar den? Den tillagas inte?

  6. tina kl 21:08, den 2 september 2012

    Anna: Älgfärs och senap låter ju fantastiskt gott! :-)

    Plommonet: Nix, ingen sådan deal! ;-) Har du pannkisar i frysen? Gott! Filodegsknyten med svamp? Fiskbiffar! Svampsoppa!

    Marja: Ja, hurra för blomkål liksom!

    Matskribenten: Varsågod, hoppas du gillart!

    Jennie: Rå blomkål japp!

  7. Moma kl 22:11, den 2 september 2012

    Detta ska testas, även om jag tyvärr tror sonen kommer att matvägra, tar säkert till något som blomkålsallergi eller nåt i den stilen, men jag, jag älskar blomkål!

  8. tina kl 22:16, den 2 september 2012

    Moma: Berätta inte vad det är!

  9. Linda kl 08:36, den 5 september 2012

    Jag provade att göra blomkålscouscous igår och du har helt rätt i att det blir otroligt gott! Tack för tipset! Eftersom jag hade en bit romanesco i kylen fick den åka med i mixern vilket gav en grönprickig coucous som blev en del i en sallad med fetaost, basilika, paprika och morot serverat med kalkonbacontoppad torsk. Jag kan tänka mig att tomater i hade varit pricken över i!

  10. Sanna kl 15:06, den 5 september 2012

    Himla härligt recept inför hösten måste jag säga! Jag är i en ”curryperiod” just nu så det här passar mig perfekt.

  11. tina kl 17:06, den 5 september 2012

    Linda: Så gott det låter! Tänker att du säkert är en prima idé att göra tabouleh med blomkålscouscousen?

    Sanna: Hurra, piffa i lite mer vetja!

  12. Linda kl 20:54, den 5 september 2012

    Tanouleh med blomkålscouscous låter som en riktig vinnare! Måste provas det med! Och istället för vanlig coucous i räkcoucousrätten min mamma gör ibland, mmm!

  13. tina kl 00:06, den 6 september 2012

    Linda: Ja du ser, nog kan man äta blomkålscouscous flera gånger i veckan alltid! ;-)

Trackback URI | RSS-kanal till kommentarsflödet

Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!

Namn (måste anges)

Epost (måste anges)

Webbplats

Skriv din kommentar

Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen