Kvittenmarmelad med kardemumma
Varje jul får jag en burk kvittenmarmelad av en kompis mamma, min favoritmarmelad alla kategorier. I 10 års tid har det varit en gåta (läs magi) hur hon kan trolla fulgula kvittenfrukter till snyggröd marmelad. Efter att ha fått receptet och lagat den själv så vet jag, det är tiden! Någonstans mellan timme 2 och 3 i kastrullen är det det händer. Om kvittenmarmelad och annat pratar vi i podavsnitt nummer 47, som ni kan lyssna på här. Där efterlyser vi också frågor på temat smör. Ställ en fråga, så drar vi en vinnare som får en rykande färsk bok i belöning.
Kvittenmarmelad med kardemummakärnor
Skala, kärna ur och tärna 3 stora kvittenfrukter. Lägg frukten i en kastrull och häll över vatten så att vattnet precis täcker frukten. Tillsätt 5 dl socker och 1 tsk hela kardemummakärnor. Låt koka på svag värme 2-3 timmar tills den marmeladen gått från gul till snyggt röd. Pressa i 1 msk citron och låt sjuda på låg värme i ytterligare 5 min. Häll upp i en väl rengjord burk. Gott på scones tillsammans med vispad crème fraiche.
11 kommentarer till “Kvittenmarmelad med kardemumma”
Lämna en kommentar vetja!
Jag svarar alltid på kommentarerna här på picki, men lämnar du en egen hemsideadress så kikar jag in där också!
Älskar kardemumma! Och marmelad. Särskilt på grovt bröd. Mums.
[...] Stekpannescones Kvittenmarmelad Krämig örtpolenta Engelska muffins (kommer [...]
Vilken vacker marmelad! God verkar den också…
Kvitten?! Aldrig hört talas om! Med vänlig hälsning, matanalfabeten
Josefina: Jag med. Så här med helgen i bagaget känns det lite som en besvikelse att den inte innehöll någon marmeladfrukost/fika.
Fröken Dill: Och se det är den!
Sandra: Haha, matanalfabet! Frukten i sig gör det inget om man missar, men i marmeladform är den mycket god. Du kan få smaka här.
http://sv.wikipedia.org/wiki/Kvitten
När jag kokar kvittenmarmeladgodis blir den också röd, men om man använder sig av syltsocker behöver man inte koka så länge och då blir förändrar sig inte färgen. I höstas kom jag på hur man använder frukterna dubbelt. Först kokar man gelé på dem. Sedan tar man resterna och kokar mos. Jag har många kilo mos och många burkar gelé i min källare den här vintern, som vi äter av varje dag.
http://prinsessornaskokbok.blogspot.de/search/label/Kvitten
Greyerzer: Åh, kvittenmos! Det måste testas! Tack för tips och länk. :-)
Hade kvittenmarmelad idag på pannkakor, blev supergott, gillar att det inte är för sött.
Sofia: Och jag smög in kvittenmarmeladen på våfflor i lördags, gott det med! :-)
meshwe.zendesk.com…
Kvittenmarmelad med kardemumma | pickipicki…
Hej hopp!
Jag googlade rundor efter recept med kvitten. Har du använt äkta kvitten här? Jag har nämligen fått tag i Rosenkvitten :)