Benedictaren är bästa lunchen

den 27 januari 2013, kl 15:44

Imorse låg jag nedbäddad i soffan under dubbla täcken och följde twitterflödet i realtid. @Momas_kitchen lovade att gifta sig med den som serverade henne ägg benedict till frukost. @elins_kvitter tyckte att lax i botten istället för skinka var en favorit och en liten stund senare saknade nog @Momas_kitchen friare ändå, för då hade hon gett sig in i pocherings-leken och förbannade att hennes ägg mer såg ut som amöbor än något annat. I retur fick hon finfina tips om hur man bäst pocherar ägg och tipsen löd ungefär så här: 1) vattnet ska sjuda inte koka, 2) färska ägg är att föredra, 3) glöm inte en msk ättikssprit i vattnet och 4) kläck inte äggen rätt ner i kastrullen. Lättast är egentligen att kläcka ägget i en liten kaffekopp, föra ner den i det sjudande vattnet och tippa ur försiktigt. Eller så kan man göra som @Nordefors föreslog, pochera i plastfolie. Vad drar vi för slutsatser av det här? Jo, det finns något fint med twitter ändå och mest självklart av allt, nej, givetvis kunde jag inte motstå att tillverka mig en egen benedictare med hollandasie och lax till lunch. Ljuvligt gott var det, trots att ägget mitt inte blev lika snyggrunt som äggen @Momas_kitchen drömmer om.

Ägg benedict med hollandaise och kallrökt lax
Hollandaiesåsen:
3 äggulor
150 g smör
1 msk kallt vatten
2 msk pressad citronsaft
1 nypa salt resp vitpeppar

Smält smöret och låt svalna. Vispa äggulor kraftigt i ett kärl i ett hett vattenbad tills äggulorna tjocknat. Tillsätt vattnet och fortsätt vispa. Lyft bort från vattenbadet. Häll sedan ned avsvalnat smör (lite i taget!) i en tunn stråle under kraftig vispning. Smaksätt med saft från citron, salt och peppar.

Pocherade ägg
2 liter vatten
0,5 msk ättikssprit

Koka upp vattnet och ättiksspriten och vrid ner värmen tills vattnet sjuder. Sänk ner äggen (kläck förslagsvis ägget i en liten kopp och tippa försiktigt ur). Låt varje ägg sjuda 4 min. Lyft upp med hålslev.

Och själva smörgåsen då?
Smörstek skivor av ett ljust gott i en stekpanna. Toppa brödet med skivor av kallrökt lax, ett pocherat ägg och hollandaisesås. Vrid över lite svartpeppar och klipp över lite färsk dill. Servera och ät.

Skriv ut inlägg

19 kommentarer till “Benedictaren är bästa lunchen”

  1. Moma kl 15:53, den 27 januari 2013

    Haha, vackert!

  2. tina kl 16:03, den 27 januari 2013

    Moma: Kanske inte 10 poäng snyggt, men garanterat 10 poäng gott!

  3. Karolina kl 16:50, den 27 januari 2013

    Hurra för Twitter!

  4. Sara på Vardag.nu kl 19:22, den 27 januari 2013

    Pocherade ägg är min ärkefiende… Längesen jag testade nu i och för sig, av ren frustration. Kanske ska testa det där med plastfoliet?

  5. Mårtenssons kök kl 19:54, den 27 januari 2013

    Något av det absolut godaste man kan äta är det! Vi brukar sätta i oss minst två var när vi äter brunch på favoritstället i stan, där gör dom de godaste benedictinerna vi någonsin ätit. Har flera gånger snackat om att prova göra egna, det är kanske dags nu då när vi har en hel massa tips här att använda!

  6. sofie mumsfillibaba kl 22:17, den 27 januari 2013

    Haha…härligt när man kan inspireras fram till en lunch på det sättet. Aldrig pocherat ett ägg men benedictine är ju så gott att jag nog måste testa!!

  7. tina kl 22:22, den 27 januari 2013

    Karolina: Ibland är jag så less på twitter att jag vill avinstallera mig för alltid, men jag är glad att jag sansar mig för oftast känner jag ju som du, hurra för twitter!

    Sara: Det här youtube-klippet tipsades det om på temat pocherade ägg: http://www.youtube.com/watch?v=Pux9JRiGRHY

    Mårtenssons: Vilket är favoritstället i stan? (Bokmärker alltid Skånetipsen och lägger i en särskild liten ask). :-)

    Sofie: Ja, gör det. Gött, gött, gött!

  8. Anna B kl 15:08, den 28 januari 2013

    Gottgott, Picki! Var nästan pg att posta mina eggs florentine häromdagen innan jag ju kom på att jag ju håller blogglov. :)

  9. tina kl 15:36, den 28 januari 2013

    Anna: Det har jag aldrig ätit, men googlade mig just lite klokare. Hoppas att du har ett fint blogglov! Kram

  10. Josefina kl 21:21, den 28 januari 2013

    Ljuvligt

  11. tina kl 21:28, den 28 januari 2013

    Josefina: Ja, det var det faktiskt. Snabblagat, men så gott.

  12. Mårtenssons kök kl 22:39, den 28 januari 2013

    Favoritstället för brunch, även för frukost som är nästan lika stor som brunchen och då serveras det också Benedictine, är Hotell Saltsjöbaden. Ligger alldeles vid stranden, hur härligt som helst.

  13. tina kl 10:48, den 29 januari 2013

    Mårtenssons kök: Vad kul, där har jag varit utanför men aldrig inuti. Tack för tipsen, få saker är ju lika gott som brunch!

  14. Porsera, porchera, äsch pochera! « kl 09:23, den 31 januari 2013

    [...] samlade in och skrev ner tipsen till oss, så nu behöver ingen någonsin mer sälja sig för lite Ägg Benedict! [...]

  15. Mille kl 10:08, den 31 januari 2013

    Men gisses var gott, helt faaaantastiskt!
    Jag vill också haa!

    Tack :)

  16. Våroffer:Eggs Florentine — Skånska skafferiet på Taffel.se kl 13:20, den 31 januari 2013

    [...] muffins/sconeshybrider och blir lycklig ändå (eller bottna med en skiva surdegsbröd, som fina Pickipicki). I stället för citronmild hollandaise använde jag min favorit japonaise med lime och wasabi, [...]

  17. Hanna kl 18:17, den 5 mars 2013

    Även en av mina favoritfrukostar! Men eggs benedict med lax har ett alldeles eget namn; eggs royale. Inte illa va?!

  18. tina kl 20:13, den 5 mars 2013

    Hanna: Nej, det hade jag ingen aning om! Tack för att du lär mig! :-)

  19. Hej vecka 4! | pickipicki kl 14:17, den 20 januari 2014

    [...] med blomkålspuré och skirat smör Torsdag – ungersk gulasch med klimp Fredag – ägg benedict med hollandaisesås och kallrökt lax  Lördag – världens godaste lammgryta  Publicerad i veckomatsedel | Inga kommentarer [...]

Trackback URI | RSS-kanal till kommentarsflödet

Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!

Namn (måste anges)

Epost (måste anges)

Webbplats

Skriv din kommentar

Arkiv 2011



Arkiv 2010

Expressen och Alltommat, oktober 2010

Ta del av, och dela med dig av svenska smultronställen här!

Arkiv 2009


Pickipicki.se - Årets matblogg 2009



Arkiv 2008







Besökstoppen