Höstsås och blomkålscouscous

den 2 september 2012, kl 18:35

Vet ni hur snabbt det går att mixa blomkål till couscousstorlek? Ungefär lika många sekunder som det tar att svinga ett trollspö i luften. Och det är ganska precis så det känns, ena stunden blomkål, strax därefter ett couscoussubstitut som är godare än originalet. Det är då man undrar om det är okej att servera blomkålscouscous sju dagar i veckan. Carl säger nej, men jag tror att han har fel i det här fallet. Till detta åt vi en köttfärsröra som smakar höst; morot, kålrot, torkad svamp och så vidare. Och vet ni? Det är just den här portionen mat som gör att jag kan försonas med tanken att sommaren är slut. Vi kommer att klara den här hösten också.

En köttfärsröra med smak av höst
400 g nötfärs
200 g morötter
200 g kålrötter
1 röd lök
0,5 msk olja
1 tsk salt
1 tsk sambal oelek
1 tsk gul curry
1 krm svartpeppar
2 dl creme fraiche
2 dl vatten
bonus: en näve torkade trattisar

Dela löken i båtar och fräs mjuk i olja. Tillsätt därefter färsen och bryn. Riv morötter och kålrot och rör ner i stekpannan när färsen är brynt. Fräs lite till och smaka av med kryddor. Tillsätt svamp, en burk creme fraiche och motsvarande mängd vatten. Låt småputtra medan couscousen tillverkas.

Blomkålscouscous
Ansa ett blomkålshuvud och skär bort roten. Mixa blomkålen (600-700 g) till couscouskonsistens. Häll över i en skål och tillsätt 1 msk olivolja, lite pressad citronsaft och ett par nypor flingsalt. Rör med en gaffel tills couscousen blir fluffig.

Skriv ut inlägg
Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen