Höstsås och blomkålscouscous
Vet ni hur snabbt det går att mixa blomkål till couscousstorlek? Ungefär lika många sekunder som det tar att svinga ett trollspö i luften. Och det är ganska precis så det känns, ena stunden blomkål, strax därefter ett couscoussubstitut som är godare än originalet. Det är då man undrar om det är okej att servera blomkålscouscous sju dagar i veckan. Carl säger nej, men jag tror att han har fel i det här fallet. Till detta åt vi en köttfärsröra som smakar höst; morot, kålrot, torkad svamp och så vidare. Och vet ni? Det är just den här portionen mat som gör att jag kan försonas med tanken att sommaren är slut. Vi kommer att klara den här hösten också.
En köttfärsröra med smak av höst
400 g nötfärs
200 g morötter
200 g kålrötter
1 röd lök
0,5 msk olja
1 tsk salt
1 tsk sambal oelek
1 tsk gul curry
1 krm svartpeppar
2 dl creme fraiche
2 dl vatten
bonus: en näve torkade trattisar
Dela löken i båtar och fräs mjuk i olja. Tillsätt därefter färsen och bryn. Riv morötter och kålrot och rör ner i stekpannan när färsen är brynt. Fräs lite till och smaka av med kryddor. Tillsätt svamp, en burk creme fraiche och motsvarande mängd vatten. Låt småputtra medan couscousen tillverkas.
Blomkålscouscous
Ansa ett blomkålshuvud och skär bort roten. Mixa blomkålen (600-700 g) till couscouskonsistens. Häll över i en skål och tillsätt 1 msk olivolja, lite pressad citronsaft och ett par nypor flingsalt. Rör med en gaffel tills couscousen blir fluffig.
13 kommentarer till “Höstsås och blomkålscouscous”
Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!
Åh, köttfärsröran låter jättegod. Har lite älgfärs i frysen, kanske skulle det smaka gott att byta curryn mot lite senap!? Dessutom måste fjolårets trattisar användas för att göra plats, för nu har de nya börjat komma :)
Ååååh… kan vi inte göra en deal att du inte lägget upp några recept som jag vill prova innan jag har avslutat min äta-ur-frysen-period? Eller i alla fall ett recept jag kan laga med något ur frysen! Axplock – svamp, filodeg, gädda och pannkakor. Något som kommer spontant? ;P
Blomkål är vrkligen ett perfekt tillbehör, både som mos eller ris/couscous!
ååh det lät gott, ska jag prova. Tack för tipset =)
Blomkålsmos är ju supergott så det är nog blomkålscouscousen också!
Dum fråga kanske, men är blomkålen alltså rå när du mixar den? Den tillagas inte?
Anna: Älgfärs och senap låter ju fantastiskt gott! :-)
Plommonet: Nix, ingen sådan deal! ;-) Har du pannkisar i frysen? Gott! Filodegsknyten med svamp? Fiskbiffar! Svampsoppa!
Marja: Ja, hurra för blomkål liksom!
Matskribenten: Varsågod, hoppas du gillart!
Jennie: Rå blomkål japp!
Detta ska testas, även om jag tyvärr tror sonen kommer att matvägra, tar säkert till något som blomkålsallergi eller nåt i den stilen, men jag, jag älskar blomkål!
Moma: Berätta inte vad det är!
Jag provade att göra blomkålscouscous igår och du har helt rätt i att det blir otroligt gott! Tack för tipset! Eftersom jag hade en bit romanesco i kylen fick den åka med i mixern vilket gav en grönprickig coucous som blev en del i en sallad med fetaost, basilika, paprika och morot serverat med kalkonbacontoppad torsk. Jag kan tänka mig att tomater i hade varit pricken över i!
Himla härligt recept inför hösten måste jag säga! Jag är i en ”curryperiod” just nu så det här passar mig perfekt.
Linda: Så gott det låter! Tänker att du säkert är en prima idé att göra tabouleh med blomkålscouscousen?
Sanna: Hurra, piffa i lite mer vetja!
Tanouleh med blomkålscouscous låter som en riktig vinnare! Måste provas det med! Och istället för vanlig coucous i räkcoucousrätten min mamma gör ibland, mmm!
Linda: Ja du ser, nog kan man äta blomkålscouscous flera gånger i veckan alltid! ;-)