Rostad medelhavssallad med sardeller
Vad ser vi här? 1) Vårt nya (och på samma gång jättegamla) slagbord, 2) en varm medelhavssallad som vi lagar i P4 Uppland alldeles strax. Visste ni att sardell inte är en fisk som simmar havet? Sardell är namnet på medelhavsfisken ansjovis när den är inlagd i olja och salt. Men ansjovisen vi köper i rosa konserv när det vankas Janssons då? Ja, det är ingen ansjovis alls utan skarpsill inlagd i vatten, socker, ättika och kryddor. Visst kan man krångla till om man vill. Och så kan man göra det enkelt för sig, i Finland kallar man vår ansjovis för Janssonfilé…
Medelhavssallad med rostad paprika, tomater och sardeller
4-6 st röda och gula paprikor
24 st minitomater på kvist
8 st sardellfiléer
1 näve pinjenötter
1 kruka basilika
olivolja, flingsalt och svartpeppar
Dela 4 paprikor i 4-6 bitar vardera, kärna ur och lägg i en ugnsform med skalsidan uppåt. Rosta i 275 grader (inställd på grill) högt upp i ugnen i ca 10-15 min eller tills skalet blir svart och bubblar. Ta då ut paprikorna och lägg dom i en plastpåse och stäng igen. Sänk värmen till 200 grader. Rosta ett par långa kvistar med minitomater: skär ett litet snitt i varje tomat och lägg tomaterna i en ugnsform eller på en plåt med bakplåtspapper. Ringla över olivolja och toppa med flingsalt och svartpeppar. Baka tomaterna i ugnen i drygt 30 min. Mot slutet, plocka fram paprikorna och dra av skalet. Rosta sedan en näve pinjenötter i torr stekpanna, passa noggrant så att de inte bränns. Plocka sen ihop salladen; paprika, tomater, sardellfiléer, pinjenötter, basilikablad, ringla över lite god olivolja, flingsalt och svartpeppar. Servera med bröd som lättare lunch (räcker till två), pålägg på bröd eller som tillbehör till annat.
Publicerad i radiomat, salladsvariant, sardell | Kommentarer (11) Skriv ut inlägg11 kommentarer till “Rostad medelhavssallad med sardeller”
Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!
Fantastiskt fina färger i salladen, och jag som äääääälskar sardeller! Hoppas allt är bra med dig, och att du har haft en härlig juleferie. /kram Sofija.
Ah! Ni har fått köpt ett nygammalt bord? Ser riktigt stiligt ut, liksom den färggranna rätten!
gud så smidigt! bra studentmatinspiration! :D http://saralouisespluggkrubb.blogspot.se/
Sofija: Tack fina du! Ja, visst är sardeller gott! Kram!
Ann-Louise: Ett gammalt och slitet och fint bord! :-)
Sara: :-D
Älskar nygamla fynd!
… Men: vad är då skarpsill? Är det vanlig sill? Fast liten? Frågorna hopar sig…
Kim: Eller hur! Skarpsill är en liten sill som säljs som ansjovis men också som brissling! :-)
Det där visste jag inte om fiskarna! Jag googlade nyligen på sill och strömming då vi hade en diskussion kring om de är samma fisk.
Salladen ser supergod ut! Behövs lite färgglad mat som piggar upp i mörkret.
Vilka fina mat-bilder du tar! Ser supergott ut :)
Emmy: Ja just, visst beror det på om fisken (så gott som samma) simmar norr eller söder om Kalmar?
Maria: Men tack!
Är bordet valnöt ?
Anders: Det ser lite så ut, men så är inte fallet. Mörklackat på något vis. Tänker att jag ska slipa bort lacken, den gör sig snyggar epå foto än på riktigt.