Rostad medelhavssallad med sardeller

den 9 januari 2014, kl 07:01

Vad ser vi här? 1) Vårt nya (och på samma gång jättegamla) slagbord, 2) en varm medelhavssallad som vi lagar i P4 Uppland alldeles strax. Visste ni att sardell inte är en fisk som simmar havet? Sardell är namnet på medelhavsfisken ansjovis när den är inlagd i olja och salt. Men ansjovisen vi köper i rosa konserv när det vankas Janssons då? Ja, det är ingen ansjovis alls utan skarpsill inlagd i vatten, socker, ättika och kryddor. Visst kan man krångla till om man vill. Och så kan man göra det enkelt för sig, i Finland kallar man vår ansjovis för Janssonfilé…

Medelhavssallad med rostad paprika, tomater och sardeller
4-6 st röda och gula paprikor
24 st minitomater på kvist
8 st sardellfiléer
1 näve pinjenötter
1 kruka basilika
olivolja, flingsalt och svartpeppar

Dela 4 paprikor i 4-6 bitar vardera, kärna ur och lägg i en ugnsform med skalsidan uppåt. Rosta i 275 grader (inställd på grill) högt upp i ugnen i ca 10-15 min eller tills skalet blir svart och bubblar. Ta då ut paprikorna och lägg dom i en plastpåse och stäng igen. Sänk värmen till 200 grader. Rosta ett par långa kvistar med minitomater: skär ett litet snitt i varje tomat och lägg tomaterna i en ugnsform eller på en plåt med bakplåtspapper. Ringla över olivolja och toppa med flingsalt och svartpeppar. Baka tomaterna i ugnen i drygt 30 min. Mot slutet, plocka fram paprikorna och dra av skalet. Rosta sedan en näve pinjenötter i torr stekpanna, passa noggrant så att de inte bränns. Plocka sen ihop salladen; paprika, tomater, sardellfiléer, pinjenötter, basilikablad, ringla över lite god olivolja, flingsalt och svartpeppar. Servera med bröd som lättare lunch (räcker till två), pålägg på bröd eller som tillbehör till annat.

Skriv ut inlägg

11 kommentarer till “Rostad medelhavssallad med sardeller”

  1. I huvudet på Elvaelva kl 10:30, den 9 januari 2014

    Fantastiskt fina färger i salladen, och jag som äääääälskar sardeller! Hoppas allt är bra med dig, och att du har haft en härlig juleferie. /kram Sofija.

  2. Ann-Louise kl 16:28, den 9 januari 2014

    Ah! Ni har fått köpt ett nygammalt bord? Ser riktigt stiligt ut, liksom den färggranna rätten!

  3. sara kl 17:12, den 9 januari 2014

    gud så smidigt! bra studentmatinspiration! :D http://saralouisespluggkrubb.blogspot.se/

  4. tina kl 09:22, den 10 januari 2014

    Sofija: Tack fina du! Ja, visst är sardeller gott! Kram!

    Ann-Louise: Ett gammalt och slitet och fint bord! :-)

    Sara: :-D

  5. Kim kl 11:19, den 12 januari 2014

    Älskar nygamla fynd!

    … Men: vad är då skarpsill? Är det vanlig sill? Fast liten? Frågorna hopar sig…

  6. tina kl 21:27, den 12 januari 2014

    Kim: Eller hur! Skarpsill är en liten sill som säljs som ansjovis men också som brissling! :-)

  7. Emmy kl 09:50, den 14 januari 2014

    Det där visste jag inte om fiskarna! Jag googlade nyligen på sill och strömming då vi hade en diskussion kring om de är samma fisk.
    Salladen ser supergod ut! Behövs lite färgglad mat som piggar upp i mörkret.

  8. Maria - Mittmatår kl 16:06, den 15 januari 2014

    Vilka fina mat-bilder du tar! Ser supergott ut :)

  9. tina kl 19:25, den 15 januari 2014

    Emmy: Ja just, visst beror det på om fisken (så gott som samma) simmar norr eller söder om Kalmar?

    Maria: Men tack!

  10. Anders Östmark kl 22:30, den 15 januari 2014

    Är bordet valnöt ?

  11. tina kl 13:01, den 16 januari 2014

    Anders: Det ser lite så ut, men så är inte fallet. Mörklackat på något vis. Tänker att jag ska slipa bort lacken, den gör sig snyggar epå foto än på riktigt.

Trackback URI | RSS-kanal till kommentarsflödet

Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!

Namn (måste anges)

Epost (måste anges)

Webbplats

Skriv din kommentar

Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen